Lacul Crescent, primăvara din Deşertul Gobi

Lacul Crescent, primăvara din Deşertul Gobi

Ansamblul verde din Deşertul Gobi dominat de Lacul Crescent
Ansamblul verde din Deşertul Gobi dominat de Lacul Crescent

Dunhuang este un oraş situat în Provincia Gansu din China. La 6 kilometri sud de Dunhuang se află un loc de poveste, un mic lac apărut parcă din senin în mijlocul deşertului. Se ştie că apa şi uleiul nu se amestecă niciodată şi la fel se spune şi despre deşerturi şi izvoare. Dar Lacul Crescent este o excepţie şi poate fi numit o minune naturală în Deşertul Gobi. Această oază de linişte include un mic lac în formă de semilună şi copaci înverziţi, deşi în jur totul este uscat, iar nisipul deşertic nu poate întreţine existenţa unor arbori de toată frumuseţea.

Lacul Crescent, Deşertul Gobi
Lacul Crescent, Deşertul Gobi

Lacul Crescent mai este cunoscut în China şi sub identitatea de Yueyaquan. Are o formă aproape perfectă de semilună şi este încadrat de copacii înverziţi din regiune. Zona mai include un mic ansamblu de clădiri, spaţii destinate pentru odihna turiştilor. Adâncimea maximă a lacului este de 7,5 metri şi, într-o perioadă, din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei ploilor, nivelul său a scăzut foarte mult. Pentru a nu pierde această minune, autorităţile au decis în 2006 umplerea sa în vederea restabilirii adâncimii normale. Din acel moment şi până astăzi nu au mai existat probleme cu apele Lacului Yueyaquan.

Lacul Crescent, Deşertul Gobi, în timpului apusului de soare
Lacul Crescent, Deşertul Gobi, în timpului apusului de soare

Au fost necesare numeroase cercetări geologice pentru a ajunge la modul de formare al acestui ansamblu impresionant din China. Şi concluzia este aceea că Lacul Crescent şi vegetaţia din jur sunt o veritabilă minune a naturii. Se pare că  vântul este mai puternic decât ne-am închipuit vreodată şi tot el a întreţinut paradisul verde din Duhuang. Forţa eoliană a creat această mică depresie între dealurile de nisip şi toate particulele de nisip sunt transferate pe aceste dune şi nu pe Lacul Crescent. Astfel atacurile nisipurilor nu sufocă oaza din deşert. Deşi deşertul este întotdeauna imprevizibil şi există numeroase furtuni de nisip, niciodată Lacul Crescent nu a dispărut sub greutatea dunelor de nisip.

Lacul Crescent, numeroşi turişti privesc cu uimire spre minunea din Deşertul Gobi
Lacul Crescent, numeroşi turişti privesc cu uimire spre minunea din Deşertul Gobi

Dacă stăm să ne gândim, este o minune că de 2000 de ani încoace Lacul Crescent încă mai există. Acest mecanism special al Pământului menţine o armonie perfectă şi aproape paradoxală între deşert şi lac, iar acest fapt demonstrează încă o dată că forţa naturii este de-a dreptul incredibilă. Se pare că Lacul Yueyaquan s-a format cu cel puţin 2000 de ani în urmă şi primele persoane care au văzut această splendoare au fost doi soţi francezi pe numele lor Mildred Cable şi Francesca French. Momentul exact al vizitei lor nu este cunoscut cu exactitate, însă cei doi au fost primii oameni care au făcut referire la Lacul Crescent, descriindu-l ca fiind un element surprinzător între dunele de nisip uriaşe.

Plimbare pe cămile în Deşertul Gobi
Plimbare pe cămile în Deşertul Gobi

În regiunea Lacului Crescent nu vă puteţi bucura doar de frumuseţea unei oaze cum rar găseşti în deşert, ci şi de unele aventuri pe nisip care pot deveni distractive. Una dintre cele mai renumite activităţi ale zonei este plimbarea prin Deşertul Gobi pe cămile. Acestea vă vor duce până în  vârful dealurilor de nisip, iar de acolo veţi obţine o panoramă superbă a Lacului Crescent şi a vegetaţiei înconjurătoare. Imaginea este de vis, iar efortul de a suporta nişte temperaturi foarte ridicate devine istorie.

Aşadar, Lacul Crescent este un element neobişnuit, o minune în Deşertul Gobi. Deşi zona nu se află la îndemâna oricui, numeroşi turişti de pretutindeni fac eforturi pentru a vedea un peisaj mirific.