Houston, o metropolă americană

Houston, o metropolă americană

În fiecare noapte Houston se aprinde datorită tuturor luminilor orașului
În fiecare noapte Houston se aprinde datorită tuturor luminilor orașului

Houston este cel mai mare oraș al statului Texas și cea de-a patra mare metropolă din Statele Unite. Această aglomerare urbană de proporții este o adevărată oază de cultură, istorie și multiculturalism. De la latino-americani, la afro-americani și asiatici, comunitățile etnice de aici s-au dezvoltat împreună într-o relativă armonie. Iar cât privește cultura, Houston oferă un amestec eclectic de artă, spectacole și stil de viață, un loc de care vă veți îndrăgosti.

Principalele puncte de interes ale orașului într-un colaj atractiv
Principalele puncte de interes ale orașului într-un colaj atractiv

Orașul a fost construit în principal în jurul industriei petrolului. Acest lucru se traduce prin faptul că, deși are peste 2 milioane de locuitori și deși există destul de multe atracții turistice, metropola nu este la fel de bogată în locuri de văzut ca alte orașe de dimensiuni similare. În plus, pentru că administrația locală tinde să anexeze imediat orice suburbie mai răsărită, orașul în sine este enorm, cu o suprafață de peste 1200 km pătrați, deci cea mai bună soluție pentru deplasare este mașina.

Houston, un oraș plin de lucruri și locuri interesante

De altfel, mersul pe jos nu este indicat prea mult nici din punct de vedere al climei care variază de la foarte umedă și călduroasă vara la relativ rece în timpul iernii. În plus, precipitațiile sunt destul de des întâlnite pe mai toată durata anului. Prin urmare, cele mai bune luni pentru a vizita Houston sunt aprilie și octombrie, luni în care temperatura este moderată, evitând astfel arșița verii, iar precipitațiile nu sunt foarte dese. Însă, până la urmă, fiecare poate să își programeze excursia când dorește, de aceea s-a inventat aerul condiționat.

Vedere panoramică a orașului Houston
Vedere panoramică a orașului Houston

Houston este împărțit în mai multe districte, reminișcențe ale vechilor administrații care au împărțit orașul între 1840 și 1900. Astfel, centrul sau altfel spus Downtown, este inima financiară a metropolei. Locul unde se află sediul majorității băncilor și sediilor de companie. În plus, aici se află și cel de-al treilea mare district al teatrelor din SUA, locul unde puteți participa la spectacolele ținute de Houston Symphony sau the Houston Ballet. Și ultimul, dar nu cel din urmă, între Main Street și Toyota Center se află un adevărat Entertainment District, cu numeroase atracții turistice.

The Galleria, sau cum ar trebui să arate un mall, cu patinoar la subsol
The Galleria, sau cum ar trebui să arate un mall, cu patinoar la subsol

Neartown este districtul distracției nonconformiste și al magazinelor eclectice de antichități și mărunțișuri. De la ieftin la scump și de la bizar la unic, fiecare va găsi câte ceva în aceste buticuri. În plus, aici există mai multe baruri gay dar și foarte multe pub-uri deschise pentru oricine, ce atrag o populație foarte diversă. Cu toate astea, Neartown nu este clasificat ca o zonă cu risc pentru turiști și puteți veni aici atât ziua cât și noaptea.

Parcurile și zonele verzi reprezintă o constantă în Houston
Parcurile și zonele verzi reprezintă o constantă în Houston

În altă ordine de idei, Outside 610 este o zonă mai puțin bătută de turiști pentru că atracțiile de aici sunt ceva mai…speciale. Este vorba în primul rând de centrul spațial, devenit celebru printre altele și datorită expresiei ”Houston, we have a problem” rostită pentru prima dată de unul dintre membrii echipajului capsulei Apollo 13. Există unele posibilități de vizitare a complexului însă mulți mai vin aici șți pentru zonele de natură excelent păstrate și tururile ce se organizează în aer liber.

Sanford Brown una dintre universitățile de aici
Sanford Brown una dintre universitățile de aici

Și acum să vorbim despre the Loops, trei districte cu nume oarecum similare dar cu profiluri destul de diferite.
North Loop este format în mare parte din case cu arhitectură în stil victorian. Este o zonă relativ selectă unde locuiesc atât artiști cât și persoane înstărite. Principalul cartier de aici este the Heights iar parte din farmecul locului este dat și de restaurantele BYOB, unde fiecare poate să își aducă de acasă propriul vin, sau orice altă băutură i se potrivește cel mai bine.

610 Loop, Meyerland Plaza
610 Loop, Meyerland Plaza

Trecând de la una la alta, South Loop adăpostește Universitatea Rice dar și the Texas Medical Center locul unde se găsesc unele dintre cele mai bune spitale din lume. Însă dacă vreți să vizitați ceva aici, recomandarea noastră se îndreaptă spre două locuri: Reliant Stadium și Hermann Park.
Nu în ultimul rând, West Loop este cunoscut mai ales pentru Zona Galeriilor, un soi de mall enorm, adăpostit de Williams tower, una din cele mai mari clădiri din Statele Unite. Și tot aici se găsesc cele mai exclusiviste și afluente cartiere ce îmbină vilele luxoase cu clădiri de birouri și alte spații destinate business-ului.

Intrarea în centrul spațial din Houston
Intrarea în centrul spațial din Houston

Dacă vreți să vizitați principalele atracții din Houston, o idee bună este să apelați la un City PASS, acesta vă va oferi intrarea gratuită (cu toate că permisul îl plătiți înainte) la nu mai puțin de șase obiective turistice, timp de 9 zile calendaristice. Astfel veți economisi niște bani la costul cumulat al biletelor pentru locuri cum ar fi Houston Space Center, Downtown Aquarium, Houston Zoo, The Health Museum, George Ranch Historical Park, The Children’s Museum sau the Museum of Fine Arts. Toate sunt deosebit de interesante și cu siguranță se merită vizitate.

Museum of Fine Arts, ridicat de oameni pentru oameni, după cum scrie pe fațada acestuia
Museum of Fine Arts, ridicat de oameni pentru oameni, după cum scrie pe fațada acestuia

Houston se mândrește cu mai multe festivaluri interesante. iFest este primul din an, o formă multiculturală de artă. Aici se desfășoară bucătari, sculptori, pictori și mulți alții. Iar atracția principală este târgul de artă unde un juriu de specialitate decide care este cel mai interesant exponat.

Muzeul de Științele Naturii din Houston
Muzeul de Științele Naturii din Houston

De asemenea, Houston Gay Pride Parade nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru că cei mai mulți știți despre ce este vorba. Așa că trecem mai departe la Art Car Parade, un show unde vehiculele sunt făcute să arate a orice altceva decât v-ați așteptat, de la motociclete sub formă de prăjitură la pui scuipători de flăcări, pe patru roți. Totul este posibil.
Ultimul, dar nu și cel din urmă este Houston Livestock Show and Rodeo din Reliant Park, o expoziție de bovine dublată de concerte, spectacole de rodeo și multe grătare încinse.