Miercurea Ciuc, un oraș mic și cochet

Miercurea Ciuc, un oraș mic și cochet

Miercurea Ciuc, Harghita

Cu siguranță toată lumea a auzit de Miercurea Ciuc. „Unde țipă câinii de frig” sau „La bozgori”. sunt doar două dintre caracterizările românești când vine vorba de acest orășel din inima țării. Departe de caracteristici mai mult sau mai puțin adevărate, Miercurea Ciuc este, poate, unul din cele mai cochete orășele din România. Spun orășel, în pofida faptului că e reședință de județ pentru Harghita, Dimensiunile sale reduse nu îmi permit să îl numesc altfel, Miercurea Ciuc fiind o localitate pe  care o poți parcurge pe jos în vreo oră, dacă nu chiar și mai puțin.

Când auzi de Miercurea Ciuc, însă n-ai avut ocazia să fi trecut pe-acolo, ai tendința ca primul lucru la care să te gândești e: dacă toți locuitorii sunt de origine maghiară, atunci cum am să mă înțeleg cu cei de-acolo? Și ar fi o preconcepție să gândești așa. Locuitorii nu sunt chiar toți de origine maghiară și chiar dacă ar fi fost așa, toată lumea știe și română, nu doar limba maghiară. O altă preconcepție e cea legată de amabilitatea locuitorilor de etnie maghiară vizavi de români. Se spune că cei de-acolo nu ar fi chiar atât de amabili. Eu aș contracara această afirmație, declarând din proprie experiență că această afirmație nu este, câtuși de puțin adevărată. În Miercurea Ciuc se vorbește română, dacă este nevoie de română. Oamenii din Miercurea Ciuc sunt extrem de bine educați, indiferent de etnie. Probabil asta este cea mai strigentă problemă a oamenilor, în general: în loc să le pese de omenie, se grăbesc să pună etichete în funcție de etnie și alte considerente. Oamenii sunt oameni, indiferent ce în ce limbă ar vorbi.

Miercurea Ciuc
Miercurea Ciuc

Vârful Șumuleu, motiv de pelerinaj

Pe timp de vară, Vârful Șumuleu e motiv de pelerinaj pentru toți credincioșii de prin apropiere, iar când zic „credincioși” mă refer la cei de credință romano-catolică. Acum ceva vreme, de altfel, localitatea Șumuleu Ciuc, așezată în imediata apropiere a Vârfului Șumuleu, era considerata de sine statatoare, insa acum ea a devenit un cartier din Miercurea Ciuc, chiar dacă toată regiunea în sine are un iz mai mult rural. Izul rural se împletește de minune cu imaginile pitorești de munte, transformând astfel zona într-una numai bună de vizitat.

Miercurea Ciuc
Miercurea Ciuc

Unde te cazezi în Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc este genul ăla de oraș în care te duci și te relaxezi tocmai pentru că te-ai săturat de agitația cotidiană. Deși reședință de județ, Miercurea Ciuc îți oferă acea liniște de care ai atâta nevoie, oferindu-ți în același timp avantajele unui oraș modern, având cam tot ce îți trebuie începând de la localuri, continuând cu baruri de zi și de noapte. De asemenea, în Miercurea Ciuc se poate spune că ai parte de absolut orice tip de cazare ai nevoie, indiferent că vorbim despre hoteluri de trei sau patru stele, fie că vorbim despre pensiuni cu mai puține sau mai multe margarete.

Miercurea Ciuc
Miercurea Ciuc

De ce ai vizita Miercurea Ciuc

Pentru că peisajul este de un pitorism excepțional și pentru că aceasta este zona în care îți poți recăpăta liniștea de care ai nevoie. Orășel mic, de depresiune, în care până și cel mai pretențios om își poate găsi zen-ul. Cu siguranță nu se va putea compara cu orașe mai mari precum Brașov sau chiar Sibiu, însă în linii mari urmărește această linie.