Lisabona, frumusețea Portugaliei

Lisabona, frumusețea Portugaliei

Lisabona, un oraș superb
Lisabona, un oraș superb

Lisabona a avut parte de o creștere sau chiar renaștere în ultimii ani. Capitala Portugaliei a prins și mai multă viață datorită culturii contemporane care se dezvoltă aici la marginea Oceanului Atlantic, folosind apa ca pe un element ce definește această metropolă în expansiune. Lisabona își încântă călătorii la fiecare pas cu străduțele sale înguste, casele frumos colorate și un farmec pe care nu îl mai putem întâlni nicăieri altundeva.

Lisabona, cu case vechi și trafic aglomerat printre străduțele înguste
Lisabona, cu case vechi și trafic aglomerat printre străduțele înguste

De vizitat în Lisabona

Una dintre cele mai interesante atracții din Lisabona este Cristo Rei, o statuie similară cu Cristo Redentor din Rio de Janeiro și care se ridică la peste 100 de metri înălțime pe malul celălalt al râului Tejo din Lisabona. Evident, priveliștea din vârful statuii este absolut superbă iar o urcare cu ascensorul până acolo nu costă decât 5 euro.
Tramvaiul 28 este o altă soluție accesibilă ca preț pentru a vizita partea veche a orașului Lisabona. Acest tramvai este unul dintre ultimele rămase în funcțiune și vagoanele sale au un aspect clasic, fiind construite înainte de 1950. Drumul traversează Orașul Vechi, pornind din Graca, prin Alfama și mai apoi în Baixa pentru ca mai apoi să urce spre Chiado și Bairro Alto și din nou să coboare spre Campo Ourique. Desigur, în majoritate cazurilor vagoanele vor fi pline ochi cu turiști și navetiști, dar la urma urmei, acesta este farmecul excursiilor într-o țară străină, mica doză de aventură (apropo, aveți grijă la hoții de buzunare).

Lisabona, tramvaiul 28 șerpuind pe străduțele înguste ale orașului
Lisabona, tramvaiul 28 șerpuind pe străduțele înguste ale orașului

Funicularele sunt absolut imposibil de ratat. Majoritatea au fost deja clasificate drept monumente naționale dar pot fi folosite fără probleme iar prețurile nu sunt prohibitive. Cel mai cunoscut este Santa Justa Elevator, construit de un adept al lui Gustav Eiffel, funicularul a fost dat în folosință în 1902, la construcția sa fiind folosite materiale și elemente tehnice similare cu cele de la Turnul Eiffel.

Lisabona se poate lăuda cu o serie de muzee foarte interesante și demne de vizitat. Astfel avem Museo Nacional de Arte Antiga, o colecție de artă națională ce include lucrări create între secolele XIV și XIX dar și câteva piese de artă eclesiastică. Pe de altă parte Muzeul Calouste Gulbenkian a fost creat folosind colecția personală de artă a lui Gulbenkian, acesta având în posesia sa artefacte egiptene și multiple picturi ale unor maeștri precum Rembrant, Monet, Cassat sau Renoir.

Lisabona, Cristo Rei
Lisabona, Cristo Rei

Iar asta nu e tot pentru că Lisabona mai ademenește și cu Muzeul Electricității, Muzeul Apei, Muzeu do Azulejo, sau Museu da Marinha. Cel din urmă este cel mai important muzeu maritim din Europa, evocând importanța și supremația navală a Portugaliei de-a lungul secolelor.

Lisabona dispune de mai multe parcuri și grădini, unele dintre ele deosebit de frumoase și demne de vizitat. Ajuda Botanical Gardens este una dintre cele mai vechi grădini botanice din Europa și este considerată a fi prima din Portugalia. După un cutremur ce a avut loc în 1755, familai regală a decis să construiasăc un nou palat la Ajuda dar și o grădină în jurul ei.
Grădina Botanică din Lisabona a fost creată acum câteva sute de ani, în timpul marilor descoperiri. La acea vreme, spune povestea, regele Portugaliei dorea să aibă în grădina sa câte un fel de plantă din fiecare existentă pe pământ. Dar chiar dacă nu a reușit pe deplin, colecția sa merită vizitată, mai ales că biletul nu costă decât 1,8 euro.

Imagine clasică din Lisabona
Imagine clasică din Lisabona