Sagrada Familia este probabil cea mai ciudată biserică de pe fața pământului. O superbă combinație de neo-gotic și imaginația creatoare a unuia dintre marii arhitecți ai lumii, Antonio Gaudi. Desigur, nu toată lumea va aprecia stilul încărcat și complex al Sagrada Familia însă nimeni nu ar putea nega vreodată geniul creator ce a dus la ridicarea acestei basilici încă neterminate. Căci da, nici măcar azi, la peste 100 de ani de la începerea construcției ea nu a fost terminată.
Povestea catedralei Sagrada Familia începe în 1872 când, după o vizită la Vatican, Josep Maria Bocabella, fondatorul Asociației Spirituale a Devotaților Sfântului Iosif și-a manifestat intenția de a ridica o nouă biserică. La început, arhitectul cu care au demarat lucrările, Francisco de Paula del Villar a plănuit ridicarea unei biserici în cel mai pur stil gotic. Însă del Villar a demisionat în martie 1883 când nu era gata încă decât cripta basilicii.
Adevărul e că Gaudi, deși nu a fost selectat de la bun început, a știut foarte bine cum să își impună propriul stil, transformând Sagrada Familia într-o manifestare arhitecturală ce îmbină neo-goticul, modernismul catalan și art-nouveau-ul specific anilor 1900. Însă toate ideile sale au dus la o prelungire neobișnuit de mare a proiectului, după estimările de la începutul secolul XX, calculându-se că întreaga construcție va fi gata în câteva sute de ani.
În proiectul făcut de Gaudi, catedrala Sagrada Familia va avea nu mai puțin de 18 turle spiralate gândite să îi reprezinte pe Mântuitorul, cei 12 Apostoli, cei patru Evangheliști precum și pe Fecioara Maria. Aceste turle vor avea înălțimi diferite dar cea mai mare, încă neterminată va fi cu doar un metru mai scundă decât cel mai mare deal din regiune, transformând Sagrada Familia în cea mai înaltă biserică din lume.
Fațadele edificiului au fost și ele gândite în detaliu de Gaudi, trei dintre fețele catedralei urmând să reprezinte fiecare câte o mare temă a creștinătății: Nașterea Domnului, Pasiunea: Perioada dintre Florii și Paște precum și Gloria de după Înviere.
Interiorul Sagrada Familia este la fel de neobișnuit ca și exteriorul însă structura generală a catedralei a rămas aceeași tradițională cruce latină. Însă coloanele ce susțin acoperișul sunt ramificate iar suprafețele lor mereu în schimbare de sus în jos, arată astfel datorită intersecției a diferite forme geometrice ce generează efecte spectaculoase.
Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult, astfel încât, folosind proiectarea pe calculator și utilaje de primă clasă, finalizarea proiectului este acum aproximată pentru anul 2026 sau 2028. Iar în 2010, după realizarea acoperișului navei principale, biserica a fost consacrată de Papa Benedict XVI, ceea ce înseamnă că acum, aici se pot ține slujbe în mod oficial.
Sagrada Familia are numeroase elemente simbolice integrate în arhitectura sa. Cele mai evidente sunt cuvintele Hosanna, Excelsis sau Sanctus cu care sunt decorate turlele însă lucrurile nu se opresc aici: ușile uneia dintre fețele bisericii sunt încrustate cu cuvinte din biblie traduse în diverse limbi. De altfel, toate cele trei laturi simbolice au fiecare câte o intrare proprie, simbolizând astfel Credința, Speranța și Iubirea.
Pentru toate acestea, la finalul lucrărilor vor fi fost necesari circa 150-200 de ani, una dintre cele mai lungi perioade de timp destinate unei lucrări, oarecum asemănătoare cu perioada de timp care a fost necesară ridicării Turnului din Pisa. Însă Gaudi a dat un răspuns acestei probleme încă de la începutul secolului trecut când, întrebat fiind despre acest subiect, s-a limitat să spună: Clientul meu nu se grăbește!