Ne-am convins deja că Spania este o țară uimitoare cu orașe magnifice și obiective turistice unice. Din această categorie face parte și Mănăstirea Montserrat, un lăcaș de cult situat chiar pe muntele omonim, într-un loc ferit de agitația și stresul marilor orașe. Mănăstirea se află în zona Catalonia din Spania, într-o zonă liniștită apărată constant de crestele montane. Lăcașul de cult este renumit în întreaga lume pentru imaginea Fecioarei, o operă de o valoare incontestabilă.

Mănăstirea propriu-zisă este locul unde oamenii vin să se reculeagă
Mănăstirea propriu-zisă este locul unde oamenii vin să se reculeagă / Foto: http://www.fanpop.com

Mănăstirea Montserrat este localizată la 48 de kilometri vest de Barcelona, dar zona este ușor de accesat cu mașina, cu trenul sau cu telecabina. Munții Montserrat alcătuiesc cel mai înalt punct din Catalonia, altitudinea lor maximă ajunge la 1238 de metri. Montserrat, care în traducere înseamnă “muntele zimțat” este un loc unic, spațiul care joacă un rol important în viața culturală și spirituală a Spaniei. Este cel mai important refugiu religios din Spania, locul unde turiști din toate colțurile lumii vin pentru a se ruga, pentru a medita, pentru a-și pune ordine în gânduri. Drumețiile par a fi preferatele turiștilor și mulți dintre ei se trezesc la ore matinale, pornesc pe jos pe crestele munților pentru a admira cel mai frumos răsărit de soare pe care l-au văzut în viața lor.

Mănăstirea Montserrat, vedere aerină
Mănăstirea Montserrat, vedere aerină / Foto: www.1zoom.net

Mănăstirea Montserrat sărbătorește zi de zi religia benedictină, fiind, pe lângă un lăcaș de cult important, și locul care adăpostește opera de artă valoroase pentru întreg mapamondul. Pictori și sculptori celebri au lăsat în urma lor, în Montserrat dovada activității lor, așa încât se regăsesc lucrări ale celebrilor Picasso, El Greco, Dali și mulți alții. Publicații ce aparțin celbrei Abadia de Montserrat se regăsesc încă la mănăstire, aceasta fiind una dintre cele mai vechi edituri din întreaga lume, cu prima lucrare publicată în anul 1499.

Munții din jur crează un cadru perfect!
Munții din jur crează un cadru perfect! / Foto: http://www.webarcelona.com

Istoria Mănăstirii Monteserrat este una îndelungată și foarte bogată, unele dintre evenimente care au marcat întreaga lume au lăsat urme adânci în această zonă care acum este foarte liniștită. Războiul Civil este poate cel mai violent eveniment care a avut loc vreodată la Mănăstirea Montserrat, momente în care 22 de călugări au fost uciși, alții fiind badjocoriți și torturați. Aceste perioade dificile au trecut, Mănăstirea Montserrat devenind un sanctuar pentru studenți, politicieni, oameni de știință. Aceste personalități au străbătut de nenumărate ori distanțe foarte mari, pe jos, doar pentru a se bucura de liniște și energia pozitivă pe care o oferă zona. Pentru mulți dintre ei, Montserrat a fost o sursă de inspirație, elementul care a condus spre crearea unor lucrări de mare valoare.

Montserrat, iarna
Montserrat, iarna / Foto: http://www.webarcelona.com

Așadar, Mănăstirea Monteserrat este un lăcaș de cult cu o enegie aparte, locul care păstrează vii aspecte din vremurile străvechi.