Parcul Herăstrău, o oază de liniște în București

Parcul Herăstrău, o oază de liniște în București

Parcul Herăstrău, București
Parcul Herăstrău, București / Foto: www.turism-360.ro

Parcurile sunt cu siguranță cele mai îndrăgite zone din marile orașe, fiind de fapt un val de aer proaspăt într-un mediu agitat și poluat. Parcul Herăstrău este cel mai mare parc din București și se regăsește în nordul frumoasei capitale, în jurul lacului omonim. Parcul Herăstrău este unul dintre cele mai relaxante locuri din București, un spațiu al divertismentului, al sportului, locul ideal de a petrece o după-amiază plăcută alături de cei dragi.

Culori de toamnă în Parcul Herăstrău
Culori de toamnă în Parcul Herăstrău / Foto: travel.prwave.ro

În trecut, zona era mlăștinoasă, dar acestea s-au scurs între anii 1930-1935 devenind locul ideal pentru a construi o oază de liniște în București. În anul 1936 are loc inaugurarea Parcului Herăstrău, un moment de maximă încântare pentru toți bucureștenii și nu numai. Teritoriul parcului este structurat pe două zone principale, una rustică (Muzeul Satului) și un domeniu public activ cu zone destinate activităților recreative.

Cercetările istorice arată că Parcul Herăstrău a fost locuit încă din Paleolitic, urme de așezări umane fiind identificate în nisipul regiunii. Zona a fost locuită și de mamifere mari cum ar fi rinocerul lânos și mamutul, oasele acestora fiind găsite tot în nisip. În momentul în care a fost construit Parcul Herăstrău, mai multe case modeste, precum și o instalație industrială au fost complet demolate. În locul acestora și-au făcut apariția sute de arbori și arbuști ce au schimbat complet Bucureștiul.

Parcul Herăstrău, într-o toamnă însorită
Parcul Herăstrău, într-o toamnă însorită / Foto: en.wikipedia.org

Parcul Herăstrău ocupă o suprafață totală de 110 de hectare, fiind realizat de către celebrii arhitecți Pinard și Rebhun, aleile fiind proiectate de către arhitectul Octav Dobrescu. Vegetația parcului este alcătuită dintr-o varietate de specii de arbori și arbuști(arțari, frasini, plopi, tei), arbori rășinoși(buxus, juniperus, tazus, forxitia, filadelfiu, spireea, lonicera), însă în Herăstrău se regăsesc și specii protejate. În anul 1961 a fost plantat Stejarul lui Tagore, iar în Grădina Japoneză se regăsesc cireșii floriferi donați chiar de către împăratul Japoniei.

Lacul Herăstrău, dominat de prezența rațelor sălbatice
Lacul Herăstrău, dominat de prezența rațelor sălbatice / Foto: www.tripomatic.com

Principala atracție din parc o reprezintă Lacul Herăstrău, spațiu amenajat și modernizat în vederea practicării plimbărilor pe apele sale cu ambarcațiuni mici. Lacul este înconjurat de vegetație, iar priveliștea este uimitoare. În zilele libere, apele Lacului Herăstrău se transformă într-un furnicar de ambarcațiuni, iar doritorii stau la rând ore întregi pentru a se bucura de câteva minute relaxare totală. Efortul așteptării merită din plin pentru că experiența este inegalabilă.

Case din Muzeul Satului, București
Case din Muzeul Satului, București / Foto: www.bucurestiul.net

Odată cu înființarea Parcului Herăstrău a luat naștere și primul muzeu etnografic, în aer liber, din lume. Sociologul Dimitrie Gusti și-a dorit ca Muzeul Satului să fie de fapt o enciclopedie a țării noastre, o sinteză a tuturor satelor din România. Muzeul Satului este o expoziție în aer liber de case din diverse zone ale țării, fiind de fapt întreagă Românie reunită într-un singur loc.

Așadar, Herăstrău este unul dintre cele mai frumoase parcuri ale lumii, fiind de fapt cel mai mare parc din Europa amplasat în interiorul unui oraș.