Dacă spun Guadalajara – casa mariachilor care te întâmpină cu bucurie pe stradă şi te însoţesc neobosiţi la cumpărături sau în restaurante, Chichen Itza – una dintre cele şapte minuni ale lumii sau Laguna Bacalar, numită şi Laguna celor 7 culori pentru că te cucereşte pur şi simplu prin cele 7 tonalităţi diferite de albastru,  atunci spun Mexic!

Cunoscută sub numele Ciudad de Mexico sau Mexico City, capitala Mexicului este situată la o înălţime de 2 249 m deasupra mării pe locul unde, cu mult timp în urmă, exista o mlaştină ce cuprindea întreaga vale a Mexicului. Astăzi, frumoasa capitală este înconjurată de un lanţ de munţi semeţi ce-şi înalţă mândri crestele spre Cer şi este considerată, pe bună dreptate, destinaţia ideală pentru cei care visează la o vacanţă de neuitat.

Chichen Itza - Mexic
Chichen Itza – Mexic

Oraşul este unul dintre cele mai mari din lume având o populaţie de 20 000 000 locuitori, dar şi unul dintre oraşele cu cea mai controversată delimitare a claselor sociale. De exemplu, în partea de Est se spune că locuiesc săracii, în timp ce partea de Vest pare să fie tărâmul celor care îşi permit o viaţă de lux. Indiferent însă de zona în care alegi să mergi, împrejurimile, natura, nisipul fin al plajelor şi smaraldul apelor ce îmbrăţişează ţărmurile te fac să te opreşti în loc şi să nu-ţi mai doreşti să pleci.

Mexic – tentaţie picantă

Considerată ţara ardeilor iuţi şi a mâncărurilor picante, Mexic este o adevărată provocare pentru cei pasionaţi de bucătăria internaţională începând cu Burrito cu legume, Quesadilla, Churros şi continuând cu celebra Salata Caesar, Tortillas, Guacamole sau delicioasele clătite mexicane. Iar după ce ai degustat delicioasele preparate cu specific mexican, te aşteaptă un oraş întreg să-l descoperi.

Preparate cu specific mexican
Preparate cu specific mexican

Universitatea Naţională Autonomă a Mexicului a fost înfiinţată pe 21 Septembrie 1551 în Ciudad de México, este cea mai veche universitate din Mexic şi cea mai mare din America Latină. În fiecare an 80 de clădiri îşi aşteaptă studenţii dornici să descopere cultura acestor locuri sau să-şi finalizeze studiile începute în ţara lor natală. Aici vin şi românii care vor să se stabilească în Mexic sau doar să-şi urmeze studiile, poate şi pentru că limba română se studiază doar la catedra de franceză, catalană şi română din cadrul Centrului de Predare a Limbilor Străine (CELE) de la UNAM (Universitatea Naţională Autonomă a Mexicului).

Ciudad de Mexico, casa lui Diego Rivera

Atunci când nu merg la cursuri, studenţii au ocazia să admire în voie faimoasele picturi murale ale lui Diego Rivera. Diego a început să picteze de mic copil, de la vârsta de 3 ani. În 1897 a început să studieze pictura la Academia de Arte Frumoase din Mexico City pentru ca mai apoi să călătorească timp de 15 ani în mai multe colţuri ale lumii, unde avea să devină pasionat de arta avangardistă. După întâlnirea cu marele Picasso şi un mic popas în Italia unde a studiat frescele renascentiste, Diego revine în Mexic. În anii următori a realizat picturi murale în San Francisco, Detroit, New York şi desigur, Mexico City.

Dream of a Sunday afternoon in Alameda Park By Fiego Rivera
Dream of a Sunday afternoon in Alameda Park By Fiego Rivera

În centrul oraşului se află renumitul palat Polyforum Cultural Siqueiros, opera pictorului mexican Alfaro Siqueiros unde poate fi admirat „Marşul Omenirii”, cea mai mare picto-sculptură din întreaga lume.

Palatul Artelor Frumoase dăinuie din 1990, atunci când arhitectul italian Adam Boari a pus prima cărămidă la temelie pe locul ruinelor mănăstirii Santa Isabel. Se spune că Porfirio Diaz, preşedintele de atunci, şi-a dorit să ridice un palat în care să se organizeze tot felul de activităţi culturale. Construcţia a fost continuată de Antonio Munoz şi terminată de Federico Mariscal în 1930. Pe lângă sala mare de spectacole, un punct de atracţie deosebit îl reprezintă cortina ce ilustrează imagini ale vestiţilor munţi vulcanici ce domină împrejurimile capitalei.

Odată ajuns în Mexic, nu poţi pleca fără să vizitezi Catedrala Metropolitană. Construcţia catedralei a început în 1573 şi a fost finalizată în 1667, pe ruinele fostului Mare Templu al aztecilor numit Tenochtitlan. Acest templu era sub forma unei piramide de piatră cu altare de sacrificiu în vârf, iar legenda spune că fiecare conducător ridica un templu mai mare şi mai impresionant în acelaşi loc.

Catedrala Metropolitană Mexic
Catedrala Metropolitană Mexic

Alte obiective turistice din Ciudad de Mexico sunt: numentul Îngerilor Independenţei, cunoscut şi sub numele de „El Angel” (Îngerul) care simbolizează victoria Mexicului, Turnul Latino-American şi Turnul Maya, Piramidele Teotihucan sau Grădina Zoologică Chapultepec.