Oraşul Copenhaga din Danemarca este absolut fascinant, are multe de oferit celor care vin în vizită aici chiar şi pentru scurt timp. Ai ce vedea şi ce experimenta, numai timp să fie! Pentru a-ţi veni în ajutor, am ales pentru tine cele mai frumoase locuri pe care să le vizitezi în Copenhaga.

Tivoli Gardens

Este de-a dreptul imposibil să vizitezi oraşul Copenhaga şi să ratezi o vizită la parcul de distracţii Tivoli. Mai ales dacă pleci cu familia, Tivoli ar trebui să fie în capul listei de atracţii şi obiective turistice de vizitat. Se află exact în inima oraşului Copenhaga şi este un colţişor de rai unde stresul şi grijile nu au loc. Aici găseşti câte ceva pentru fiecare vârstă, pornind de la numeroasele jocuri pe care le poţi încerca până la alei şi lacuri pe care să le explorezi, concerte  şi spectacole în aer liber, zone special amenajate pentru copii sau chiar poţi testa serviciile unui hotel exclusivist.

Parcul de distracţii Tivoli
Parcul de distracţii Tivoli

Muzeul Ny Carlsberg Glyptotek

Vei descopei în acest muzeu frumos, fondat în anul 1888, cea mai mare colecţie de artă mediteraneană antică din Europa de Nord şi cea mai aleasă colecţie de picturi impresioniste franceze din Danemarca. Sălile muzeului arată impecabil şi sunt amenajate în aşa fel încât să te introducă în lumea minunată a artelor. Vei fi captivat şi de uluitoarea grădină de iarnă cu palmieri înalţi, fântână şi bazinul cu peşti ce se află în inima muzeului. Interesant este şi faptul că cel care a fondat muzeul este renumitul magnat al berii, Carl Jacobsen, cel care a făcut ca berea “Carlsberg” să fie cunoscută în întreaga lume.

Grădina de Iarnă din interiorul Muzeului
Grădina de Iarnă din interiorul Muzeului

Podul Oresund, leagătura între Danemarca şi Suedia

Este cel mai lung pod-tunel feroviar şi rutier din Europa şi trece peste strâmtoarea Oresund. Întâi se parcurge o distanţă de 8 kilometri de pe malul Suediei până la insula artificială Pepparholm din strâmtoarea Oresund, apoi drumul continuă prin tunel alţi 4 kilometri către insula daneză Amager. Zilnic este traversat de peste 6.000 de călători cu maşina sau cu trenul. În anul 2002 a primit premiul “Outstanding Structure Award”. Cu siguranţă te va fascina prin grandoarea, arhitectura şi pitorescul său!

Podul Oresund, cel mai lung pod-tunel feroviar şi rutier din Europa
Podul Oresund, cel mai lung pod-tunel feroviar şi rutier din Europa

Castelul Kronborg, lângă Halsingor

Castelul Kronborg a fost şi încă este unul dintre cele mai vizitate locuri din Danemarca. Se spune că acest castel a fost sursa de inspiraţie a lui Shakespeare pentru “Elsinore”, în celebrul Hamlet şi este vizitat de milioane de turişti în fiecare an.

Castelul Kronborg din oraşul Copenhaga
Castelul Kronborg din oraşul Copenhaga

Stroget, raiul cumpărăturilor

Aflată în oraşul Copenhaga, Stroget este una dintre cele mai lungi străzi pietonale din Europa şi una dintre atracţiile de top din Danemarca. Stroget se întinde de la Piaţa Primăriei până la Kongens Nytorv pe o lungime de 1.1 kilometri. Aici shoppingul este la el acasă deoarece vei găsi o mare varietate de magazine de la cele mai exclusiviste şi scumpe branduri până la cele accesibile tuturor. Vei găsi aici mărci foarte importante cunoscute la nivel mondial precum Prada, Max Mara, Louis Vuitton, Channel, Hermes sau Boss. Dacă te numeri însă printre cei cu buget ceva mai modest te poţi îndrepta spre Piaţa Primăriei unde vei găsi magazine ca Only, Bianco, Bik Bok sau Vero Moda.

Magazine exclusiviste pe strada pietonală Stroget
Magazine exclusiviste pe strada pietonală Stroget

Dacă te vei opri preţ de câteva momente din febra cumpărăturilor vei observa o serie de obiective turistice importante precum Helligandskirken sau Vor Frue Kirke (Biserica Maicii Domnului), unde Prinţul moştenitor Frederik şi Prinţesa Maria s-au unit în faţa lui Dumnezeu. Tot aici vei găsi şi Fântâna Stork sau Biserica Nikolaj. Strada este plină de artiştii amatori, acrobaţi, magicieni sau muzicanţi, aşadar ai grijă să un fii înşelat la alba-neagra!

Aglomeraţie pe strada Stroget
Aglomeraţie pe strada Stroget

Turnul Rotund

Turnul este unul dintre cele mai vechi din lume şi a fost construit cu rolul de a fi observator  de regele Christian IV în anii 1600. În prezent pe lângă rolul de observator, turnul mai adăposteşte o bibliotecă şi un spaţiu de expoziţie. Accesul către vărful turnului se face, cum era de aşteptat printr-o scară interioară spiralată. Priveliştea care te aşteaptă acolo sus merită tot efortul!

Turnul Rotund din oraşul Copenhaga
Turnul Rotund din oraşul Copenhaga

Mica Sirenă

Care este cea mai mare atracţie din oraşul Copenhaga? Fără doar şi poate este Mica Sirenă, o statuie de doar 4 metri, amplasată în portul oraşului. Statuia din bronz a fost oferită cadou de către berarul Carl Jacobsen, oraşului Copenhaga în anul 1913, astfel că pe 23 august 2013, Mica Sirenă a împlinit 100 de ani de când atrage milioane de turişti în această parte a oraşului. O vei găsi foarte uşor deoarece apare pe toate hărţile turistice şi ghidurile cu obiective şi atracţii turistice, ba mai mult decât atât toţi localnicii ştiu unde se află şi te vor îndruma către acest loc.

Mica Sirenă, stauie din bronz
Mica Sirenă, stauie din bronz

Castelul Amalienborg, un quatro excepţional

Castelul Amalienborg este unul dintre cele mai reprezentative obiective arhitectonice daneze în stil rococo. De fapt, este vorba despre un complex de patru clădiri identice: Palatul Christian al VII-lea (Palatul Moltke), Palatul Christian al VIII-lea (Palatul Levetzau), Palatul Frederik al VIII-lea (Palatul Brockdorff) şi Palatul Christian al IX-lea (Palatul Schack). Aici îşi are reşedinţa Regina Danemarcei, iar dacă ajungi şi vezi steagul arborat, acesta e semnul că regina e chiar acolo la câţiva paşi de tine, în palat.

Castelul Amalienborg, reşedinţa Reginei Danemarcei
Castelul Amalienborg, reşedinţa Reginei Danemarcei

Două dintre palate se pot vizita: Palatul Christian al VIII-lea care este muzeul Familiei Regale Glucksburg şi Palatul Christian al VII-lea, folosit de Regină pentru primirea oaspeţilor şi oficialilor din alte state. În curtea centrală se află statuia Regelui Frederik al V-lea, considerată cea mai deosebită sculptură ecvestră din lume.

Gărzile regale păzind Palatul Frederic al VII-lea
Gărzile regale păzind Palatul Frederic al VII-lea

Amelienborg este cunoscut şi pentru Gărzile Regale Daneze care patrulează printre palate în fiecare zi. Vei avea ocazia să vezi marşul Gărzilor pe străzile din Copenhaga şi schimbarea gărzii în faţa Palatului Amelienborg la ora 12:00 a fiecărei zile. Atunci când Regina este în Palat, gărzile sunt acompaniate şi de Fanfara Gărzilor Regale. Pregăteşte-te pentru o experienţă de poveste!

Legoland din Billund

Este atracţia preferată a multor turişti venişi aici pentru a se relaxa şi a se juca într-un mod creativ. Cum să nu îţi placă un loc în care aproape totul este făcut din piese de Lego, excepţie făcând mâncarea, bineînţeles. Acesta este originalul parc de distracţii Legoland, deschis în anul 1968 şi care a fermecat milioane de vizitatori anual. Vei găsi aici atracţii nenumărate, expoziţii, activităţi distractive, plimbări pentru toate vârstele, aşa încât un vei mai dori să pleci acasă.

Legoland, tărâmul copilăriei din Danemarca
Legoland, tărâmul copilăriei din Danemarca

Eşti gata de plecare?