Parcul Cișmigiu este chiar și în momentul de față cea mai veche și cea mai frumoasă grădină publică de pe teritoriul Capitalei. Așezarea sa în centrul orașului București și suprafața sa considerabilă au făcut-o vreme de decenii principalul punct de atracție pentru locuitorii de aici. Și în tot acest timp, Grădina Cișmigiu s-a schimbat prea puțin, păstrându-și aspectul său clasic de superb parc englezesc.

Monumentul Soldatului Francez din Grădina Cișmigiu
Monumentul Soldatului Francez din Grădina Cișmigiu

Istoricul parcului Cișmigiu începe acum mai bine de 200 de ani, într-o vreme în care Țara Românească era condusă de domnitorul Alexandru Ipsilanti. Pe atunci s-a dispuns realizarea a două cișmele în București, căci apa potabilă nu se găsea ca azi, în fiecare gospodărie și la fiecare colț de stradă. Iar prima cișmea a fost realizată chiar lângă locul prin care trece azi strada Știrbei Vodă. Însă odată cu ea a apărut și o baltă nu tocmai igienică, ce se umfla în fiecare an și cu atât mai mult în lunile ploioase. Din această cauză dar și pentru a le oferi cetățenilor orașului un loc de promenadă, Pavel Kiseleff a dispus în 1830 secarea bălții și înlocuirea ei cu un parc public. Totuși în ciuda dispozițiilor, abia 17 ani mai târziu, sub conducerea domnitorului Gheorghe Bibescu se trece la asanarea zonei. Iar pentru ca noua grădină să arate respectabil, autoritățile apelează la grădinarul și peisagistul Wilhelm Mayer. Acesta gândește și proiectează parcul Cișmigiu iar lucrările durează până prin 1854 atunci când are loc inaugurarea oficială a spațiului verde.

Izvorul Mihai Eminescu
Izvorul Mihai Eminescu

Grădina Cișmigiu, loc de relaxare

Anul 1883 marchează mai multe evenimente importante pentru Parcul Cișmigiu. Mai întâi, Primăria Bucureștiului cumpără o parte din grădina Familiei Crețulescu, adăugând aproape 15000 de metri pătrați grădinii. Apoi, aici sunt aduși lebede și pelicani iar în iarnă lacul este deschis pentru prima dată patinatorilor amatori.

Statuie din Grădina Cișmigiu
Statuie din Grădina Cișmigiu

La peste jumătate de secol distanță, aici s-a amenajat un spațiu special, denumit Rotonda Scriitorilor, ce mai există și azi. Aici sunt expuse în semicerc busturile unora dintre cei mai mari scriitori și poeți ai României: Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, B.P. Hașdeu, Vasile Alecsandri sau Ion Creangă, pentru a menționa doar o parte din ei.

Rotonda Scriitorilor din Parcul Cișmigiu
Rotonda Scriitorilor din Parcul Cișmigiu

O vizită în Parcul Cișmigiu este o ocazie unică de a vă bucura ochii nu numai cu niște aranjamente florale extraordinare dar și cu mai multe monumente deosebite ridicate aici. Unele datează încă din secolul XIX și veți avea ocazia să le descoperiți povestea.

Foișorul din Cișmigiu
Foișorul din Cișmigiu

Izvorul Sissi Stefanidi a fost amplasat în Parcul Cișmigiu de către familia Stefanidi în amintirea fiicei lor Sissi care s-a stins din viață de tânără. Statuia reprezintă o mamă ce toarnă apă dintr-un ulcior iar amplasarea ei actuală nu este întâmplătoare pentru că acest teren a aparținut familiei tinerei și a fost donat pentru crearea parcului.
Bustul Maicii Smara este un alt loc ce trebuie căutat. Smaranda Gheorghiu a fost o personalitate importantă a epocii ei, o promotoare a culturii și o educației. Însă activitatea ei este mult mai complexă iar bustul din Cișmigiu nu face decât să amintească de ea.

Izvorul Sissi Stefanidi
Izvorul Sissi Stefanidi

Desigur, mai există și multe alte monumente, un foișor, un restaurant modern și nu în ultimul rând,  oportunitatea de a face lungi plimbări cu barca pe lacul din Cișmigiu însă adevărata descoperire a acestor locuri o veți face doar dacă veți vizita Grădina Cișmigiu.

Plimbarea cu barca pe lacul din Cișmigiu, o adevărată plăcere
Plimbarea cu barca pe lacul din Cișmigiu, o adevărată plăcere