Chengdu este capitala Provinciei Sichuan din sud-vestul Chinei, o metropolă deosebită din toate punctele de vedere, o adevărată capodoperă arhitecturală. Chengdu este unul dintre cele mai importante centre economice, de transport şi comunicare şi mai nou este locul spre care se orientează turiştii care vor să mai vadă şi altceva în afară de Beijing sau Marele Zid chinezesc.

Chengdu, centru al arhitecturii moderne
Chengdu, centru al arhitecturii moderne / Foto: http://zeospot.com

Chengdu este situat chiar la marginea câmpiilor fertile din Bazinul Roşu al Chinei şi datorită bogăţiei sale agricole metropola mai este supranumită şi “Ţara de lapte şi miere”. Practic, Chengdu a fost la început locul unde se practica agricultura şi unde se creşteau animalele, dar de atunci şi până astăzi lucrurile au evoluat foarte mult, Chengdu devenind unul dintre cele mai modern oraşe ale lumii. Singurul lucru regretabil este faptul că Râul Funan care traversa oraşul, împărţindu-l în două, a dispărut. Traficul cu barca a fost un lucru foarte comun până în anul 1960, Râul Funan fiind elementul care conferea zonei un farmec aparte.

Tianfu Square
Tianfu Square / Foto: http://harvardpolitics.com

Chengdu este unul dintre cele mai verzi oraşe ale Chinei, fiind destinaţia de vacanţă perfecta pentru persoanele care nu iubesc soarele. Climatul este deosebit de plăcut, uşor răcoros, iar copacii înalţi şi relieful din jur nu fac decât să menţină tot timpul această răcoare. Cel mai renumit loc din Chengdu este chiar centrul oraşului, recunoscut mai degrabă sub denumirea de Tianfu Square. Simbolul pieţei centrale este o statuie enormă a Preşedintelui Mao, o structură impunătoare care are rolul de a arăta respectul pentru persoana care a făcut atât de multe pentru China. Totuşi, ar trebui să vizitezi Tianfu Square dimineaţa, sau seara la apusul soarelui, atunci când are loc un spectacol elaborat cu fântâni arteziene ce se sincronizează armonios pe muzică.

Bucătăria chinezească este una dintre cele mai apreciate
Bucătăria chinezească este una dintre cele mai apreciate / Foto: http://www.desk7.net

Totuşi, nu ai gustat din farmecul oraşului Chengdu dacă nu ai aflat mai multe despre viaţa locuitorilor de aici. Cea mai bună manieră este aceea de a degusta din minunatele ceaiuri chinezeşti, din sutele de sortimente cu arome autentice. Locuitorii obişnuiesc să stea la ceai dimineaţa, atunci când se revigorează cu un ceai negru sau verde. Restraurantele din Chengdu devin arhipline la orele prânzului şi nu poţi spune că ai vizitat frumoasa metropolă dacă nu ai mâncat măcar un preparat culinar din vasta bucătărie chinezească.

Arhitectura modernă, simbol al oraşului
Arhitectura modernă, simbol al oraşului / Foto: http://www.e-architect.co.uk

În Chengdu este plăcut să te plimbi pur şi simplu pe străzi, asta pentru că arhitectura oraşului este un spectacol în sine. Ştim cu toţii că poporul chinez este un lider mondial al construcţiilor, iar edificiile din Chengdu nu fac decât să sublinieze încă o data acest lucru. Multe dintre construcţii sunt clădiri private, dar chiar şi aşa este o placere să le admiri măcar la exterior.

Podul oraşului
Podul oraşului / Foto: http://www.panoramio.com

Aşadar, Chengdu este un oraş splendid, o metropolă care impresionează prin clădiriile ultra-moderne şi prin frumoasa cultură chineză care răzbate la fiecare pas. Anual, câteva sute de mii de turişti străini vizitează Chengdu.