Băile Tușnad și apele sale miraculoase

Băile Tușnad și apele sale miraculoase

Statiunea Băile Tușnad văzută de sus
Statiunea Băile Tușnad văzută de sus

Stațiunea Băile Tușnad, asemenea multor altor localități cu profil balnear de la noi din țară, a început să se dezvolte după jumătatea secolului XIX. Anul 1842 pare să fie – din punct de vedere documentar – începutul perioadei de creștere pentru Băile Tușnad și tot de atunci vine și prima relatare cu privire la proprietățile curative ale apelor de aici. Căci se pune că localnicii le foloseau pe post de medicament iar într-un anume caz, băiatul unui cioban din regiune chiar s-a vindecat miraculos, doar prin consumarea de apă minerală dintr-unul din izvoarele viitoarei stațiuni.

Natura toamna
Natura toamna

Cum vă spuneam, în 1842 apare prima documentare istorică a locului însă doar șapte ani mai târziu, revoluția de la 1848 și consecințele ei ulterioare au dus la distrugerea așezării. Astfel, în 1852 încep lucrările de refacere iar în 1861 se începe popularizarea noii stațiuni sub numele de Băile Tușnad.

În 1968, stațiunea Băile Tușnad își câștigă rangul de oraș într-un moment în care era deja foarte populară în rândul românilor. De altfel, locul a ajuns să fie numit pe bună dreptate Perla Ardealului datorită frumuseților deosebite ale locului, aerului ozonat și pădurilor de rășinoase ce înconjoară localitatea.

Imagini de poveste la Băile Tușnad
Imagini de poveste la Băile Tușnad

Apele de aici au devenit cunoscute și recunoscute datorită potențialului lor curativ incredibil. Ele pot fi folosite ca medicament pentru tratamentul unor afecțiuni cardiovasculare, digestive sau chiar endocrine dar și pentru ameliorarea unor boli ale sistemului urinar și ale celui nervos. În total, la Băile Tușnad există 44 de izvoare, cele mai multe naturale dar și unele săpate de mâna omului. Dar dintre ele doar șase sunt folosite pentru tratamente și cure externe.

Poarta Hanului Secuiesc din Băile Tușnad
Poarta Hanului Secuiesc din Băile Tușnad

Stațiunea are și o bază de tratament complexă care s-a dezvoltat în jurul resurselor naturale ale localității dar care în anii comunismului a luat avânt, aici realizându-se împachetări cu parafină, băi calde cu apă carbogazoasă, diferite tipuri de hidro și fizio terapii, gimnastică medicală, magnetoterapie, masaj manual reflex și multe altele. În total, prin facilitățile existente la Băile Tușnad pot trece și 800 de oameni zilnic, ceea ce spune ceva despre capacitatea și dotările existente aici.

Iarna este atât de frumoasă la Băile Tușnad
Iarna este atât de frumoasă la Băile Tușnad

Atracții turistice la Băile Tușnad

Majoritatea celor ce practică turismul balnear dar și cei ce vin aici din alte motive, profită de timpul liber pentru a explora împrejurimile. În acest sens, probabil că cel mai spectaculos obiectiv turistic este reprezentat de Lacul Sfânta Ana, un loc unic un Europa, fiind singurul născut într-un crater vulcanic de pe continentul nostru și care se păstrează intact până în ziua de azi.

Băile Tușnad, lacul ciucaș
Băile Tușnad, lacul ciucaș

Din stațiune până la lac se parcurg circa 28 de km, dar dincolo de acesta, mai există în zonă un punct de interes, chiar dacă puțin mai greu accesibil. Este vorba de Stânca Șoimilor, un vârf de unde priveliștea asupra Defileului Oltului este absolut superbă și tot de aici mai pot fi văzute și ruinele cetății Stânca Șoimilor.

Culmile împădurile din împrejurimile stațiunii
Culmile împădurile din împrejurimile stațiunii

Din Băile Tușnad se mai poate ajunge cu ușurință și în Miercurea Ciuc, la Biserica Franciscană Șumuleu, la Mănăstirea Toplița și la Lacul Roșu, pentru a oferi doar câteva exemple.

Pentru a ajunge în Băile Tușnad puteți veni fie cu trenul dinspre București spre Brașov cu trecere prin Sf. Gheoghe și coborâre chiar în stația Băile Tușnad, fie cu mașina prin Brașov și apoi pe DN 12.

Lacul Sfânta Ana de la Băile Tușnad
Lacul Sfânta Ana de la Băile Tușnad