Păltiniș este numele celei mai vechi stațiuni turistice de la noi din țară. Amplasată la aproape 1500 de metri altitudine și înconjurată de o superbă pădure de conifere, localitatea reprezintă cadrul idilic pentru o excursie la munte mai ales că nu se află decât la 32 de kilometri de Sibiu iar accesul aici este mai mult decât ușor. Și nu doar amatorii muntelui sunt bineveniți aici ci și cei cu probleme de sănătate căci aerul ozonat prezent în zonă este recomandat pentru o multitudine de afecțiuni.

Paltiniș
Paltiniș

Istoria stațiunii Păltiniș începe la finele secolului XIX când în urma eforturilor Societății Carpatina Transilvania, se întemeiază prima stațiune turistică din țară în adevăratul sens al cuvântului. Chiar și azi se mai păstrează o parte din casele din acea perioadă: Casa Turiștilor, Casa Medicilor sau Sala Monaco.

Atracții în Păltiniș

Vreme de patru sau chiar șase luni pe an, aici ninge, astfel că în Păltiniș, ski-ul este rege întreaga iarnă, începând de la finele lui noiembrie și uneori perioada optimă pentru practicarea acestui sport se poate întinde chiar și până în martie sau aprilie. Iar cât privește pârtiile ele pot acomoda orice fel de schior de la simpli amatori la profesioniști veniți aici să se antreneze.

Partia Oncesti din nou
Partia Oncesti din nou

Și pentru că veni vorba, în stațiunea Păltiniș avem nu una, nu două ci nu mai puțin de șase pârtii de ski: Oncești Păltiniș cu grad de dificultate redus, Oncești 1 cu dificultate medie, Oncești 2 cu dificultate scăzută, Dealul Poplacii Păltiniș. Dăneasa Păltiniș și Santa Păltiniș care au gradul de dificultate cel mai mic. Totuși doar Oncești 1 și 2 precum și Valea Dăneasa oferă serviciile unui telescaun sau teleschi. Deci prin urmare, este bine să vă alegeți din timp spre care din ele doriți să vă îndreptați.

Paltiniș, vilele privite printre vârfurile înghețate ale copacilor
Paltiniș, vilele privite printre vârfurile înghețate ale copacilor

Dar cum spuneam și mai devreme, un alt motiv pentru a veni aici este aerul curat, bogat în ozon, care se recomandă atât bolnavilor de astm cât și celor suferinzi de alte afecțiuni: astenii, recuperări pulmonare, recuperări după perioade lungi de surmenaj, tratamentul hipertiroidiei sau a bolii Basedow. În oricare dintre cazuri, un sejur în stațiunea Păltiniș nu va avea decât efecte pozitive. Și cum aerul este cu atât mai bun cu cât altitudinea crește, turiștii pot profita și de traseele montare foarte bine amenajate și ușor de străbătut pentru a face lungi plimbări în natură.

Natura salbatica in zona Păltiniș
Natura salbatica in zona Păltiniș

Și dacă ajungeți în stațiunea Păltiniș, aveți grijă să vizitați două dintre cele mai interesante obiective din tot județul Sibiu. Mai întâi ar trebui să vă rezervați câteva ore bune penru a explora Rezervația Naturală Iezerele Cindrelului. Deși numele nu vă spune (probabil) mare lucru, trebuie să știți că aici se găsesc două căldări glaciare cu un aspect spectaculos, morene și alte forme specifice reliefului glaciar. Și tot aici veți mai găsi Iezerul Mare și Iezerul Mic.
În al doilea rând, nu trebuie să treceți pe aici fără să vedeți Schitul Păltiniș, un complex format dintr-o bisericuță și o casă de odihnă care au fost ridicate în anii 30 aici de mitropolitul Nicolae Bălan.

Telescaun la Păltiniș
Telescaun la Păltiniș

Un alt avantaj al stațiunii Păltiniș este că, așa cum spuneam, localitatea este legată de Sibiu printr-un drum excelent ce facilitează accesul aici. Însă atenție, pentru că în plin sezon mai toate hotelurile și pensiunile vor fi pline deci aveți nevoie să vă faceți rezervări din timp.