Shicheng sau Orașul Leului, a ajuns în atenția opiniei publice după ce varianta chinezească a revistei National Geographic a publicat mai multe poze deosebite cu această metropolă scufundată. Da, ați citit bine, Shicheng este un oraș antic, scufundat la peste 40 de metri adâncime pe fundul unui lac artificial, acolo unde s-a transformat într-o veritabilă capsulă a timpului, protejat de eroziunea naturală și de factorii distructivi de la suprafață.
Orașul Shicheng are aproape 1400 de ani vechime și era amplasat în provincia chinezească Zhejiang. Doar că în 1959, autoritățile chineze au decis că aici trebuie ridicat un baraj care să adune în spatele său apele unui mare lac de acumulare. Iar victimă a acestei decizii a căzut chiar Orașul Leului, un important sit arheologic ce a trebuit sacrificat pentru binele regiunii.
Istoria spune că Shicheng City a fost numit după Muntele Wu Shi din Nordul regiunii Sui’An (care în traducere înseamnă Muntele celor Cinci Lei). Aici era unul dintre cele mai puternice centre politice, economice și culturale din zonă și, așa cum scrie în documentele vremii, dimensiunile metropolei erau impresionante, echivalente azi cu aproape 60 de stadioane de fotbal.
Conform unei vechi hărți a orașului, Shicheng avea cinci porți ce se deschideau în toate direcțiile. Fiecare poartă era puternic apărată iar arhitectura metropolei conținea șase străzi principale pavate cu pietre de râu.
Turism la Shicheng
Astăzi, Shicheng stă scufundat la fundul Lacului cu 1000 de Insule, păstrat exact așa cum era în urmă cu peste 50 de ani. Iar responsabil cu ideea de a promova turismul în zonă a fost un anume Qiu Feng, un oficial local responsabil cu problemele de turism care a văzut potențialul acestui loc. Feng a luat legătura cu un club de scufundări din Beijing și i-a convins pe membrii acestuia să vină și să încerce să ajungă la vechiul oraș.
Tentativa s-a dovedit de mare succes iar primele rezultate au arătat că Shicheng era complet intact. Ba mai mult, scufundări ulterioare au scos la iveală și ruinele altor trei orașe antice în aceeași regiune. Rezultatul a fost că s-a decis ca locul să fie deschis pentru turiști. Iar pentru a le facilita accesul la Orașul Leului, a fost construit un submarin de dimensiunile unui autobuz, cu 48 de locuri și capabil să ajungă la 50 de metri adâncime.
Doar că în cel mai pur stil…românesc, submarinul nu a putut fi folosit niciodată deoarece legile chinezești interzic astfel de nave în apele teritoriale. În momentul de față încă se mai caută soluții pentru exploatarea turistică a sitului arheologic de aici. Problema este că, deși s-a propus secarea lacului pentru ca turiștii să aibă un acces mai facil la Orașul Leului, metoda nu ar fi viabilă. Shicheng s-a transformat în ultima jumătate de secol, apa l-a conservat dar în același timp l-a și afectat. O revenire în aer liber acum ar duce la degradarea rapidă a lemnului și la prăbușirea structurii. Așa că alternativ, este în proiect un tunel suspendat cu pereți transparenți, un așa numit Pod al lui Arhimede.
Dar asta este mai puțin important de vreme ce acum, oricine cu pregătirea și echipamentul necesare poate să se scufunde până în Shicheng.