The Smithsonian Institution este numele unei instituții culturale fondate în anul 1846 cu scopul de a ”crește și difuza cunoștințele”. În practică este vorba de un număr de muzee și centre de cercetare administrate de guvernul Statelor Unite. Inițial această structură se numea United States National Museum dar ulterior, după 1967 această titulatură a fost schimbată.

Sediul Principal al muzeului Smithsonian
Sediul Principal al muzeului Smithsonian

Poreclit de multe ori ”Podul Națiunii” datorită numărului foarte mare de colecții eclectice ce conțin în total peste 137 de milioane de obiecte, The Smithsonian își are sediul principal în Washington DC unde se află nu mai puțin de 19 muzee, 9 centre de cercetare și o grădină zoologică, toate administrate de acesta. De asemenea, numeroase alte anexe ale instituțiuei se află în statele Arizona, Maryland, Virginia și New York. Iar dacă asta nu era suficient, The Smithsonian mai are încă alte 168 de instituții muzeale afiliate peste tot în lume.

The Smithsonian, intrarea gratuită

În total, doar în Statele Unite, fără muzeele asociate, The Smithsonian adună circa 30 de milioane de vizitatori anual și toți intră pe gratis. Căci într-adevăr, fiind vorba de o organizație care urmărește dezvoltarea gradului de cultură al populației, finanțarea ei se face prin intermediul sponsorizărilor, suvenirurilor vândute, concesiunilor și licențelor pe care diversele muzee ale grupului le cedează.

Unul din regii mărilor de odinioară
Unul din regii mărilor de odinioară

Printre cele mai interesante muzee din grupul Smithsonian pe care le puteți vizita se numără Smithsonian National Air & Space Museum. Este un spațiu dedicat celei mai mari colecții de aparate de zbor și nave ce au ieșit în spațiul cosmic. În plus tot aici mai sunt expuse și diverse obiecte, instrumente și uniforme ce au aparținut unora dintre cele mai mari personalități din domeniu. Aici este cel mai bun loc ca să învățați despre știință, tehnologie, aviație și zbor cosmic. Iar dacă veniți cu copii, garantat că cei mici vor fi fascinați de exponatele de aici.

Modulul de aselenizare de pe Apollo
Modulul de aselenizare de pe Apollo

Smithsonian American History Museum conține peste 3 milioane de artefacte din istoria și cultura americană. Vizitatorii vor învăța aici despre istoria națională a SUA, de la Războiul de Independență până în prezent. Însă tot aici există și mai multe expoziții și galerii dintre care unele interactive ce se rup de standardele unui muzeu clasic, aducând istoria mai aproape de vizitastori.
La fel de interesant este și Smithsonian Natural History Museum care este profilat pe tot ce ține de istoria naturală a continentului. Printre exponatele de aici se remarcă și scheletul unui dinozaur de vreo 25 de metri lungime, un model la scară reală a unei balene albastre sau un enorm rechin preistoric modelat la rândul său după descoperirile paleontologice existente.

Un muzeu cu exponate incredibil de realiste
Un muzeu cu exponate incredibil de realiste

Doamnele vor descoperi aici un motiv de studiu aprofundat în persoana diamantului Hope care la cele 45 și jumătate de carate ale sale a devenit deja una din principalele atracții ale muzeului.
Fără a exagera câtuși de puțin, cei mai fericiți de aici vor fi copii, invitați să participe la activitățile din Discovery Room, un loc unde vor putea să pipăie pielea unui crocodil, să examineze fălcile și colții diferitelor animale sau să probeze haine din diverse colțuri ale lumii, multe dintre ele făcute chiar din blana animalelor.

O balenă albastră la scară reală
O balenă albastră la scară reală

Smithsonian National Postal Museum este o revelație în sine pentru că aici se găsește cea mai mare colecție de timbre din lume. Dar principalul scop al expoziției este să prezinte în detaliu evoluția sistemului poștal din Statele Unite.
National Portrait Gallery and the Smithsonian American Art Museum își are sediul într-o clădire restaurată din cartierul Penn Quarter, chiar în centrul Washington-ului. Aici își au sediul de fapt două muzee: Galeria Națională de Portrete și Smithsonian American Art Museum. Prima are peste 20000 de portrete : picturi, sculpturi, fotografii și alte suporturi similare ce au în comun arta portretului. Iar cea de-a doua instituție este casă pentru cea mai mare colecție de artă americană, cu peste 41.000 de obiecte a căror vechime se întinde pe mai mult de trei secole.

Nimic nu se compară cu un schelet preistoric
Nimic nu se compară cu un schelet preistoric

Smithsonian Freer Gallery este o galerie de artă celebră în toată lumea. Colecția de aici conține obiecte de artă din țări precum China, Japonia, Asia de Sud și Sud-Est sau Korea însă dacă ar fi să facem o listă completă probabil că ar trebui să ne referim la fiecare continent și la majoritatea țărilor importante de pe glob. Picturi, sculpturi, manuscrise și elemente de ceramică, toate fac obiectul acestui centru deschis gratuit publicului.

Naveta Discovery, un exponat greu de ratat
Naveta Discovery, un exponat greu de ratat

Si dacă credeați că oamenii de la Smithsonian se mulțumesc doar cu ce au, ei bine nu, The Smithsonian National Museum of African American History and Culture va fi cea mai nouă adiție în colecția de muzee ale instituției. Aici, într-un spațiu proiectat să se deschidă vizitatorilor începând cu 2015, vor exista mai multe expoziții menite să ofere informații și imagini sugestive pentru perioada sclavagistă, Războiul Civil american sau renașterea din Harlem, toate sub un singur acoperiș.

Expoziție tehnologică
Expoziție tehnologică

The Smithsonian, 19 locuri în care cultura prosperă

Vă spuneam mai devreme că există 19 muzee în Washington DC, majoritatea distribuite de-a lungul National Mall, astfel că în continuare vă oferim o scurtă listă a acestora.

– Anacostia Community Museum, tematica:African American culture

– Galeria Arthur M. Sackler, abordează arta asiatică,
– Cooper–Hewitt, National Design Museum cu o tematică ce abordează istoria design-ului,
– Freer Gallery of Art, se ocupă din nou de arta asiatică
– Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, are ca obiect arta contemporană,
– National Air and Space Museum, tratează istoria aviației,
– National Air and Space Museum’s Steven F. Udvar-Hazy Center, istoria aviației și a zborurilor spațiale
– National Museum of African American History and Culture, istorie și cultură afro-americană
– National Museum of African Art, artă africană
– National Museum of American History, istoria Americii
– National Museum of the American Indian, artă și cultură amerindiană
– National Museum of the American Indian’s George Gustav Heye Center,din nou artă și cultură amerindiană
– National Museum of Natural History, istorie naturală
– National Portrait Gallery, portretistică
– National Postal Museum, istoria serviciilor poștale și filatelie
– Renwick Gallery, arte decorative americane
– Smithsonian American Art Museum, artă americană
– Smithsonian Institution Building, clădirile administrative
– National Zoological Park, grădina zoologică națională

Chiar și seria Transformers și-a găsit un loc în muzeul Smithsonian
Chiar și seria Transformers și-a găsit un loc în muzeul Smithsonian

Prin urmare, dacă ajungeți în Washington DC, neapărat rezervați-vă timp să vizitați măcar o parte din locurile pe care cei de la Smithsonian le-au pregătit pentru voi, e gratis iar lucrurile văzute aici vă vor da o nouă perspectivă asupra civilizației americane.

Exponante în mărime naturală
Exponante în mărime naturală