Insula Zakynthos, locul unde apele mării sunt mai albastre

Insula Zakynthos, locul unde apele mării sunt mai albastre

Insula Zakynthos, Grecia
Insula Zakynthos, Grecia

Zakynthos este o insulă grecească, a treia ca dimensiune din Marea Ionică, acoperind o suprafaţă de 410 kilometri pătraţi. Insula este foarte populară în rândul turiştilor din întreaga lume pentru plajele deosebite, dar şi pentru evenimentele şi petrecerile care se organizează aici.

Insula Zakynthos, Grecia
Insula Zakynthos, Grecia

Studiile arheologice arată Insula Zakythos a fost locuită încă din Epoca Neolitică. Scriitorul Homer este primul care menţionează insula în capodopera sa Iliada şi Odiseea. De-a lungul timpului s-au dat multe bătălii ce aveau ca miză Insula Zakynthos, dar iată că din anul 1864 teritoriul împreună cu toate insulele din Marea Ionică aparţin de Grecia.

Plaja Xigia, Insula Zakynthos, Grecia
Plaja Xigia, Insula Zakynthos, Grecia

Insula Zakynthos are aproximativ 40 de kilometri în lungime şi aproape 20 de kilometri în lăţime şi este dominată pe partea de vest de un platou muntos, celelale zone fiind formate în mare parte din stânci abrupte. Plajele şi apele mării din Zakynthos sunt principalele elemente care atrag an de an milioane de turişti din întreaga lume. Plajele Navagio şi Xigia sunt cele mai vizitate dintre ele. Stâncile masive care protejează apele de azur conferă un peisaj spectaculos şi crează mici golfuri. Acestea sunt vizibile în toată splendoarea din largul Mării Ionice, aşa că neaparat închiriaţi o ambarcaţiune pentru a le admira.

Ski pe apele Mării Ionice, Insula Zakynthos, Grecia
Ski pe apele Mării Ionice, Insula Zakynthos, Grecia

Sporturile pe apă sunt permise în Insula Zakynthos şi există în zonă numeroase companii care pun la dispoziţia turiştilor echipamente complete pentru a le practica. Snorkelingul, scufundările, ski-ul pe apă sunt cele mai apreciate de către turişti. Fauna maritimă din Zakynthos nu este atât de bogată, fapt cauzat de pescuitul excesiv din zonă, practicat intens în ultimii ani. Cu toate acestea, câteva specii de peşti mici sunt vizibile în adâncurile Mării Ionice, iar experienţa scufundării rămâne una plăcută.

Peşterile Albastre, Zakynthos
Peşterile Albastre, Zakynthos

A doua atracţie majoră în Zakynthos sunt aşa numitele Peşteri Albastre. Acestea sunt de fapt nişte arcade naturale sculptate în timp de procesul de eroziune. Acestea sunt renumite datorită culorii apelor de sub aceste arcade, de un albastru intens, de aici provine şi numele peşterilor. Dimineaţa devreme peisajul este izbitor, lumina soarelui care abia răsare evidenţiază şi mai mult nuanţele apei.

Panorama oraşului Zakynthos, noaptea
Panorama oraşului Zakynthos, noaptea

Zakynthos-oraş este capitala insulei, fiind situat pe coasta de est a acesteia. Oraşul este este locul unde se află principalele magazine, piaţa şi portul de unde vin şi pleacă diverse ambarcaţiuni. Zona este plăcută, relaxantă şi are un aer de vacanţă. Produsele agricole specific greceşti sunt uleiul de măsline, mierea, stafidele şi vinul. Grecii sunt maeştri în prepararea acestor alimente şi le veţi regăsi în Zakynthos în mai multe sortimente. Din micile sate din apropierea insulei puteţi cumpăra aceste produse 100% naturale produse de locuitori chiar în gospodăria lor.

Berea Mythos, băutura tradiţională în Zakynthos
Berea Mythos, băutura tradiţională în Zakynthos

Barurile se regăsesc din abundenţă pe Insula Zakynthos, unele sunt amplasate chiar pe plaje sub formă de terase. Cluburile sunt deschise până în zorii zilei şi organizează fel de fel de evenimente şi petreceri tematice. Cele mai consumate băuturi alcoolice de pe Insula Zakynthos sunt berea grecească Mythos, băutura tradiţională Ouzo şi diverse sortimente de vin.

Aşadar, Insula Zakynthos este un simbol al culturii greceşti şi este locul care oferă o vacanţă de vis. În Zakynthos, relaxarea şi disatracţia se îmbină perfect pe o insulă care emană energie în binecunoscutul spirit grecesc.