Chamonix a atras de aproape un secol pasionații sporturilor de iarnă cu pârtii de schi excelente, peisaje de vis și un oraș de freamătă de viață. Și nici nu este de mirare având în vedere că stațiunea se află amplasată chiar la baza masivului Mont Blanc, cel mai mare multe din  Vestul Europei și locul în care s-au dezvoltat numeroase facilități și stațiuni dedicate sporturilor de iarnă.

Schi sau snowboard, nu prea contează aici
Schi sau snowboard, nu prea contează aici

Numele complet al localității este Chamonix-Mont-Blanc însă toată lumea îi spune Chamonix acestui oraș situat în partea Nordică a Alpilor francezi, nu la mare distanță de granița (oarecum formală) dintre Franța, Italia și Elveția. Însă consacrarea orașului ca și stațiune de iarnă a venit în 1924 ca urmare a organizării aici a primelor Jocuri de Iarnă.

Contrast de culori, Mont Blanc versul Chamonix
Contrast de culori, Mont Blanc versul Chamonix

Viața pe schiuri la Chamonix

Chamonix oferă unele dintre cele mai bune piste de schi din lume, însă asta nu înseamnă că oricine se poate da pe ele. Multe dintre pârtii sunt rezervate doar schiorilor avansați iar specialele sunt în egală măsură periculoase și deosebit de spectaculoase. Indiferent însă de locul pe care îl veți alege pentru a vă antrena priceperea pe schiuri, cert este că nu o să aveți probleme cu urcatul pe munte. În fiecare zonă unde există piste au fost amenajate sisteme de telescaun sau teleferic iar datorită investițiilor recente, cozile sunt aproape ca și inexistente.

Vara soarele strălucește la Chamonix
Vara soarele strălucește la Chamonix

În schimb, dacă până acum ați practica schi-ul doar la nivel de amator, pârtiile principale din Chamonix se pot dovedi puțin prea…mult. Prin urmare, o soluție poate fi reprezentată de Grands Montets unde veți avea parte de pante mai line dar o zăpadă la fel de bună. Iar dacă nu v-ați adus cu dumneavoastră echipament adecvat (deh, în avion schiurile nu încap prea bine) nu este nici o problemă. Orașul e plin de magazine ce închiriază schiuri, clăpari și alte asemenea articole neapărat necesare pe pârtie iar prețurile sunt decente.

Chamonix, frumusețea muntelui
Chamonix, frumusețea muntelui

Există viață și după schi la Chamonix

Francezii folosesc expresia Après-ski pentru a defini lucrurile sau activitățile cu care turiștii își pot ocupa timpul după ce au părăsit pârtiile. Iar Chamonix are o întreagă selecție de atracții turistice specifice unei stațiuni de schi: restaurante, baruri și localuri numai bune pentru o seară relaxantă în compania prietenilor sau a familiei.
Foarte interesant este că în oraș se pot servi atât mese specific franțuzești cât și unele cu specific italian sau elvețian, dovadă a apropierii stațiunii de granițele celor două țări mai sus menționate.

Cer senin în Chamonix
Cer senin în Chamonix

Pentru copii există mai multe școli de schi care oferă în același timp și lecții de patinaj pe ghiață sau de tobogganing. Și atât aceștia cât și părinții se pot bucura de excursii cu sania trasă de câini, de cățărări pe gheață (mai degrabă pentru adulții pasionați) și de skijoering – o activitate nu tocmai nouă dar foarte la modă în care o persoană încălțată cu schi-uri este trasă de un…ponei.

Doamnele și domnișoarele se vor bucura să afle că Chamonix dispune de numeroase magazine în centrul pietonal al orașului. De aici se poate cumpăra aproape orice pornind de la schiuri și clăpari până la haine fine și decorațiuni pentru casă.

Lecții de schi pentru cei mici
Lecții de schi pentru cei mici

Deci dacă vreți o vacanță la munte în afara țării, Chamonix ar putea să se dovedească alegerea perfectă, cu pârtii excelente și atracții turistice care vă vor ține ocupați în restul zilei.