New Dehli, chiar dacă este capitala modernă a Indiei, poartă și astăzi semnele dominației britanice, căci vreme de secole conducerea executivă a țării a fost asigurată de reprezentanți ai Coroanei Imperiului Britanic. Dar azi, orașul, în ciuda unor neajunsuri specifice acestei părți a globului, este totuși o destinație exotică și plină de frumusețe, un loc pe care s-ar merita să îl vedeți măcar odată în viață.
Mare parte din zona veche a orașului New Dehli a fost planificată de către arhitectul britanic Edwin Lutyens iar astăzi exact această regiune a metropolei care gravitează în jurul a două mari bulevarde, este cea mai mare ”enclavă” diplomatică din India, cu nu mai puțin de 19 ambasade amplasate în aceeași vecinătate. Iar dacă cele două bulevarde de care făceam pomenire, King’s Way și Queen’s Way, oferă o privire interesantă în arhitectura britanică colonială, perla cea mai prețioasă este reprezentată de fosta vilă a viceregelui Indiei de pe dealul Raisinia, azi sediu a mai multe ministere.
Atracții în New Delhi
Capitala Indiei este un oraș cosmopolit în special datorită compoziției sale multi etnice și multi culturale. Iar statutul de capitală a amplificat și mai mult importanța evenimentelor național desfășurate în New Delhi. Astfel, sărbătorile anuale cum sunt Ziua Republicii, Ziua Independenței sau Ziua de Naștere a lui Gandhi sunt celebrate cu mare entuziasm, lucru ce dă o cu totul altă față New Delhi-ului. Și dacă asta nu ar fi suficient, metropola indiană are parte de niște sit-uri istorice deosebite…
Muzeul Național a fost una din primele expoziții de artă indiană din lume. La început ea a funcționat în cadrul Academiei Regale din Londra dar ulterior a fost adusă în New Delhi unde s-a dezvoltat considerabil având în momentul de față circa 200.000 de lucrări ce acoperă un interval de peste 5000 de ani.
Dar să nu credeți că doar Anglia și-a lăsat amprenta pe această țară. Unele creații arhitecturale din New Delhi sunt puternic inspirate de imagini franțuzești. Astfel India Gate, monumentul național inspirat de Arcul de Triumf din Paris este doar un exemplu în timp de Rajpath este o altă demonstrație a influenței franceze, această zonă semănând sugestiv de mult cu Champs-Élysées.
Însă multe alte construcții din oraș și de la periferia acestuia sunt chiar mai vechi. Qutub Minar, spre exemplu, reprezintă o parte a vechii capitale a dinastiei Tughlaq, fiind cea mai mare minaretă din India și probabil cea mai veche, având în vedere că întregul complex a fost ridicat în jurul anului 1190.
Cu mult mai recente sunt Muzeul Indira Gandhi, Galeria Națională de Artă Modernă sau Planetariul Nehru, toate fiind pe lista scurtă de obiective ce trebuie neapărat vizitate. Iar dacă, asemenea multor altor adulți cu sufletul încă tânăr, vă plac trenurilor, Muzeul Național al Căilor Ferate oferă o adevărată comoară cu exponate rare, unele aproape unice în lume, de locomotive, vagoane și alte mașinării din diverse epoci istorice.
Iar la asta se adaugă, desigur, spectacolul vieții în India. Aici tradițiile și obiceiurile, deși influențate de cultura occidentală, și-au păstrat mereu caracterul și savoarea proprie, un motiv excelent pentru a vizita măcar odată New Delhi.