Sofia, capitala Bulgariei, se găsește așezată la baza muntelui Vitoșa. Aici există relicve arheologice ce dovedesc faptul că pe teritoriul actualului oraș exista o așezare omenească chiar din urmă cu 7000 de ani, ceea ce dovedește că Sofia este printre cele mai vechi metropole europene.

Sofia în timpul nopții
Sofia în timpul nopții

La început, orașul a existat sub forma unei localități trace denumită Serdica. Aceasta a căzut în mâinile romanilor prin anul 29 și a devenit astfel capitala noii provincii Dacia Mediterranea. Însă 450 de ani mai târziu Serdica a fost distrusă de huni iar de reconstrucția sa s-a ocupat împăratul Iustinian I al Bizanțului, moment din care a fost redenumit Triadița. Însă numele de Sofia nu l-a căpătat până în 1376. De atunci orașul a trecut prin două ocupații succesive: odată din partea Imperiului Otoman în 1382 și odată în 1878 când a ajuns sub dominație rusească.

De văzut în Sofia

Există mai multe muzee și galerii de artă importante în capitala Bulgariei. Printre ele Muzeul Național de Istorie Militară, Institutul de Etnologie și Folclor, Muzeul Național Omul și Pământul sau cel de Literatură Națională.

Muzeul Omul și Pământul
Muzeul Omul și Pământul

De remarcat printre toate acestea este Muzeul Național de Istorie din Sofia care oferă peste 650000 de exponate și este una dintre cele mai mari instituții de gen din Balcani. Scopul ei este să ofere o viziune completă asupra istoriei Bulgariei începând cu preistoria și terminând cu vremurile moderne. Este o galerie enormă ce se merită studiată cu atenție. În plus, o bună parte din descrierile exponatelor sunt făcute și în engleză deci înțelegerea lor nu va fi o problemă.

Muzeul Național de Istorie Militară, curtea cu...jucării
Muzeul Național de Istorie Militară, curtea cu…jucării

În altă ordine de idei, Sofia este cunoscută pentru bisericile ei frumoase: Biserica Sfântului Gheorghe, Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae sau cea a Sfântului Iosif, de această dată catolică. Însă cu adevărat remarcabile sunt alte două edificii religioase. Biserica Boyana care conține unele dintre cele mai bine păstrate picturi murale, ce există încă de la ridicarea ei în secolul XIV. Tocmai de aceea și acest monument a ajuns pe lista World Heritage patronată de UNESCO. Și nu în ultimul rând, în Sofia există Biserica Hagia Sophia, ridicată în secolul VI și care până acum a fost martoră la aproape toată istoria Bulgariei.

Sofia, Biserica Sfântul Gheorghe
Sofia, Biserica Sfântul Gheorghe

Evenimente

Sofia beneficiază de o serie de festivaluri și evenimente la care pot participa și turiștii. Astfel, Festivalul de Film din Sofia, Festivalul de Jazz sau Festivalul Internațional de Folclor sunt doar câteva dintre ele. Însă pentru cei pasionați de arta în mișcare, Săptămâna Dansului este cea mai interesantă. Programul cuprinde echipe ce concurează din Europa, Asia și America iar show-ul este foarte competitiv. Iar dacă vă numărați printre amatorii sporturilor extreme, Challenges Days este exact ce aveți nevoie, trei zile dedicate aventurilor la munte în natura din jurul Sofiei.

Catedrala Alexander Nevsky din Sofia
Catedrala Alexander Nevsky din Sofia

Fiind una din cele mai vechi capitale europene, Sofia prezintă un interes deosebit mai ales pentru turiștii pasionați de cultură. Însă evenimentele și festivalurile anuale ținute aici reprezintă la rândul lor o atracție puternică pentru toți cei ce doresc să își petreacă vacanța într-un oraș unde să nu se plictisească nici ziua și nici noapte. Aceasta este Sofia.