Efes este un oraş antic construit de greci în Provincia Izmir din Turcia. În timpurile străvechi, Efes a fost unul dintre cele mai populate oraşe ale Turciei, renumit mai ales pentru Templul Zeiţei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. În anul 268 Efes a fost devastat de invaziile goţilor şi odată cu ele a dispărut şi frumosul monument dedicat Zeiţei Artemis. Împăratul Constantin I a fost cel care a reconstituit Efesul şi chiar l-a extins faţă de forma sa iniţială.

Strada de Marmură, Efes
Strada de Marmură, Efes

Astăzi, Efes este unul dintre cele mai importante oraşe istorice ale lumii şi numeroşi turişti din întreaga lume vin în oraş pentru a cunoaşte măcar puţin din istoria vremurilor străvechi. O parte dintre edificiile Efesului s-au conservat mai mult, altele mai puţin. Totuşi, oraşul este un loc în care turiştii au ce admira, fiind o regiune cu un spirit aparte.

Biblioteca lui Celsus, Efes
Biblioteca lui Celsus, Efes

Efes conţine cea mai mare colecţie de ruine romane din estul Mediteranei, oraşul fiind o splendoare istorică. Toate structurile din Efes sunt de o valoare incontestabilă, iar dacă ajungi acolo este vital să vezi cele mai interesante structuri. Una dintre ele este Biblioteca lui Celsus, un edificiu distrus de invaziile diverselor popoare. Faţada clădirii a fost reconstituită cu atenţie, punând una peste alta toate piesele, exact ca într-un puzzle. Această muncă minuţioasă a fost de fapt un omagiu la adresa lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, guvernator al Imperiului Roman. Aceasta a plătit construcţia din propria sa avere şi a fost înmormântat într-un sacrofag de sub Biblioteca lui Celsus.

Ruinele Templului  Zeiței Artemis
Ruinele Templului Zeiței Artemis

Din Templul Zeiţei Artemis au mai rămas astăzi doar coloane din piatră şi scările care duceau în interiorul deosebitei construcţii. Fragmente mici din Templul Zeiţei Artemis au fost dispersate în diverse muzee importante din întreaga lume, pentru ca turiştii să poată admira rămăşiţele unui edificiu valoros.

Odeonul din Efes
Odeonul din Efes

Odeon a fost un teatru construit de Antonius şi soţia sa Vedius, în anul 150. Construcţia era acoperită, fiind utilizată ca şi sală pentru piese de teatru şi concerte, cu o capacitate de aproximativ 1500 de persoane. Odeon avea 22 de scări, partea superioară fiind decorată cu piloni din granit roşu.

Templul lui Hadrian, Efes
Templul lui Hadrian, Efes

Templul lui Hadrian este un edificiu construit în secolul al II-lea şi recondiţionat mai apoi în secolul al IV-lea. Construcţia de astăzi a fost constituită cu greu din fragmentele care au supravieţuit. Templul Sebastoi a fost ridicat ca o dedicaţie pentru Dinastia Flavian şi a fost una dintre cele mai mari construcţii din Efes. Din păcate, dintr-o construcţie impunătoare nu a mai rămas mare lucru. Doar câţiva stâlpi amintesc de faptul că odată pe acel teren exista o frumosă construcţie.

Ruinele din Efes  au o valoare inestimabilă pentru întreaga lume
Ruinele din Efes au o valoare inestimabilă pentru întreaga lume

Aşadar, Efes este o interfaţă a istoriei fiind manieră prin care noi, turiştii din întreaga lume putem vedea nişte ruine care datează din primii ani ai existenţei omului pe Pământ. Pentru mine personal această oportunitate este o minune de care noi toţi trebuie să profităm atâta timp cât nu este prea târziu.