Stațiunea Călimănești are o istorie veche și bogată care începe încă de pe vremea când dacii cutreierau aceste plaiuri. De-a lungul timpului însă nu istoria ci apele tămăduitoare de aici i-au adus reputația acestei localități ce a fost inclusă, pe bună dreptate, în salba de stațiuni balneare cu care România se laudă atât în țară, cât și peste hotare. În rândurile de mai jos vă invităm să descoperim împreună Călimăneștiul, acest oraș păzit de două dintre cele mai frumoase masive din Carpații Meridionali și scăldat de apele ce ies din Defileul Oltului.

Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Cozia

Istoria zonei Călimănești

Cu câteva sute de ani în urmă Mircea cel Bătrân ridica aici mănăstirea Cozia, iar cu multe alte sute de ani mai în urmă romanii cuceritori ridicau tot în aceste locuri castrul Aruleta, un punct fortificat de apărare așezat – fără doar și poate – intenționat la baza muntelui sacru Kogaion, un loc venerat de daci. Iată deci că zona a fost una de interes, mereu populată,  mai ales că apele Oltului dătătoare de viață au facilitat existența așezărilor umane.

Ștrand termal la Căciulata
Ștrand termal la Călimănești

Călimănești nu a fost din totdeauna un oraș; mai întâi a existat ca sat aflat sub oblăduirea unui anume boier Nan Udoba, fiind pentru prima oară atestat documentar în vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Iar dacă istoria se scrie cu cerneală pe hârtie, legendele trăiesc prin viu grai. Întemeierea primei așezări balneare, o așa numită bolniță, este precedată de spovedania unui cioban. Acesta i-a povestit duhovnicului său de la mănăstirea Cozia că nu foarte departe, în locul numit câmpul lui Căliman, s-au scăldat și el și oile sale scăpând de toate metehnele trupului. După această povestire călugării au mers și ei să vadă locul iar în curând s-a dus vestea că apa de aici are puteri vindecătoare. Atât de vestit a ajuns locul încât mai târziu Carol Davila îl sfătuia pe împăratul Napoleon al III-lea să bea apă de la Călimănești pentru a se vindeca de bolile de ficat ce îl supărau.

Călimăneşti
Călimăneşti

Chiar dacă apa din izvoarele de aici este extraordinară, Călimănești și împrejurimile sale merită să fie explorate şi pentru că numeroasele atracții turistice deosebit de interesante. Cu oferte de cazare accesibile, orașul îmbie la o ședere prelungită și la vizitarea monumentelor și edificiilor din zonă, multe din ele de factură religioasă.

Mănăstirea Stănişoara
Mănăstirea Stănişoara

Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu, Stănișoara sau Biserica de sub Stâncă sunt doar câteva dintre locurile în care credința se manifestă mai pregnant ca oriunde. Odată ajunşi în aceste locuri vă sfătuim să treceţi şi pe la Cascada artificială Lotrișor din Parcul Național Cozia sau prin Gara Călimănești, una dintre acele gări clasice construite la finele secolului XIX care a reușit să supraviețuiască vreme de aproape 100 de ani fără schimbări majore.

Cascada Lotrișor
Cascada Lotrișor

Pentru a ajunge în Călimănești aveți drumuri ce sosesc aici din aproape orice colț de țară, însă cel mai scurt este cel din București prin Pitești și Râmnicu Vâlcea. În cazul în care veniți din Cluj puteţi urma traseul Turda, Aiud, Sibiu și Brezoi, urmând un drum de aproape 250 de km. De la Iași șoseaua vă va purta prin Piatra Neamț, Sovata, Mediaș și din nou Sibiu cale de aproape 500 de km.