USS Missouri, ultima mare navă de război

USS Missouri, ultima mare navă de război

USS Missouri, ultima mare navă de luptă
USS Missouri, ultima mare navă de luptă

USS Missouri sau Mighty Mo cum este numit cu simpatie de americani, este ultima mare navă de război, actualmente fiind transformat într-unul dintre cele câteva memoriale de pe insula Oahu ce amintesc de evenimentele tragice ce au avut loc aici în 1941. Însă un tur la bordul lui USS Missouri nu este doar o rememorare a acelor momente din Războiul din Pacific ci și o revelație asupra a ce a însemnat viața pe mare pentru bărbații și femeile ce au luptat la bordul acestei nave.

Douglas MacArthur semnând actele predării japoneze pe puntea USS Missouri
Douglas MacArthur semnând actele predării japoneze pe puntea USS Missouri

USS Missouri nu a prins evenimentele din 1941 ce au culminat cu atacul japonez asupra Pearl Harbour pentru că nava a fost finalizată abia în 1944. Însă ciar și așa Mighty Mo a intrat în serviciu la timp pentru a lupta la Iwo Jima și Okinawa. Iar pe puntea sa Japonia și-a semnat capitularea în fața forțelor americane. Apoi a urmat războiul din Koreea și vreme de câțiva ani USS Missouri a rămas în serviciu până în 1955 când a fost trecut în rezervă. Însă în 1984 vasul a fost reactivat, fiind modernizat și adus la zi din punct de vedere tehnologic și militar. Apoi s-a implicat în primul Război din Golf doar pentru ca în 1992 să fie din nou retrasă din activitate.

USS Missouri în timpul războiului din Koreea
USS Missouri în timpul războiului din Koreea

USS Missouri devine muzeu memorial

În 1998 nava de luptă este trecută gratuit în proprietatea Asociației Memoriale USS Missouri din Honolulu, Hawaii (MMA) iar în 1999 își deschide pentru prima dată porțile ca muzeu, ancorat fiind la doar 500 de metri de memorialul USS Arizona. Dar la început, decizia de a pune cele două puncte de interes atât de aproape unul de altul, a fost privit cu rezervă. S-a considerat că Missouri va lua din imaginea și prestigiul memorialului ridicat deasupra epavei navei Arizona, ultima fiind un adevărat simbol al atacului de la Pearl Harbour din 1941. Din fericire asta nu s-a întâmplat iar acum cele două vase stau în aceeași poziție cu tunurile USS Missouri de veghe asupra locului de odihnă veșnică unde peste 1000 de marinari și-au pierdut viața pe Arizona.

USS Missouri în timpul manevrelor finale de așezare în locul în care este și azi
USS Missouri în timpul manevrelor finale de așezare în locul în care este și azi

În prezent, Mighty Mo este deschis pentru vizitare iar turiștii pot avea acces în aproape toate secțiunile navei, de la cabinele echipajului la puntea de comandă, trecând prin coridoarele strâmte de pe punțile inferioare, prin dreptul tunurilor de calibrul 50 și urcând până aproape de nivelul cel mai înalt al suprastructurii USS Missouri. Tururile sunt însoțite de ghizi specializați iar an de an aici se organizează evenimente în onoarea veteranilor de pe USS Missouri. De asemenea, vizitatorii interesați de evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial mai au la dispoziție Memorialul USS Arizona, Muzeul și Parcul USS Bowfin dar și Muzeul Aviației din Pacific, localizate toate în perimetrul Pearl Harbour.

USS Missouri, foc de voie cu toate bateriile, observați valul de aer ce mătură apa
USS Missouri, foc de voie cu toate bateriile, observați valul de aer ce mătură apa

Trivia

În primele luni ale anului 1989, USS Missouri se afla în Șantierul Naval Long Beach pentru operațiuni de întreținere așa că, profitând de ocazie, cântăreața Cher și-a filmat aici videoclipul la piesa If I could turn back time, iar ceea ce se vede în fundal este chiar echipajul navei care a fost încântat să participe la show.

USS Missouri până la capătul curcubeului
USS Missouri până la capătul curcubeului

USS Missouri a mai apărut tangențial și în câteva filme și seriale dintre care cel mai remarcabil este un episod din primul sezon al Hawaii Five-O iar câteva scene din filmul Battleship chiar s-au filmat pe puntea lui Mighty Mo.
Chiar dacă nu este confirmat oficial, e de așteptat ca USS Missouri să fie încă aptă de luptă în condițiile în care ar fi nevoie de ea. De principiu, cu o singură vizită de maxim trei luni într-un șantier naval militar, gigantul ar avea toate șansele să se întoarcă pe mare. Doar că pentru moment așa ceva nu este necesar și sperăm că nici nu va fi niciodată.

USS Missouri la apus
USS Missouri la apus