Giverny este o comună din nordul Franței, fiind o regiune renumită în întreaga lume ca fiind locul unde s-a născut celebrul pictor Claude Monet. Numeroase lucrări valoroase ale lui Monet au avut la bază, ca și sursă de inspirație, cele mai frumoase locuri de acasă, din Giverny.

Giverny, într-o toamnă însorită
Giverny, într-o toamnă însorită / Foto: fr.wall-online.net

Giverny este localizat pe malul drept al Senei, la aproximativ 80 de kilometri distanță de Paris. Cercetările arheologice arată că zona exista încă din timpurile străvechi, numeroase obiecte și monumente susțin acest lucru. Biserica din sat este cel mai valoros edificiu, fiind o construcție ce datează din Evul Mediu. Încă din cele mai vechi timpuri și până astăzi, Giverny a rămas un mic decor rural, un loc de poveste însuflețit de oameni simpli care trăiesc o viață liniștită în inima naturii. Claude Monte a conferit zonei un alt statut, Giverny cunoscând un boom turistic datorat locuinței și grădinilor celebrului pictor francez.

Giverny, spațiul veșnic înflorit
Giverny, spațiul veșnic înflorit / Foto: giverny-impression.com

Claude Monet a observat frumusețile din Giverny pe o fereastră, în timp ce călătorea cu trenul și imediat, în mintea sa, a încolțit ideea de a se muta în acest loc feeric. Mai întâi a închiriat locuința în 1883, urmând ca în anul 1890 să cumpere casa cu tot cu teren. Unele dintre cele mai faimoase picturi ale sale surprind imagini din grădina casei sale, imagini magnifice cu arcade din plante cățărătoare, încolăcite în jurul arbuștilor colorați. Iazul cu nuferi și azalee întregește peisajul și îi conferă un aer romantic. Monet a trăit în celebra sa casă cu fațadă roz încă din anul 1883 și până în 1926, atunci când viața sa a luat sfârșit. El și mulți alți membri ai familiei sale sunt îngropați în cimitirul satului.

Grădina de apă și podul japonez, elemente care l-au inspirat pe Monet
Grădina de apă și podul japonez, elemente care l-au inspirat pe Monet / Foto: goparis.about.com

La începutul anul 1887 un grup de artiști americani s-au stabilit în Giverny pentru a lucra, atrași fiind de peisaje, atmosfera generală, dar mai ales de prezența lui Monet. Louise Ritter, Theodore Wendel, Willard Metcalf sunt doar o parte dintre ei. Curând, mulți cetățeni americani au optat pentru Giverny ca și destinație pentru vacanțele de vară și de aici până la vizitele turiștilor din întreaga lume nu a mai fost decât un pas.

Casa lui Claude Monet din Giverny
Casa lui Claude Monet din Giverny / Foto: commons.wikimedia.org

Dacă ajungi în Givery trebuie să vizitezi neaparat celebra casă a lui Claude Monet. Edificiul este astăzi o carte deschisă a vieții celebrului artist, fiind motivul pentru care cea mai mare parte dintre turiști se află în Giverny. Nu există picturi ale artistului în casa sa din Giverny, zona este mai mult decât atât, fiind un spațiu care l-a inspirat și susținut pe Monet în cariera sa de artist. Grădina de apă cu podul japonez, salciile curgătoare, nuferii, au devenit deja imagini de o valoare incontestabilă.

Grădinile colorate din Giverny
Grădinile colorate din Giverny / Foto: blogovoyage.fr

Așadar, Giverny este locul unde celebrul Claude Monet și-a găsit liniștea veșnică, spațiul care l-a inspirat de-a lungul întregii vieți. Este impresionant modul în care satele mici, simple reușesc să inspire mult mai mult decât marile orașe ale lumii.