Tunisia este o ţară cu o cultură unică, deşerturile ce se întind până la linia orizontului, străbătute zilnic de cămile sunt deja o imagine emblematică. Însă pe teritoriul Thailandei se regăsesc şi obiective turistice unice, construcţii ce fac parte dintr-o cu totul si cu totul altă cultură, aşa cum este şi Amfiteatrul El Djem, un edificiu unic ce a învis trecerea timpului.
Cele mai valoroase rămăşiţe romane de pe teritoriul Africii se regăsesc într-un mic orăşel cu numele de El Djem. O construcţie impresionantă este Amfiteatrul El Djem, asemănat de multe ori cu faimosul Colosseum al fermecătoarei Roma. Cercetările istorice de amploare arată că acest tărâm italian de pe teritoriul Tunisiei a fost construit pe foste aşezări punice, undeva la începutul secolul al III-lea. Este uimitor că rămşiţe ale acestor construcţii mai există chiar şi la momentul actual, având în vedere perioada îndepărtată în care au fost construite.
La momentul construcţiei, regiunea romană avea peste 50 000 de locuitori, însă vremurile tulburi şi războaiele au împărţit populaţia în mai multe zone ale lumii. Astăzi, Amfiteatrul El Djem alcătuieşte o regiune unică, protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO şi vizitată anual de milioane de oameni din întreaga lume care străbat mii de kilometri doar pentru a simţi pentru câteva momente farmecul unui ansamblu roman de pe teritoriul Tunisiei. Multe cadre de film s-au tras în orăşelul El Djem, o sumedenie de ecranizări ce au primit deja râvnitul premiu Oscar.
Amfiteatrul El Djem a fost constuit din dorinţa romanilor de a participa la faimoasele spectacole cu gladiatori şi alte tipuri de curse care îi distrau teribil pe cei 35. 000 de spectatori. Mare parte din unica structură s-a prăbuşit, însă vizitatorii sunt uimiţi să vadă locul unde oamenii îşi puneau destinul pe tavă, în faţa temuţilor lei. Există ipoteze conform cărora procesul de construcţie al amfiteatrului nu a fost finalizat niciodată, însă acestea nu au fost vreodată confirmate oficial.
Oricum ar fi, Amfiteatrul El Djem este una dintre cele mai vechi construcţii de pe Pământ, care este încă într-o bună stare, un ansamblu roman cum nu mai există altul în lume. Secolul al XVII-lea marchează o perioadă nefastă în parcusul edificiului, bucăţi din valoroasa construcţie sunt desprinse şi transportate în apropiere, în vederea construirii unui sat. Aceste acţiuni iau sfârşit abia în anul 1979, atunci când Amfiteatrul El Djem devine protejat de Patrimoniul Mondial UNESCO.
Amfiteatrul El Djem alcătuieşte un ansamblu de o valoare incontestabilă, ce impresionează prin arhitectura unică ce datează din secolul al III-lea. O vizită în regiune este o experienţă inedită pe care nu trebuie să o ratezi!