Marocul este fără doar și poate un tărâm binecuvântat cu structuri unice, cu locuri care emană o energie aparte. Din această categorie face parte și Chefchaouen, un oraș situat în provincia omonimă, în partea de nord-vest a Marocului. Chefchaouen se deosebește de toate celelalte orașe ale lumii, fiind supranumit, într-un mod sugestiv și “Orașul Albastru”. Clădirile colorate obsesiv în această nuanță fac din Chefchaouen o metropolă unică.

Toate construcțiile din Chechaouen sunt albastre
Toate construcțiile din Chechaouen sunt albastre / Foto: http://www.letstravelsomewhere.com

Chefchaouen a fost fondat în anul 1471, fiind la început o mica cetate, menită să apere zona de invaziile portugheze. Cetatea inițială mai există și astăzi, fiind cea mai veche structură din oraș. Chefchaouen este astăzi o destinație turistică populară, locul unde fiecare dintre noi ne-am dori să ajungem măcar o data în viață. Zona este foarte dezvoltată din punct de vedere turistic, există zeci de hoteluri luxoase, restaurante, baruri și cafenele cochete, toate cu un personal de excepție care se află permanent la dispoziția vizitatorilor.

Locuințele din oraș sunt destul de modeste
Locuințele din oraș sunt destul de modeste / Foto: http://www.letstravelsomewhere.com

Chefchaouen nu este neapat un loc alcătuit din numeroase obiective turistice, dar clădirile albastre, aleile colorate în aceași nuanță sunt aspecte inedite care nu se regăsesc oriunde în lume. În Chefchaouen este frumos să hoinărești pur și simplu, să admiri edificiile orașului și de ce nu să-ți faci noi prieteni, asta pentru că marocanii sunt un popor ospitalier și săritor. Orașul nu este renumit pentru clădirile albastre, ci este o destinație populară și pentru iubitorii de cumpărături.

Obiectele tradiționale sunt expuse la fiecare colț de stradă
Obiectele tradiționale sunt expuse la fiecare colț de stradă / Foto: http://500px.com

În Chefchaouen se pot cumpăra obiecte tradiționale unice care nu se mai regăsesc nicăieri pe teritoriul Marocului. Cele mai îndrăgite sunt articolele de îmbrăcăminte din lână și păturile țesute. Brânza de capră făcută după rețete tradiționale este la mare căutare, partea bună este că locuitorii sunt dispuși să negocieze pentru toate obiectele pe care le vei cumpăra.

Îngustele străduțe din oraș sunt colorate tot în albastru
Îngustele străduțe din oraș sunt colorate tot în albastru / Foto: http://morroccotravel.blogspot.com

Așa cum știm deja, marocanii sunt un popor credincios, iar acest lucru este bine evidențiat și în Chefchaouen. În oraș se regăsesc multe moschei, edificii care devin arhipline în fiecare zi la orele de rugăciune. Le poți vizita și tu, dar este de preferat să adopți o ținută decentă pentru a nu atrage atenția asupra ta. Invaziile spaniole au lăsat în urma lor amprente permanente în Chefchaouen, în oraș se regăsesc încă unele clădiri construite de către spaniolii care și-au dorit tot timpul să pună stăpânire pe Maroc. The Iglesia din Chefchaouen este o biserică spaniolă transformată între timp în teatru. Edificiul păstrează întocmai liniile arhitecturii europene, dar este totuși o apariție plăcută.

Pisicile se regăsesc la tot pasul în Orașul Albastru
Pisicile se regăsesc la tot pasul în Orașul Albastru / Foto: http://www.getintravel.com

Așadar, Chefchaouen este un oraș deosebit, locul unde poți petrece și tu o vacanță unică! Anual, peste 2 milioane de turiști străini vizitează Chefchaouen.