Uyuni, câmpia de sare a Boliviei

Uyuni, câmpia de sare a Boliviei

Uyiuni, Bolivia
Uyiuni, Bolivia

Depozitul de sare din Uyuni este cel mai mare ansamblu de sare din lume, ocupând 10582 de kilometri pătraţi. Acestea sunt situate aproape de crestele Anzilor, în sud-vestul Boliviei la o altitudine de 3656 metri.

Uyiuni, Bolivia
Uyiuni, Bolivia

Formarea geologică a Salinei din Uyuni are la baza transformarea mai multor lacuri preistorice. În urmă cu 40 000 de ani, întreaga zonă era dominată de apele acestor lacuri care au suferit modificări, unele substanţe au fost descompuse şi aşa a luat naştere Salina din Uyuni. Apele fostelor lacuri au devenit straturi de sare ce variază de la zeci de centimetri la câţiva metri. Această crustă de sare este bogată în clorură de sodiu, clorură de litiu şi de magneziu.

Regiunea se bucură de temperaturi stabile medii, care nu depăşesc 21 de grade Celsius. Nopţile sunt reci pe tot parcursul anului, temperaturile fiind cuprinse între -9 şi 5 grade Celsius.

Uyuni, Bolivia câmpia de sare este utilizată şi ca traseu auto
Uyuni, Bolivia câmpia de sare este utilizată şi ca traseu auto

Desigur, economia regiunii se învârte în jurul acestei minunăţii naturale, iar extragerea sării este ocupaţia de bază a locuitorilor din împrejurimi. Se estimează ca Salina din Uyiuni conţine 10 miliarde de tone de sare, dintre care mai bine de 25 000 de tone sunt extrase anual. Litiul este substanţa cea mai importantă pe care o conţine sarea din Uyuni, fiind o componentă vitală a bateriilor electrice. Se estimează că Bolivia deţine 43% din rezervele de litiu ale lumii şi astfel devine zona cu cea mai mare concentraţie de litiu de pe Pământ.

Salina Uyuni, rută de acces spre Artiplano
Salina Uyuni, rută de acces spre Artiplano

Salina Uyuni este lipsită de orice fel de vegetaţie şi nu are faună, fiind imposibil ca o mare albă de sare să susţină viaţa. Totuşi, suprafaţa de sare mai are o altă întrebuinţare fiind rută de acces peste zona Altiplano. Acest lucru este posibil numai atunci când suprafaţa de sare nu este acoperită cu apă. Din aprilie până în noiembrie, ploile sunt abundente aşa încât nu este permis accesul auto.

Apus de soare ]n Uyiuni, Bolivia
Apus de soare ]n Uyiuni, Bolivia

În ultimii ani, Salina din Uyuni a devenit o zonă turistică foarte apreciată în întreaga lume. Peisajul este inedit şi fiecare interval orar din zi oferă o altă imagine a Salinei din Uyuni. La orele dimineţii, zona parte a fi o pârtie de ski îmbrăcată în zăpadă imaculată. Zilele însorite fac acest peisaj şi mai strălucitor şi parcă nu-ţi poţi desprinde ochii de la el. Apusul soarelui este un moment magnific, suprafaţa de sare pare a fi o oglindă uriaşă în care se reflectă razele de foc ale soarelui.

Uyuni, Bolivia şi micile insule de sare
Uyuni, Bolivia şi micile insule de sare

Pe suprafaţa câmpiei de sare s-au format mici insuliţe care evidenţiază şi mai mult frumuseţea şi unicitatea regiunii. Salina din Uyiuni pare a fi locul preferat al fotografilor din întreaga lume care vin în zonă pentru a surprinde cea mai spectaculoasă imagine a ineditelor formaţiuni. În zonă există companii de turism care organizează diverse excursii în toată regiunea Uyuni. Micile călătorii sunt conduse de ghizi turistici care vă vor explica, pe larg, istoria Salinei Uyuni.

Aşadar, Salina din Uyuni est un spaţiu unic care oferă numeroase beneficii materiale şi vizuale. Turiştii din întreaga lume vizitează Salina Uyuni pentru a vedea cum arată o mare de sare.