Oahu sau O’ahu, reprezintă cea de-a treia mare insulă dar în același timp și cea mai populată din arhipelagul Hawaii. Aici se găsește orașul Honolulu, capitala celui de-al 50-lea stat american iar grație valului constant de turiști Oahu s-a dezvoltat foarte mult în ultimile decenii devenind destinația favorită a americanilor de pe coasta de Vest și nu numai.

Oahu, plaje curate și apă limpede
Oahu, plaje curate și apă limpede

Oahu are aproximativ forma unui romb, înconjurată de ocean şi împărţită de lanţuri muntoase. Aici este situat şi oraşul Honolulu nume ce în traducere semnifică „golful protejat”, descriind calmul apelor adânci ale portului, cu plaje cu nisip alb, vârfuri vulcanice şi cele mai bune locuri de surf din lume. Insula Oahu gazduieste peste 900.000 de  locuitori, ea fiind pentru o lunga perioada de timp cunoscută sub numele de “Gathering Place”.

Oahu și atracțiile sale

De departe Honolulu este cel mai  sofisticat oraș de pe insula Oahu,  un important centru de divertisment şi arta din Hawaii. Concerte,  teatre, sport, evenimente culturale toate sunt din belșug aici, contribuind la consolidarea statutului insulei de destinație turistică de rang mondial. În plus temperaturile sunt ideale aproape pe tot parcursul anului iar cele mai multe precipitații apar în timpul lunilor de iarnă din octombrie până prin martie.

Honolulu plaja
Honolulu plaja

Kaʻena Point este cel mai vestic punct al insulei Oahu, o zonă extraordinar de frumoasă ce a fost transformată în Zonă Naturală Protejată, aici dezvoltându-se o serie întreagă de specii de păsări protejate prin lege. Însă cu adevărat fascinantă este legenda pe care locuitorii din Oahu o asociază cu Kaʻena Point: se spune că aici este locul de plecare al tuturor sufletelor ce se despart de această lume.

Aloha Tower
Aloha Tower

Aloha Tower este pentru insula Oahu ceea ce Statuia Libertății este pentru New York. Construit pentru a funcționa pe post de far, acest edificiu a fost finalizat în 1926 fiind localizat În dreptul Cheiului nr. 9 din Portul Honolulu. În mod ciudat, experții îl descriu ca fiind un reprezentant clar al Goticului Hawaiian însă majoritatea vizitatorilor ajung să fie de acord cu faptul că clădirea de 10 etaje reprezintă foarte bine arhitectura americană din deceniul 2 al secolului trecut.

Arizona Memorial
Arizona Memorial

Cele mai populare destinaţii în Oahu sunt Pearl Harbor şi Arizona Memorial. Ambele amintesc de sacrificiul marinarilor surprinși aici în 1941 de bombardamentul japonez asupra principalei baze navale americane din Pacific, lucru ce a echivalat cu o declarație de război.

Oahu, surf pe valul perfect
Oahu, surf pe valul perfect

Alte locuri  care nu trebuiesc ratate includ Cartierul chinezec, Plaja Waikiki şi Valea Manoa, unde se desfăşoară multe activităţi: caiac-canoe, scufundări de suprafaţă, surfing, plimbări călare pe malul mării, cumpărături în Waikiki sau cina în restaurante de mare clasă.

Oahu, cumpărături în districtul Ala Moana
Oahu, cumpărături în districtul Ala Moana

Nu poți să vii ca turist în insula Oahu și să pleci fără măcar un suvenir. De aceea, un drum în districtul Ala Moana din Honolulu este un ”must have”. Situat de-a lungul malului sudic al insulei, Ala Moana oferă și o îndindere măricică de plajă extrem de curată, protejată de o barieră de corali. Dar nu asta este destinația majoritară a vizitatorilor de aici ci Ala Moana Center, până nu cu foarte mult timp în urmă cel mai mare centru comercial din Statele unite.

Din nou o imagine de vis din Oahu
Din nou o imagine de vis din Oahu