Santa Maria del Fiore este cel mai mare lăcaş de cult din Florenţa, Italia. Clădirera face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi este o atracţie majoră pentru turiştii care vizitează regiunea Toscana. Catedrala Santa Maria del Fiore deţine recordul absolut, fiind cel mai mare dom de cărămidă construit vreodata în lume. Catedrala Santa Maria del Fiore este de fapt un ansamblu de clădiri din care mai face parte şi Battistero di San Giovanni, considerată a fi cel mai vechi edificiu din Florenţa.

Catedrala Santa Maria del Fiore, Florenza
Catedrala Santa Maria del Fiore, Florenza

Piatra de temelie a Catedralei Santa Maria del Fiore a fost pusă la data de 9 septembrie 1296. Ridicarea clădiri a fost un proiect vast care s-a desfăşurat pe o perioadă mai mare de 140 de ani, fiind rezultatul mai multor eforturi colective ale unor succesiuni de generaţii. Pentru o perioadă lucrările au stagnat, dar iată că s-au regăsit resurse umane şi financiare şi astăzi ne putem bucura de Biserica Santa Maria del Fiore. Planul după care a fost construită biserica formează o curce latină de 153 de metri în lungime şi 38 de metri în lăţime. Înălţimea maximă a Bisericii Santa Maria del Fiore este de 114,5 metri, edificiul fiind vizibil din aproape orice punct al Oraşului Florenţa.

Dintre toate clădirile din Florenţa, Catedrala Santa Maria del Fiore se evidenţiază cel mai mult
Dintre toate clădirile din Florenţa, Catedrala Santa Maria del Fiore se evidenţiază cel mai mult

Biserica Santa Maria del Fiore este recunoscută în lume mai ales pentru arhitectura sa distinctivă. Clădirea este o îmbinare a mai multor stiluri arhitectonice care au dus într-un final la un rezultat deosebit. Caracteristicile Renaşterii au fost completate de elemente ale stilului gotic şi aşa a rezultat una dintre cele mai frumoase biserici ale lumii.

Domul Catedralei Santa Maria del Fiore este cu siguranţă un element distinctiv
Domul Catedralei Santa Maria del Fiore este cu siguranţă un element distinctiv

Un alt element care distinge Biserica Santa Maria del Fiore de toate celelate lăcaşe de cult ale lumii este domul său. Aceasta este rezultatul muncii arhitectului Brunelleschi care şi-a concentrat tot talentul pentru a crea un dom deosebit. Acest lucru i-a reuşit din plin, domul din Florenţa este un punct de reper al oraşului şi se distinge de toate celelalte edificii ale regiunii. Intrarea principală în Catedrala Santa Maria del Fiore este alcătuită din trei uşi imense din bronz ce datează din perioada 1899-1903. Ele sunt decorate cu scene din viaţa Fecioarei şi sunt o reală operă arhitecturală şi artistică.

Interiorul Catedralei Santa Maria del Fiore crează uimire în rândul vizitatorilor
Interiorul Catedralei Santa Maria del Fiore crează uimire în rândul vizitatorilor

Interiorul Catedralei Santa Maria del Fiore urmează acelaşi trend al stilului gotic, este vast şi oferă o oarecare senzaţie de pustietate. Goliciunea relativă a lăcaşului de cult este de fapt un corespondent al austerităţii vieţii religioase, guvernată, aşa cum ştim deja de anumite reguli stricte. Mai multe decoraţiuni din biserică s-au pierdut odată cu trecerea timpului sau au fost transferate în muzeele din Florenţa pentru a se afla sub protecţie permanentă.

Picturile din interiorul Catedralei Santa Maria del Fiore sunt de o valoare incontestabilă
Picturile din interiorul Catedralei Santa Maria del Fiore sunt de o valoare incontestabilă

Astăzi, în Catedrala Santa Maria del Fiore pot fi admirate o sumedenie de picturi valoroase, statui, busturi sau ceasuri vechi de mare însemnătate istorică. Edificiul mai deţine 44 de ferestre cu vitralii realizate în secolul al XIV-lea şi al XV-lea. Interiorul catedralei a fost decorat cu materiale preţioase, foiţe de aur, argint, bronz.

Aşadar, Caterdala Santa Maria del Fiore este una dintre cele mai frumoase construcţii religioase din lume şi a devenit un simbol în Florenţa. Edificiul este atât de renumit, încât nu este vizitat doar de romano-catolici, ci şi de călători care aparţin altor religii.