Situată pe malul Mării Baltice, Riga este capitala actuală a Letoniei, un oraș interesant, așezat chiar la gura de vărsare a râului Daugava. Este fără îndoială cel mai mare oraș capitală dintre toate celelalte din zona baltică iar centrul său a devenit din 1997 membru în lista UNESCO cu locurile aparținând patrimoniului cultural mondial.

Riga de Crăciun
Riga de Crăciun

Riga este împărțită în două de râul Daugava. Vechiul oraș medieval se află în centrul orașului, pe partea de Est a râului. Însă cetatea medievală este înconjurată de un inel de case cu arhitectură specifică secolelor XIX și XX, urmat de un alt rând de case private cu unul sau două etaje ce datează din perioada interbelică. De asemenea, mai spre periferie apar blocurile de apartamente din perioada sovietică, cu înălțimi cuprinse între 5 și 18 etaje și la final câteva fabrici, ce apar mai ales în zonele cu infrastructură de căi ferate.

Riga, o imagine clasică pentru centrul vechi
Riga, o imagine clasică pentru centrul vechi

Obiective turistice în Riga

Din acest punct de vedere, cea mai interesantă parte pentru turiști este Orașul Vechi și zona din jurul Monumentului Libertății, aflată nu foarte departe de primul obiectiv.
Cea mai bună soluție pentru a avea cea mai bună experiență turistică în Riga este un tur organizat. În acest sens se poate apela la serviciile biroului turistic din Riga care organizează astfel de trasee, oferind în același timp și documentație gratuită.

Riga noaptea
Riga noaptea

Orașul Vechi din Riga

În mare parte, zona din jurul Orașului Vechi din Riga a fost construită între 1860 și 1914 și are multe clădiri care se aseamănă, ca arhitectură, cu cele din Berlin, Roma ori Paris. Și ca o curiozitate, multe filme realizate de sovietici și a căror acțiune se desfășura în Vestul Europei, au fost filmate de fapt în această parte din Riga care ar putea trece oricând drept un mic Paris.
Centrul Vechi din Riga este bogat în monumente și obiective ce se merită vizitate: Statuia lui Roland, Muzeul Porțelanurilor, Muzeul Soarelui, Casa Pisicii Negre, Sala de Concerte Wagner sau Marea și Mica Ghildă, toate au povestea lor deosebită.

Podul către orașul modern
Podul către orașul modern

Muzeul Ocupației din Letonia este o clădire întunecată și austeră care în timpurile sovietice era dedicată Pușcașilor Roșii, voluntari letoni în armata URSS-ului. Acum însă, când democrația e la putere, locul a devenit spațiu de comemorare a evenimentelor petrecute în țară în timpul ocupațiilor nazistă și sovietică, o mărturie a unor vremuri crude și nemiloase.

Imagine modernă din Riga și reflexia ei clasică
Imagine modernă din Riga și reflexia ei clasică

Muzeul Național de Istorie din Riga este și el interesant, dar din păcate traducerea descrierii exponatelor în engleză lipsește aproape cu desăvârșire. Din acest punct de vedere, mult mai interesant este Muzeul Istoriei orașului Riga și al Navigației, practic două expoziții în una. Și aici engleza lipsește dar cel puțin exista pliante traduse care explică cele mai importante exponante.

Riga, piața în care este amplasat Monumentul Libertății
Riga, piața în care este amplasat Monumentul Libertății

Nu foarte departe, Monumentul Libertății este privit ca unul dintre simbolurile independenței țării. A fost ridicat cu mult timp în urmă, dar ciudat lucru, autoritățile sovietice nu s-au deranjat să îl dărâme chiar dacă reprezenta un simbol anti rus. Cu toate astea, letonii nu au avut voie vreme de patru decenii să își manifeste în vreun fel afecțiunea față de el. Azi însă, statuia ce reprezintă o femeie trei stele, simbol al libertății ce îmbrățișează regiunile Letoniei, și-a intrat din nou în drepturi.

Riga, Monumentul Libertății
Riga, Monumentul Libertății