Când te gândești la Roșia Montană, turismul este ultimul lucru care îți vine în minte. Deși zona are o frumusețe unică iar locuri de vizitat sunt destule, puțină lume își bate capul să ajungă până aici iar promovarea la Roșia Montană, alta decât cea legată de minerit, este egală cu zero. Tocmai de aceea vă propunem o excursie virtuală în Țara Aurului.

Roșia Montană 2
Roșia Montană, o zonă istorică cu un potențial enorm

Regiunea Roșia Montană era cunoscută din cele mai vechi timpuri, fiind atestată pentru prima dată cu multe milenii în urmă în scrierile unor învățați precum Plinius, Herodot sau Titus Livius. Și chiar din acele vremuri, regiunea era cunoscută pentru minele sale de aur, moment pentru care romanii au adus aici coloniști din Iliria, construind prima așezare miniera, numita Alburnus Maior.

Dar Roșia Montană are multe în comun și cu istoria recentă a românilor. Aici au lupta revoluționarii lui Cloșca la 1784 și tot aici Avram Iancu a avut unul dintre cei mai de încredere oameni în timpul revoluției de la 1848, pe Simion Balint. Iar Roșia Montană este locul în care s-a născut și a copilărit Iulia Faliciu, cea care urma să devină soția lui Bogdan Petriceicu Hașdeu și mama Iuliei Hașdeu.

În ciuda faptului că din 1997 încoace, de când s-a pus problema exploatării aurului de aici, turismul la Roșia Montană a trecut pe plan secund, există încă numeroase obiective turistice ce se merită vizitate.

Dealul Cetății este cea mai relevantă arie istorică din zonă, oferind indicii despre puțurile și galeriile folosite de romani în minerit. Accesul este facil, dealul fiind amplasat la doar 30 de minute de mers față de centrul comunei. Arheologii au găsit aici vesticii importante precum cele 25 de tăblițe din ceară care atesată documentar localitatea Roșia Montană.

Galerie minieră la Roșia Montană
Galerie minieră la Roșia Montană

Cetatea Alburnus Maior este un alt obiectiv important, fostă fortificație de apărare ce proteja mina și localitatea de atacurile străine. Aici au fost identificate alte relicve din perioada romana, inscripții în limbile greacă și latină, toate fiind expuse azi în muzeul mineritului.

Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial este un obelisc ridicat în anul 1925 în amintirea militarilor căzuți pe fronturile de luptă ale Primei Conflagrații Mondiale. Înalt de 4 metri și ridicat pe un postament de beton, Monumentul Eroilor Români are în vârful său trei cruci iar pe prontispiciu stă scris: Închinare lui Dumnezeu și Cinstire Eroilor Neamului, 1914-1918.

Roșia Montană
Roșia Montană, o atmosferă aparte

Muzeul Mineritului este probabil cea mai cunoscută atracție din Roșia Montană fiind amplasat nu foarte departe de fosta mină. Aici se pot observa într-un cadru organizat și în siguranță atât fostele galerii romane cât și diferite unelte sau soluțiile aplicate de-a lungul timpului pentru separarea metalului prețios de minereul nefolositor.

Însă Roșia Montană ascunde și câteva monumente naturale impresionante. Unul dintre ele este Piatra Corbului, care se află în partea de Sud a comunei, pe Dealul Cârnmic. Aici se află o rezervație geologică de doar 5 hectare unde se găsesc formațiuni masive din andezite cu forme extrem de sugestive precum capul unui corb sau ceva ce arată exact ca o cetate în ruine.

Roșia Montană biserică
Roșia Montană, biserica din comună

Iar în apropiere de această rezervație se mai găsește și Piatra Despicată, o formațiune stâncoasă neobișnuită, formată dintr-o rocă ce nu se găsește nicăieri în împrejurimi. Chiar și localnicii spun că există o poveste potrivit căreia, piatra a fost adusă aici de un uriaș ce a scăpat-o în timp ce o căra în brațe peste Munții Apuseni, cu multe milenii în urmă.