Deseori turiştii doresc să viziteze cât mai multe obiective turistice, cât mai multe zone interesante şi îşi planifică vacanţa aşa încât să ajungă în cât mai multe regiuni la care visează de mult timp. Un traseu potrivit pentru weekend îl constituie mănăstirile din Bucovina, lăcaşe de cult care şi-au păstrat forma iniţială încă din Epoca Medievală. Bucovina este o regiune absolut superbă, dar numărul impresionant al bisericilor este elementul fără de care Bucovina şi implicit România nu ar mai fi aceleaşi.
Lăcaşele de cult din Bucovina au fresce interioare şi exterioare absolut superbe, iar unicitatea şi valoarea lor artistiscă a condus la includerea lor pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO. Nu există un alt loc pe Pământ, unde să se afle un astfel de grup de biserici, cu aşa calitate a frescelor exterioare. În majoritatea cazurilor, aceste lăcaşe de cult impunătoare au fost construite ca şi locuri de veci pentru familiile de nobili din regiune, dar, din fericire, au devenit astăzi obiective turistice vizitate de milioane de turişti români sau străini.
Cea mai bună manieră de a începe traseul complet al mănăstirilor din Bucovina, este aceea de a porni dinspre Biserica Arbore. Aceasta a fost ridicată de Luca Arbore în anul 1503 şi este un loc cu o spiritualitate deosebită. Picturile exterioare datează din anul 1541 şi sunt maniera prin care pictorul ieşean Dragoş Coman şi-a exprimat viziunea cu privire la cele sfinte.
Cum te îndrepţi spre Gura Humorului se află celebra Mănăstire Humor, ridicată în anul 1530 pe locul unei foste biserici ce fusese construită de Alexandru cel Bun. Edificiul este deosebit şi merită să petreci câteva momente în liniştea absolută a regiunii. Drumul şerpuieşte printre peisajele deosebite din Bucovina şi aşa ajungi la Mănăstirea Probota, ctitorită de Petru Raşeş în anul 1530. Arhitectura clădirii este specifică Moldovei secolului al XVI-lea, şi, din păcate pictura exterioară nu s-a conservat atât de bine din cauza faptului că tehnicile de fixare ale culorilor nu erau atât de renumite.
Înaintăm şi ajungem la Mănăstirea Suceviţa, cel mai complet edificiu din punct de vedere arhitectonic, dar şi al picturilor interioare şi exterioare. Culoarea dominantă a picturii este verdele, iar imaginile prezintă o viziune unică cu privire la divinitate, se regăseşte chiar şi o antiteză între bine şi rău. Francezul Paul Henry a spus despre Mănăstirea Suceviţa că este “Testament al artei moldoveneşti”.
În localitatea Voroneţ se regăseşte Mănăstirea Voroneţ, ridicată de către Ştefan cel Mare în anul 1488. Aceasta este renumită în întreaga lumea pentru “albastrul de Voroneţ” şi pentru scenele de pe faţda de vest care întruchipează Judecata de Apoi. Mănăstirea Voroneţ adăposteşte mormântul pustnicului Daniil Sihastru, duhovnicul lui Ştefan cel Mare şi al Mitropolitului Grigore Roşca.
Traseul mănăstirilor din Bucovina nu ar fi complet fără să vizitezi Mănăstirea Putna, prima ctitorie a lui Ştefan cel Mare. Construită între anii 1466-1469, Mănăstirea Putna este şi locul unde se află mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi cele a două soţii de-ale sale.
Aşadar, mănăstirile din Bucovina sunt obiective turistice care pot fi vizitate în timpul unui traseu de weekend, locuri cu un farmec deosebit care te vor încărca cu energie pozitivă.