Izmir este cel de-al doilea mare oraș din Turcia după Istanbul și un important centru turistic și de transport pentru Turcia. Aici, vechea Smirna, azi metamorfozată în Izmir, își întâmpină vizitatorii cu o combinație impresionantă de vechi și nou, dominată de golful uriaș și de munții ce înconjoară orașul. Mai mult, clădirile cu fațade de sticlă, bulevardele largi și mall-urile moderne sunt completate la fiecare pas de locuințe tradiționale, bazaruri ce datează chiar și din secolul XVIII sau vechi moschei ce dau întregului Izmir un aer aparte, oriental.

Poate că istoria nu este cel mai important aspect al unui ghid turistic, dar nu putem trece cu vederea faptul că Izmir ca și localitate, datează din vremuri străvechi, fiind fondat cu circa 3000 de ani înainte de nașterea Mântuitorului. Aici s-a născut și Homer, celebrul scriitor antic iar de la un secol la altul, metropola și-a schimbat stăpânirea, trecând prin mâinile grecilor, ale ionienilor, lidienilor și mai apoi fiind înglobat pentru scurtă vreme în imperiul lui Alexandru cel Mare. Au urmat apoi romanii, până prin anul 178 când orașul a fost ras de pe fața pământului de un puternic cutremur. Însă a fost reconstruit și în perioada imperiului Bizantin, acesta a devenit un important punct comercial portuar.

Golful din Izmir la apus
Golful din Izmir la apus

A urmat o lungă perioadă în care, din nou, Izmir a trecut prin mâini arabe, seliuce sau mongole până când sultanul Mehmet I a reușit să aducă orașul în cadrul Imperiului Otoman. Astfel s-a deschis o nouă eră pentru Izmir, o epocă a progresului în care metropola a crescut, a devenit mai sofisticată și mai importantă din punct de vedere comercial. Era, dacă vreți, varianta medievală a unui oraș cosmopolit. Însă după Primul Război Mondial, turcii au pierdut controlul asupra mai multor zone, inclusiv Izmir, care a trecut în posesia Greciei. Dar lucrurile nu au durat mult pentru că, în urma mai multor conflicte armate, orașul a fost aproape distrus, fiind recucerit de forțele turce conduse de Kemal Ataturk la 9 septembrie 1922.

Clima din Izmir este inevitabil una călduroasă, ba chiar secetoasă am putea spune. Verile aici pot fi de-a dreptul ”infernale” iar pentru cazare veți avea nevoie neapărat de o cameră cu aer condiționat. Totuși, iernile se pot dovedi a fi la antipozi, cu temperaturi ce pot scădea cu 1-2 grade sub limita înghețului. Dar cât privește zăpada, nu aveți prea mari șanse să vedeți așa ceva la latitudinea asta. Se spune chiar că locuitorii din Izmir privesc zăpada ca o mare curiozitate și e normal de vreme ce aceasta nu apare decât odată la fiecare 10 ani și asta nu în fiecare deceniu.

Turcia este recunoscută pentru elementele sale de arhitectură decorativă
Turcia este recunoscută pentru elementele sale de arhitectură decorativă

Izmir este un oraș prietenos cu turiștii, mai ales că această industrie aduce anual venituri considerabile. Prin urmare, nu este de mirare că metropola poate fi explorată în siguranță, chiar dacă vă decideți să o luați pe jos. Există numeroase drumuri bine marcate ce pornesc din centru spre periferii. În plus, există un sistemul de transport în comun cu autobuze iar taxi-urile au prețuri accesibile. Însă pentru niște cadre cu adevărat memorabile cu Izmir, va trebui să vă îmbarcați pe unul din multele feriboturi de unde veți avea o perspectivă a întregului golf.

Gara feroviară din Izmir, frumos iluminată pe timp de noapte
Gara feroviară din Izmir, frumos iluminată pe timp de noapte

Atracții turistice în Izmir

Când vine vorba despre atracțiile turistice din Izmir, chiar dacă orașul are o istorie ce se întinde pe multe secole, Marele Incendiu din 1920 a reușit să distrugă bună parte din clădirile istorice de aici, totuși există încă destule locuri de văzut.
Piața Konak este principala piață a orașului, cunoscută în special pentru turnul cu ceas, unul dintre simbolurile orașului Izmir. Însă în afară de acesta, aici se mai găsesc și moscheea Konak Yali dar și bazarul Kemeralti.
Alsancak este o altă zonă foarte frumoasă din Izmir unde se găsesc în mare măsură numai case otomane clasice. Aici veți găsi numeroase baruri și localuri unde puteți savura fie o bere fie un ceai turcesc, o delicatesă ce merge de minune cu o narghilea aromată.

Piața Konaj, un terminal de transport modern
Piața Konaj, un terminal de transport modern

Și desigur mai sunt și plajele, Izmir fiind situat pe coasta Mării Egee. Nici una din plaje nu este foarte departe de centrul orașului iar transportul public vă va asigura o deplasare rapidă până acolo.

Asansör pe de altă parte, este un alt gen de atracție turistică decât v-ați fi așteptat, un lift (la propriu) care duce călătorii în zona superioară a orașului, pe unul dintre dealurile de aici. A fost construit în 1907 de un om de afaceri evreu pentru locuitorii din Izmir ce aveau nevoie să urce sau să coboare rapid. Mai târziu, municipalitatea de aici l-a renovat și dacă mecanismul inițial era antrenat de forța apei, noul lift funcționează cu mult mai comuna electricitate. Cu toate astea, plimbarea până în vârf este cât se poate de pitorească iar priveliștea își merită toți banii. În plus, aici există și un restaurant unde veți putea servi masa la prețuri decente.

Orașul a conservat o parte din ruinele sale istorice
Orașul a conservat o parte din ruinele sale istorice

Iar pentru o plimbare cu trăsura trasă de cai puteți merge pe Kordon, promenada de la malul mării, acum una dintre cele mai moderne zone din oraș. Mărginită de palmieri, strada cuprinde și stația pentru aceste fayton trase de cai. De asemenea, imensul bazar Kemeralti este un alt loc pe care nu trebuie să îl ratați. De aici vă puteți cumpăra haine sau suveniruri ieftine care să vă amintească de sejurul în Izmir. Este o oportunitate dublată de faptul că aici se află mai multe cafenele și localuri unde vă puteți relaxa în compania unei cafele bune.

Golful Izmir, o frumoasă combinație de culori izvorâte din natură
Golful Izmir, o frumoasă combinație de culori izvorâte din natură

Și pentru că veni vorba de mâncare, Meşhur Tavacı Recep Usta este cel mai popular loc de luat masa din Izmir, un loc care la origini a fost o veche vilă grecească, transformată în restaurant.  Aici veți găsi cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria Turciei de sud-est.