Dubai, un oraș cât o vacanță

Dubai, un oraș cât o vacanță

Burj Al-Arab si apele ce il marginesc
Burj Al-Arab si apele ce il marginesc

Dubai este o destinație turistică relativ nouă care începuse să câștige serios în popularitate înainte de criza economică generată în 2008. Mai mult decât atât, chiar și în prezent, emiratul atrage numeroși clienți datorită apropierii de Europa și condițiilor excelente oferite pentru turiștii sosiți aici. Un oraș în mijlocul deșertului, Dubai reușește totuși să surprindă la fiecare pas prin luxul exacerbat și ospitalitatea dusă la cele mai înalte cote.

Plajă din Dubai
Plajă din Dubai

Vechiul Dubai

Într-o țară în care banii nu sunt și nici nu au fost vreodată o problemă, orașul Dubai se reinventează mereu, rămânând de fiecare dată la fel de atrăgător. Între hoteluri de lux și mall-uri strălucitoare pline de produse ale celor mai cunoscute firme, metropola din deșert știe să ofere și o lecție de istorie. Astfel, un drum în Vechiul Dubai este o excelentă ocazie pentru a admira districtul Bastakiya, un cartier păstrat aproape 100% tradițional și ale cărui clădiri reflectă modul cum arăta odinioară întregul oraș.

Dubai museum
Dubai museum

O altă destinație foarte populară în partea veche a orașului este Muzeul Dubai, o combinație de vechi și nou. Deasupra se păstrează în perfectă stare fortul Fahidi iar dedesubtul lui a fost construită o expoziție ultra modernă care evidențiază pașii parcurși de micuțul emirat Dubai de la câteva sate sărace la una din cele mai populare destinații turistice. Și asta doar în câteva decenii.
Totuși un drum până aici nu ar fi nimic fără o vizită într-un souk, piață tradițională arabă ce se merită explorată la pas printre rafturile cu mirodenii și suveniruri, majoritatea cu mult mai ieftine decât în restul orașului.

Muzeul de Istorie din Dubai, Fortul Fahidi
Muzeul de Istorie din Dubai, Fortul Fahidi

Dubai, metropolă modernă

Partea modernă a orașului se poate dovedi cel puțin la fel de interesantă dar cu siguranță mai costisitoare. Asta pentru că în Dubai banii se cheltuie cu o viteză amețitoare datorită unei întregi suite de mall-uri și hotelurilor cu multe stele ce au fost construite aici. Și pentru că vorbeam de hoteluri, cea mai de lux opțiune de cazare rămâne în continuare Burj Al-Arab, singurul hotel din lume cu 7 stele (chiar dacă două dintre ele și le-a cam acordat singur dar asta-i altă poveste). Cert e că aici chiar și masa în restaurantele hotelului trebuie rezervată cu câteva zile înainte iar prețurile te fac să-ți dorești să ai propriul tău câmp petrolifer. Așa că hai să mergem mai departe și să vorbim de Burj Khalifa, o structură relativ nouă dar care și-a câștigat deja renumele de cea mai înaltă clădire din lume. Ceea ce nu este de mirare având în vedere că se înalță la aproape 1 km în sus (828 de metri ca să fim mai preciși) iar terasa de observație este a doua ca înălțime din lume, aceasta din urmă situându-se la ”doar” 124 de etaje deasupra solului. Deși, chiar și de la 425 de metri înălțime Dubai ajunge să pară un oraș de furnici, deci clar aceasta este o experiență ce nu trebuie ratată.

Burj Al Arab Dubai
Burj Al Arab Dubai

Și când ați fi crezut că nimic nu vă mai poate suprinde, Portul Dubai vă va întâmpina cu o priveliște absolut impresionantă, dominată de clădirile din jurul său ce adăpostesc hoteluri, cafenele, restaurante și diverse magazine de lux. De aici, la nevoie, se poate închiria chiar și un yach pentru o excursie pe mare.

Palm island Dubai
Palm island Dubai

Și nu foarte departe de coasta Dubaiului răsar din apă o multitudine de insulițe a căror logică nu o poți înțelege decât dacă privești fotografiile făcute din avion. Două mega structuri alcătuite din mai multe insulițe domină această regiune. Una are forma unui palmier, unde atât trunchiul cât și frunzele sunt formate din fâșii de pământ. Cealaltă, este chiar mai surprinzătoare decât prima, fiindcă este o reproducere a hărții globului pământesc, fiecare continent fiind separat în mici petece de pământ, fiecare propria sa plajă.

Activități pentru turiștii din Dubai

Absolut toată lumea care vine aici se gândește la plajă. Și la drept vorbind asta este departe de a fi o greșeală însă limitându-vă la explorarea plajelor ați putea scăpa din vedere multe alte atracții de prim rang. Fie și așa, o baie bună în apa oceanului (care pe timp de iarnă înregistrează temperaturi de 22 de grade iar vara urcă până la 35 de grade Celsius) este soluția ideală pentru a începe fiecare zi din excursia în Dubai. Dar asta nu înseamnă că nu mai sunt multe alte lucruri de făcut…

Plajă din Dubai
Plajă din Dubai

Deși nu pare, în acest emirat altfel deșertic, există cascade, coline pline cu fosile preistorice și chiar lacuri cu apă dulce. Așa că vă puteți planifica o ieșire în aer liber însă marea provocare este să găsiți aceste locuri altfel superbe. Apelați la un ghid local sau la coordonate pe GPS și problema va fi rezolvată.

Dune Bashing in Dubai
Dune Bashing in Dubai

Și tot în natură se desfășoară safariurile prin deșert, o provocare din toate punctele de vedere care îi va încânta pe amatorii de senzații tari. Excursiile prin deșert se realizează cu jeep-uri 4×4, ATV-uri și motociclete speciale iar dacă vă decideți să participați și la activități de genul Dune Bashing, vă veți înscrie într-un adevărat carusel cu suișuri și coborâșuri amețitoare printre imensele dune de nisip din apropierea orașului.

Dubai, parcul Al Safa
Dubai, parcul Al Safa

În plus, deși este înconjurat de deșert, Dubai este un oraș suficient de bogat să își permită toată apa de care are nevoie. Așa că n-ar trebui să fie o surpriză faptul că parcul Al Safa este unul dintre cele mai frumoase din orientul apropiat. Aici vizitatorii de toate vârstele se pot recreea: există jocuri și jucării pentru cei mici, un carusel, numeroase oportunități pentru practicarea sporturilor și chiar și o zonă pentru picnic. iar în aceeași linie, parcul acvatic Wild Wadi va fi soluția ideală pentru petrecerea unei întregi zile în familie bucurându-vă de toate atracțiile de aici.

Wild Wadi World Dubai
Wild Wadi World Dubai

Și distracțiile nu se opresc aici. De la un delfinariu superb la excursii cu balonul cu aer cald și de la depp sea fishing la o partidă de golf printre dune, Dubai le are pe toate. Aici distracția și relaxarea merg mână în mână, cu singura condiție să aveți un buget suficient de mare pentru a vi le permite pe toate.