Este o regiune situată în Republica Karelia, pe malurile Lacului Onega, Rusia. Kizhi este de fapt o mică insulă cu o lungime de aproximativ 6 kilometri şi o lăţime de 1 kilometru. Insula Kizhi este astăzi un veritabil muzeu în aer liber, locul în care sunt conservate mai multe clădiri de însemnătate istorică. Regiunea deţine peste 80 de monumente de arhitectură din lemn, capele şi case vechi, mori de vânt, hambare şi multe alte obiecte ce au fost utilizate de locuitori în activităţile zilnice.
În trecut, Insula Kizhi şi teritoriile înconjurătoare erau spaţiul în care trăiau mai multe aşezări umane organizate în sate mici. Principala lor ocupaţie era creşterea animalelor şi îngrijirea diverselor plantaţii cu cereale sau legume. Alte activităţi tradiţionale erau brodatul, bijuteriile din mărgele lucrate manual, ţesutul pe coajă de mesteacăn, sculpturile în lemn, ceramica. Zona a atras atenţia oficialilor ruşi care s-au gândit că ar putea să o transforme într-un motor de creştere economică. Insula Kizhi era bogată în minereuri de fier şi s-a hotărât construirea de mici uzine în vederea prelucrării metalelor. Astfel, localnicii au devenit sclavi pe teritoriul propriu fiind obligaţi să muncească din greu, în caz contrar fiind pedepsiţi cu bătaia. Situaţia a dus la formarea unor revolte uriaşe, iar cea mai cunoscută dintre ele este cea dintre 1769-1771 când s-a dorit stoparea acestei sclavii.
Bisericile din lemn de pe teritoriul Insulei Kizhi sunt deosebite, iar prima menţiune cu privire la existenţa lor datează din anul 1563. Frumoasele construcţii au fost distruse de un fulger care a provocat un incendiu puternic, dar din fericire au fost reconstruite şi astăzi pot fi admirate pe Insula Kizhi în toată splendoarea lor. După finalizarea reconstrucţiei cele două biserici au fost înconjurate cu un gard de protecţie, iar ansamblul celor două lăcaşe de cult a primit numele de Kizhi Pogost. Interiorul bisericilor cuprinde numeroase icoane vechi ce datează din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Ansamblu Kizhi Pogost intră sub protecţia Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1990.
Insula Kizhi este predominată de specii de arbori ca ulm, molid, pin, mesteacăn iar această vegetaţie încadrează perfect clădirile vechi din lemn. Peste 180 de specii de păsări înfrumuseţează zona cu penajul lor multicolor, unele sunt migratoare, altele fac parte din familii care locuiesc permanent pe Insula Kizhi.
Astăzi, pe Insula Kizhi pare că timpul s-a oprit în loc, casele sunt decorate cu mobilier, diverse unelte, vase şi pare că cineva încă mai locuieşte acolo. Meşteşugurile tradiţionale sunt demonstrate în case ţărăneşti, locuinţele fiind împodobite cu bijuteriile, broderiile şi sculpturile realizate de localnici în timpurile demult apuse. Întreaga regiune este un simbol al culturii ruseşti, iar pe Insula Kizhi pare că tradiţiile nu au fost uitate niciodată. Deşi zona a avut parte de o istorie zbuciumată, iată că astăzi a devenit cel mai mare muzeu în aer liber al Rusiei.
Cultura şi tradiţiile ruseşti sunt unice în lume şi atrag anual sute de mii de turişti din toată lumea. Muzeul în aer liber de pe Insula Kizhi este un simbol istoric al Rusiei, fiind locul care reuneşte cele mai importante aspecte ale vieţii ruseşti dintr-un sat al secolului al XIV-lea.