Laguna Roşie, Raiul păsărilor flamingo

Laguna Roşie, Raiul păsărilor flamingo

Laguna Roşie, Bolivia
Laguna Roşie, Bolivia

Laguna Colorada sau Laguna Roşie este situată în sud-vestul platoului înalt al Boliviei şi este un lac de sare de mică adâncime, maxim 3 metri. De aceea, este cunoscută cu numele de lagună şi nu de lac. Laguna Roşie ocupă o suprafaţă de aproximativ 15000 de hectare şi oferă o imagine inedită datorită apelor sale de un roşu strălucitor.

Laguna Roşie, Bolivia
Laguna Roşie, Bolivia

Laguna Roşie şi împrejurimile acesteia fac parte din Rezervaţia Naţională şi fascinează cu peisaje uimitoare, iar fauna şi flora prezintă mare atracţie în rândul turiştilor. Coloritul roşu al apelor este datorat sedimentelor roşii şi pigmentaţiei algelor ce se regăsesc din abundenţă în adâncurile lagunei. În mod spectaculos, apele lagunei îşi schimbă culoarea, tranformându-se din roşu în albastru, la lăsarea întunericului. Apele sale se învecinează cu inele galbene de sulf şi movile de borax de un alb pur care ies din apă ca nişte mici gheţari.

Laguna Roşie, Bolivia, celebrele păsări Flamingo
Laguna Roşie, Bolivia, celebrele păsări Flamingo

Laguna Roşie este spaţiul în care trăiesc numeroase păsări rare. Aproximativ 80 de specii de păsări  trăiesc aici, mare parte dintre ele sunt specii aflate pe cale de dispariţie sau specii ameninţate. Trei specii de păsări flamingo, cele mai rare din lume(James, Chile şi Anzi) sunt întâlnite în apele sărate ale lagunei şi sunt de culoare roz datorită micoorganismelor şi plantelor de pe fundul apelor ce constituie hrana lor principală. Mamifere incluzând puma, vulpi, pisici şi lame domestice se regăsesc aici, rezervaţia fiind habitatul perfect şi pentru reptile, amfibieni şi peşti.

De obice, iarna, frumoasele păsări flamingo migrează către locuri mai calde, însă dacă ajungeţi aici în sezonul rece este foarte posibil să aveţi şansa să mai admiraţi o parte din ele care sunt prea bătrâne pentru o călătorie lungă. Iarna, Laguna Roşie este pusă într-o lumină total diferită. Într-un peisaj acoperit aproape total de zăpadă roşul lagunei devine strălucitor, iar culoarea pare să se reflecte pe nori.

Uyuni, Bolivia, o parte din suprafaţa acoperită de sare
Uyuni, Bolivia, o parte din suprafaţa acoperită de sare

Laguna Roşie este o zonă uşor de accesat şi este înconjurată de sate mici unde vă puteţi petrece noaptea. Cea mai bună alegere ar fi micul oraş Uyuni unde cazarea este mai ieftină şi puteţi cunoaşte câte ceva despre împrejurimi. Salina de la Uyiuni este cel mai spectaculos obiectiv turistic de aici. Ocupă aproximativ 10 500 de kilometri pătraţi, fiind rezultatul transformării mai multor lacuri preistorice. Este de asemeni cea mai mare suprafaţă acoperită de sare din întreaga lume, iar crusta formată depăşeşte în unele locuri un metru.

Laguna Roşie, Bolivia
Laguna Roşie, Bolivia

Pentru a ajunge la Laguna Roşie conducătorii auto bolivieni vă stau la dispoziţie pentru a vă transporta într-o zonă de poveste. Ei sunt cei care cunosc cele mai mici detalii despre regiunea în care vă aflaţi, aşa că nu ezitaţi să le adresaţi întrebări. Este posibil ca urcarea până la altitudinea de peste 4200 de metri să vă provoace disconfort, însă odată ajunşi la Laguna Roşie veţi realiza că a meritat tot efortul.  Locul este liniştit fiind o evadare totală din spaţiul cotidian. Păsările şi animalele de aici se află într-o comuniune perfectă cu natura şi nimic nu pare să perturbe armonia care domină regiunea.

Laguna Roşie, Bolivia
Laguna Roşie, Bolivia

Aşadar, Laguna Roşie este un loc unic în lume, o alăturare perfectă de elemente şi culori care o transformă într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Regiunea este un adevărat fenomen natural şi cea mai vizitată zonă turisatică din Bolivia fiind declarată “Zonă de importanţă Internaţională”.