Lumea înconjurătoare este alcătuită dintr-o multitudine de minuni naturale, locuri unice pe care oricine ar trebui să le viziteze măcar o dată în viață. Din aceeași categorie fac parte și Munții Atlas, un lanț muntos uimitor care se întinde în partea de nord-vest a Africii, trecând prin Algeria, Maroc și Tunisia. Cel mai înalt punct este Vârful Toubkal, cu altitudinea de 4165 de metri, localizat în sud-vestul Marocului.

În Munții Atlas există sate și mici orășele
În Munții Atlas există sate și mici orășele / Foto: http://www.trekhireuk.com

Munții Atlas sunt o minune în sine, structurile care alcătuiesc o regiune unică pe Pământ, fiind în același timp locul unde s-au dezvoltat specii de plante și animale unice în Africa. Multe dintre ele sunt specii amenințate, aflate pe cale de dispariție, iar altele, au dispărut deja. Ursul Atlas, specii de cerbi, de bursuci și elefanți sunt doar o parte din această lume fascinantă ce conferă zonei un farmec aparte.

Unele zone sunt mai înverzite
Unele zone sunt mai înverzite / Foto: http://abbottstravel.com

Istoria Munților Atlas este una îndelungată și foarte complicată, dar aceste elemente surprinzătoare s-au format prin procedee 100% naturale. Geologii susțin că îngroșarea scoarței terestre a fost procedeul decisiv, dar multe alte mistere naturale, necunoscute până astăzi au dus la formarea Munților Atlas. Aceștia sunt și un importat depozit de resurse naturale, de minereuri de fier, cupru, argint, mercur, sare, fosfat, marmură, cărbune, gaze naturale și altele. Din aceste motive, Munții Atlas au fost întotdeauna o sursă a vieții și diverse popoare s-au stabilit în zonă pentru a se bucura de toate aceste elemente, deși terenul este destul de uscat și arid.

Atlasul Mijlociu, un drum de acces care șerpuiesște prin munți
Atlasul Mijlociu, un drum de acces care șerpuiesște prin munți / Foto: http://photography.nationalgeographic.com

Atlasul Mijlociu, secțiunea care se află în Maroc, este poate cea mai vizitată parte din lanțul muntos. Această secțiune se întinde pe o distanță de 700 de kilometri, fiind de fapt o succesiune de vârfuri cu forme diferite, zece dintre acestea depășesc 4000 de metri. În Munții Atlas există o multitudine de sate și orășele foarte mici, comunități de oameni care duc o viață liniștită, dar totuși destul de grea. În zonă, nu există facilitățile de care populația de la oraș se bucură zi de zi, dar totuși locuitorii din Munții Atlas știu să trăiască și fără ele. Turiștii se pot caza chiar în casele lor, pentru a gusta cu adevărat viața din regiune.

Locuitorii din Munții Atlas duc o viață destul de grea
Locuitorii din Munții Atlas duc o viață destul de grea / Foto: http://pillowmagazine.com

În Munții Atlas există și bazine hidrografice din care s-au format lacuri artificiale, o sursă constantă de hrană pentru locuitori. Apele lacurilor sunt populate cu diverse specii de pești, principalul aliment pentru oamenii din regiune. Aceștia petrec un timp îndelungat pe malurile lacurilor, în speranța că vor avea la masă un pește mare pe care îl gătesc de obicei direct la foc.

Munții Atlas, printre cei mai înalți din lume
Munții Atlas, printre cei mai înalți din lume / Foto: http://answersafrica.com

Așadar, Munții Atlas sunt o provocare pentru turiști, dar alcătuiesc în același timp o destinație turistică la care mulți visează.