Johannesburg între alb și negru

Johannesburg între alb și negru

Johannesburg, privire asupra orașului la apus
Johannesburg, privire asupra orașului la apus

Johannesburg este principalul centru economic din Africa de Sud și o destinație oarecum exotică pentru tot mai mulți europeni care își doresc o aventură într-o zonă mai puțin periculoasă a acestui continent. Cu toate astea, o excursie în Johannesburg trebuie bine organizată și există zone unde nu v-ați dori să mergeți fără un însoțitor.

Verdeață cât cuprinde în capitala economică a Africii de Sud
Verdeață cât cuprinde în capitala economică a Africii de Sud
Atracții în Johannesburg

Cea mai mare parte a orașului, dacă nu chiar toată, respectă o regulă sfântă: de duminică la prânz până luni dimineață nimic nu mișcă, toate magazinele fiind închise. Desigur, la mall ați mai putea găsi deschis până în jur de ora 17 însă toate acele galerii de art, muzee și magazine de artizanat pe care s-ar merita să le vizitați, se închid imediat după ora 13. Prin urmare, se impune un tur organizat și bine planificat al celor mai importante atracții din oraș.
Iar de pe lista dumneavoastră nu ar trebui să lipsească un drum la Top of Africa, cea mai înaltă clădire din Johannesburg, ca și din Africa de altfel. De aici veți putea obține o superbă panoramă a orașului. Prețul de acces este unul modic iar la nivelul de observație veți găsi un chioșc cu dulciuri și răcoritoare, cu siguranță departe de experiența pe care o au vizitatorii din CN Tower dar oricum, un drum ce se merită făcut.

Johannesburg, un oraș tot mai aglomerat
Johannesburg, un oraș tot mai aglomerat

Pentru cei ce apreciază arta există Johannesburg Art Gallery și Standard Bank Gallery, cele două fiind o oglindă a artei contemporane și clasice, atât din Africa de Sud cât și de pe întreg globul. Așa că este interesant să vedeți această evoluție la antipozi de-a lungul timpului.
În plus, tot în oraș veți mai avea acces la Muzeul Artei pe Pietre, dedicat în mare parte preistoriei, Muzeul Transporturilor James Hall sau la Muzeul Național de Istorie Militară al Africii de Sud. De altfel, acesta din urmă are în posesie unul dintre cele mai rare avioane ale tuturor timpurilor, un Me 262, primul avion de luptă cu reacție din lume.
Și pentru că în ultimii 20 de ani țara a trecut prin niște schimbări radicale, poate ar trebui să vă opriți și la Muzeul Apartheid-ului și la cel al Familiei Mandela, două locuri ce vor arunca lumină asupra trecutului tulbure al țării.

Muzeul Național Militar al Africii de Sud
Muzeul Național Militar al Africii de Sud

Iar acesta este doar începutul. Puteți apela la un ghid care să vă ducă într-un tur al cartierelor ce formează azi Sowento, un fost ghetou devenit casă azi pentru bună parte din populația de culoare din Johannesburg. Iar de aici pașii vă pot purta spre Lesendi Cultural Village, un loc aparte unde veți putea învăța dansurile rituale ale triburilor Zulu, Sotho, Pedi sau Ndebele.

Și ce ar fi un drum în Africa fără a vedea câțiva lei. Iar asta se poate face în Lion Park din Johannesburg, un loc în care veți putea vedea lei și pui de lei (pe ultimii puteți chiar să îi mângâiați), girafe, puteți hrăni girafe (deși mâncare pentru ele e puțin cam scumpă) sau puteți conduce prin rezervație.

South Africa Johannesburg Lion Park
South Africa Johannesburg Lion Park

Dar știți unul din motivele pentru care Africa de Sud este renumită? Aurul extras de aici! Și în regiunea Johannesburg puteți chiar să vizitați o mină de aur reală. Kromdraai Gold Mine este situată la circa 20 de minute cu mașina iar zona din jurul ei este probabil una dintre cele mai bine păstrate arii rurale din țară, deci cu o vizită aici veți descoperi nu numai mina ci și civilizația africană altfel decât în varianta ei de la oraș.

Ce pare ciudat la această imagine
Ce pare ciudat la această imagine
Suburbii pentru albi în Johannesburg
Suburbii pentru albi în Johannesburg
Johannesburg, Apartheids Museum
Johannesburg, Apartheids Museum