Tunisia este, din toate punctele de vedere, o ţară uimitoare, un teritoriu surprinzător, cu o cultură deosebită şi oameni care au ştiut să păstreze vii obiceiuri şi tradiţii vechi de secole. Matmata este un oraş situat în partea de sud a Tunisiei, compus din Matmata-Veche şi Matmata-Nouă, orăşelul fiind de alcătuit de fapt din locuinţe subterane, respectiv supraterane. Aceste locuinţe transformă Matmata într-un teritoriu unic, practic oamenii trăiesc într-un soi de peşteri artificiale, structurate în camere şi mai apoi conectate între ele prin şanţuri subterane.
Din păcate, nu există prea multe informaţii legate de originile acestui teritoriu extraordinar, în schimb există poveşti care conturează cumva identitatea oraşului ce poartă numele de Matmata. Conform informaţiilor care se transmit din generaţie în generaţie, Matmata ar fi luat naştere în timpul războaielor, atunci când oamenii au încercat să găsească diverse căi pentru a supravieţui.
Locuitorii din regiune au fost nevoiţi să sape aceste peşteri pentru a se ascunde de grupurile de invadatori, adăpostindu-şi aici toţi membrii familiei şi puţinele bunuri care le mai rămăseseră. Această metodă de a evita invadatorii a funcţionat din plin, iar Matmata a fost considerat, timp de secole, un teritoriu pustiu.
Se pare că, Oraşul Matmata a fost redescoperit în anul 1967 şi este unul dintre cele mai aride şi mai sărăcăcioase locuri din Tunisia. Locuitorii îşi întreţin cu greu membrii familiei, terenurile uscate nu permit practicarea agriculturii, oamenii fiind nevoiţi să apeleze la locuri de muncă sezoniere. Tunisia este renumită pentru producţia uriaşă de ulei de măsline, astfel locuitorii din Matmata s-au orientat spre satele din nord. În fiecare primăvară, atunci când începe sezonul măslinelor, oamenii se mută în satele nordice pentru a munci, revenind acasă toamna.
Astăzi, Oraşul Matmata este o atracţie turistică populară, turismul şi expoziţiile folclorice din propriile case sunt singura sursă de venit pentru întreaga regiune. Desigur, casele au fost devastate de multe ori din cauza ploilor rare, dar abundente, însă locuitorii au luat-o tot timpul de la capăt construind de la temelie aceleaşi structuri care au uimit o lume întreagă. În ultimii ani, zona a cunoscut o oarecare dezvoltare turistică, însă nu s-au efectuat modernizări ample din dorinţa de a păstra cât mai mult aspectul tradiţional al oraşului. Chiar la intrarea în oraş este inscripţionat cu litere uriaşe, “Matmata”, un fel de bun venit pentru toţi turiştii care ajung în regiune.
În Matmata poţi să ajungi fie cu maşina personală, fie cu serviciile de transport locale, poţi alege între taxi şi autobuz. Există chiar şi un hotel construit tot sub forma unei peşteri, ca mai toate edificiile din Matmata, pentru ca tu să simţi din plin famecul acestui teritoriu cu adevărat unic!