Muntele Huashan, între pericol și aventură

Muntele Huashan, între pericol și aventură

Imaginile de aici sunt pur și simplu spectaculoase dar e greu să ajungi chiar până acolo
Imaginile de aici sunt pur și simplu spectaculoase dar e greu să ajungi chiar până acolo | Foto: figosfromagio.wordpress.com

Există ceva aparte care atrage la China. Că o fi ceaiul, că o fi tradiția ori istoria acestei țări veche de secole, cine mai știe. Cert este că în fiecare an aflăm lucruri noi despre China. Iar acum a venit timpul să vă povestim mai multe despre Muntele Huashan, un faimos loc sacru al chinezilor dar și unul dintre cele mai periculoase locuri de vizitat din această țară. Și dacă accesul pe munte nu costă cine știe ce, prețul pe care îl pot plăti nesăbuiții ce se grăbesc este mult mai mare. Muntele Huashan are cea mai periculoasă cale de acces din lume și anual aici își pierd viața aproape 100 de vizitatori.

Un mic pas pentru om
Un mic pas pentru om | Foto: whereonearth

Muntele Huashan a devenit un obiectiv religios de prim rang în China încă din secolul II î Hr. Acela a fost momentul în care pe unul dintre vârfurile muntelui de aici a fost ridicat un templu Daoist. Dar, culmea, la fel ca și în cazul altor lăcașe religioase antice, locul ales pe muntele Huashan nu era doar foarte izolat dar -s-ar putea spune- aproape imposibil de atins de un om normal. Stâncile aproape verticale, prăpăstiile adânci de sute de metri și vremea nu foarte plăcută în anumite anotimpuri au făcut din Huashan o adevărată provocare pentru primii monahi.

Un kilometru mai jos e solul, doar un kilometru
Un kilometru mai jos e solul, doar un kilometru | Foto: ahycenko.blogspot.ro

Muntele Huashan, 2000 de ani de istorie

Însă în ultimile două milenii, călugării, pelerinii și toți ceilalți oameni care au pus piciorul pe aici au avut suficient timp la dispoziție pentru a crea o cale de acces mai ușoară, sculptând în roca dură trepte sau margini pe care poți păși fără să îți fie frică de faptul că vei cădea în gol. Din păcate, se pare totuși că 2000 de ani nu au fost suficienți pentru a elimina toate improvizațiile, toate punțile de lemn șubred și orice alt factor de risc. Prin urmare, cei ce vin aici…o cam fac pe riscul lor.

Pentru curajoși
Pentru curajoși | Foto: taiwandiscovery.wordpress.com

Și nu este vorba doar de acest vârf de care vorbeam mai devreme. Călătorii sosiți aici descoperă destul de repede că Muntele Huashan are cinci vârfuri și pe fiecare dintre ele a fost ridicât câte un templu asemănător unei ceainării. Împreună, cele cinci vârfuri arată precum forma unei flori însă asta parcă nu este suficient pentru a te motiva să îți riști viața cățărându-te pe poteci  extraordinar de periculoase nu-i așa?

Oare cum au reușit să aducă sus materialele pentru clădire
Oare cum au reușit să aducă sus materialele pentru clădire | Foto: humanandnatural.com

Doar că drumul până aici este tare lung iar China este o țară ce te face să gândești diferit, să îți dorești să vezi, să descoperi și să absorbi tot ceea ce este în jurul tău. De aceea, aventura pe muntele Huashan va părea mai mult decât îmbietoare odată ce veți ajunge aici. Asta ca să nu mai vorbim că totuși, grație numeroaselor accident, autoritățile locale au avut grijă să întărească potecile  și să le facă mai prietenoase pentru vizitatori adăugând punți de lemn și puncte de prindere pentru hamurile de siguranță care acum sunt (aproape) obligatorii.

Oare care dintre trepte au fost primele
Oare care dintre trepte au fost primele | Foto: upwardit.com

Iar asta nu-i tot pentru că Muntele Huashan se află în provincia istorică Xian, un loc aparte despre care noi am mai scris și cu altă ocazie. Aici se mai găsesc printre altele numeroase construcții istorice ce datează din epoca Han dar și situl arheologic al celebrilor războinici de teracotă.

Ce cale vei alege
Ce cale vei alege | Foto: upwardit.com
Începutul ascensiunii pe Muntele Huashan
Începutul ascensiunii pe Muntele Huashan | Foto: humanandnatural.com