Taipei 101, tot mai aproape de cer

Taipei 101, tot mai aproape de cer

Panorama oraşului Taipei, cu edificiul Taipei 101 în prim plan
Panorama oraşului Taipei, cu edificiul Taipei 101 în prim plan

Este una dintre cele mai impresionante clădiri ale lumii şi a fost construită în Taipei, capitala Republicii China. Edificiul cuprinde 5 etaje subterane şi 101 etaje terestre, de aici provine şi numele său. Clădirea este un simbol al evoluţiei tehnologice şi al arhitecturii moderne, fiind o structură ingenioasă.

Clădirea Taipei 101în ansamblul panoramic al oraşului Taipei
Clădirea Taipei 101în ansamblul panoramic al oraşului Taipei

Înălţimea edificiului Taipei 101 este de 508 metri şi la momentul finalizării lucrării a devenit prima clădire din lume care a depăşit înălţimea de 500 de metri. Inaugurarea edificiului a avut loc în anul 2004, în Ajunul Anului Nou şi a devenit imediat un punct de reper şi un simbol în Taipei. Evenimentul a fost unul fastuos cu concerte spectaculoase, iar publicul a avut posibilitatea de a intra în clădire chiar în aceeaşi seară. Câteva ore mai târziu, focurile de artificii anunţau trecerea într-un nou an.

Taipei 101, noaptea
Taipei 101, noaptea

Taipei 101 a fost proiectată şi construită să reziste la vântul puternic, cutremure majore şi alte dezastre naturale. Clădirea trebuie să fie flexibilă şi solidă în acelaşi timp, aceste două caracteristici simultane o asigură în cazul unor evenimente naturale neprevăzute. Exteriorul clădii este spectaculos fiind constituit numai din sticlă cu o nuanţă între albastru şi verde. Sticla asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete, blochează căldura externă şi este capabilă să susţină o greutate fără să se spargă pentru că este securizată. Fundaţia clădirii este din oţel, iar scheletul clădirii include stâlpi din oţel care îi conferă soliditate.

Taipei 101
Taipei 101

Numărul de 101 etaje pe care le are clădirea din Taipei nu a fost ales la întâmplare, ci are mai multe semnificaţii. Numărul 101 simbolizează trecerea timpului şi reînnoirea secolului. Numărul 100 este considerat în cultura locală numărul perfecţiunii, iar 101 subliniază ideea de a merge mai departe, de a avea aspiraţii înalte şi de a tinde spre perfecţiune deşi, ea este relativă. Clădirea este segmentată cumva la fiecare 8 etaje, cifră care în cultura chineză simbolizează prosperitate, noroc şi abundenţă.

Cel mai înalt punct al clădirii Taipei 101 este de fapt un vârf luminos de culoare galbenă. Se pare că şi acest element are un rol bine definit fiind reprezentantul libertăţii ce urează “Bun Venit!” tuturor călătorilor care trec prin Taipei.

Interior din Taipei 101
Interior din Taipei 101

Taipei 101 este un centru de afaceri şi de agrement, un zgârâie-nori record cu caracteristici tehnologice de ultimă generaţie. Interiorul clădirii este uluitor şi include tehnologie prin satelit, cea mai performantă chiar şi la ora actuală. Internetul prin satelit reduce timpul alocat activităţii pe calculator, crescând productivitatea muncii. Lifturile din interiorul clădirii au viteze de top şi poţi urca 16,83 metri pe secundă. Acest fapt a adus un nou recond clădirii Taipei 101, fiind declarată în 2004 clădirea cu cele mai performante lifturi. Fiecare lift a costat 80 de milioane de dolari.

Construcţia Taipei 101, un spectaculos foc de artificii de Anul Nou
Construcţia Taipei 101, un spectaculos foc de artificii de Anul Nou

Clădirea Taipei 101 este recunoscută în întreaga lume pentru modul în care este decorată de Anul Nou. Decoraţiunile se schimbă în fiecare an, iar Taipei 101 este o explozie de lumină şi culoare. Turiştii de pretutindeni aleg să petreacă primele clipe din Anul Nou lângă edificiul Taipei 101 pentru că este una dintre cele mai spectaculoase clădiri ale lumii.

Aşadar Taipei 101 este clădirea revoluţionară din Republica China, construită sub legile superstiţiilor. Taipei 101 este una dintre cele mai moderne construcţii ale lumii şi impresionează chiar şi acum, la câţiva ani de la inaugurarea sa.