Lacul Nyasa, cunoscut și sub numele de Malawi este unul dintre cele mai mari lacuri africane, situat între Malawi, Mozambic și Tanzania. Lacul Nyasa este al nouălea cel mai mare lac din lume, fiind habitatul unei multitudini de specii de pești. Suprafața totală ocupată de apele dulci este de aproximativ 29 600 de kilometri pătrați, Lacul Nyasa fiind o splendoare naturală pe continentul african. În funcție de anotimp, dimensiunile Lacului Nyasa suferă modificări, adâncimea sa maximă ajungând undeva la 231 de metri.

Pescuitul, principala ocupație a locuitorilor
Pescuitul, principala ocupație a locuitorilor / Foto: commons.wikimedia.org

Lacul Nyasa este principala sursă de hrană a locuitorilor din regiune și din împrejurimi. Principala ocupație a acestora este pescuitul și din prada zilnică prepară tot felul de specialități, chiar pe malurile lacului. David Livingstone i-a atribuit Lacului Nyasa supranumele de “Lacul de stele” inspirit fiind de luminile felinarelor aprinse de pescari, pe bărcile lor, în timpul serii. De la distanță, felinarele seamnănă cu stelele de pe cer.

Populația de vulturi este foarte numeroasă pe Lacul Nyasa
Populația de vulturi este foarte numeroasă pe Lacul Nyasa / Foto: commons.wikimedia.org

Populația de pește sălbatic este din ce în ce mai amenințată de pescuitul excesiv și de poluare apelor. O parte dintre peștii capturați sunt exportați pentru sume derizorii. Fauna din împrejurimile Lacul Nyasa nu include numai specii de pești,  fiind un mediu ideal și pentru crococrocodili, hipopotami, maimuțe și o populație semnificativă de vulturi africani ce se hrănesc cu pește din apele lacului.

Lacul Nyasa, Africa
Lacul Nyasa, Africa/ Foto: blog.icar.ro

Climatul în zona Lacului Nyasa este tropical, cu temperaturi ridicate pe tot parcursul anului. O vizită pe Lacul Nyasa este prielnică în orice perioadă a anului, însă verile fierbinți duc la formarea unor furtuni foarte violente, așa că ar fi mai bine să vii în Malawi în sezonul de toamnă.

Plimbări cu caiacul pe apele Lacului Nyasa
Plimbări cu caiacul pe apele Lacului Nyasa / Foto: paradiseintheworld.com

Lacul Nyasa este una dintre cele mai bune zone de recreație din Africa, iar în ultimii ani vizitele turiștilor de pretutindeni a crescut considerabil. Apele lacului și împrejurimile sunt reale oportunități pentru turiști, care au posibilitatea de a practica numeroase tipuri de activități antrenante. Malurile lacului joacă rolul de plaje și nu este nimic mai plăcut decât să te relaxezi în bătaia razelor de soare.

Locuitorii te invită la o plimbare pe lac, în ambarcațiunile tradiționale
Locuitorii te invită la o plimbare pe lac, în ambarcațiunile tradiționale / Foto: onajunket.com

Lacul Nyasa este o destinație turistică potrivită atât pentru cei care își doresc o vacanță plină de aventuri, cât și pentru cei mai liniștiți, ce își doresc doar să relaxeze într-un mediu de vis. Plimbările cu bărcile din lemn ale locuitorilor sunt la mare căutare, fiind poate cea mai populară activitate din regiune. În timp ce tu plutești în acea ambarcațiune interesantă, poți afla multe lucruri interesante cu privire la Lacul Nyasa chiar de la persoanele care locuiesc acolo de când s-au născut.

Scufundările dezvăluie o lume nouă
Scufundările dezvăluie o lume nouă / Foto: www.malawiembassy.de

Scufundările, sesiunile de ski nautic sunt cu siguranță activități dedicate turiștilor dornici de aventură, care își doresc să testeze apele Lacului Nyasa. Lumea din adâncuri este fascinantă și imprevizibilă, iar Lacul Nyasa oferă posibilitatea de a o explora.

Apus de soare pe Lacul Nyasa
Apus de soare pe Lacul Nyasa / Foto: www.travelkris.com

Așadar, Lacul Nyasa este una dintre cele mai frumoase întinderi de apă din lume, fiind considerat în tradiția locală o resursă a vieții.