Maroc este mai mult decât o ţară din Africa de Nord cu ieşire la Oceanul Atlantic ai cărei locuitori musulmani vorbesc limba arabă şi limba franceză. Deşertul Sahara şi cămilele sale sau pieţele viu colorate sunt o mică parte din ceea ce poţi descoperi în Maroc. În continuare vei descoperi zece curiozităţi sau lucruri mai puţin ştiute despre Maroc.
Marele Canion din Maroc
În Maroc vei avea surpriza să descoperi, în Valea Dades, un canion asemănător Marelui Canion din Statele Unite ale Americii. Valea Dades este situată între Munţii Atlas şi Munţii Jbel Sarhro şi oferă o panoramă uluitoare dar şi plină de contrast; pe de o parte vei vedea munţii înzăpeziţi, iar pe de cealaltă parte, deşertul. Pare de domeniul fantasticului, însă este strict opera minunatei naturi.
În Maroc se găseşte zăpadă
Dacă îţi imaginai până acum că Marocul este un mare deşert, află că eşti departe de adevăr. Ce e drept, cea mai bună mediatizare o are deşertul Sahara, aşa că nu e de mirare de ce multă lume asociază Marocul cu un mare deşert. Revenind la zăpadă, în lunile Ianuarie şi Februarie, poţi schia sau te poţi da cu snowboard-ul pe crestele înzăpezite ale Munţilor Atlas. Este interesant cum Marocul devine astfel o destinaţie unde poţi avea zăpadă, deşert şi mare în aceeaşi vacanţă. Sună tentant, nu-i aşa?
Surfing tot anul în Maroc
Iarna este cea mai bună perioadă pentru pasionaţii de surfing, întrucât la sud de Agadir se găsesc valurile ideale pentru acest sport iar zonă este absolut superbă şi liniştită. Dacă Agadir nu te va convinge, ai alţi 300 de kilometri de coastă de unde să alegi valurile perfecte. Dacă nu ai experienţă în ale surfing-ului, nu este nici o problemă,dacă vei să înveţi, află că în Maroc se fac cursuri de surfing pe tot parcursul anului.
În Maroc a fost filmat „Gladiatorul”
Renumitul film „Gladiatorul”, pe care probabil l-ai vazut şi l-ai îndrăgit deja, a fost realizat în platourile de filmare CLA din Ouarzazate, Maroc. Celebrii actori ai Hollywood-ului ca Russell Crowe, Angelina Jolie, Colin Farrell sau Antony Hopkins au schimbat Statele Unite ale Americii cu Marocul o bună perioadă de timp. Ai fi fascinat de un tur al unuia dintre cele mai mari studiouri de filmare din lume unde s-au turnat filme precum „Gladiatorul”, „Asterix şi Obelix”, „Lawrence of Arabia”, „Babele” sau alte filme istorice.
În Maroc, caprele se caţără în copaci
Deşi pare un lucru nefiresc, este totuşi un adevăr, caprele din sud – vestul Marocului se caţără în copacii de argan pentru a le mânca fructele. Eforturile lor nu sunt însă zadarnice întrucât fecalele caprelor căţărătoare şi sâmburii scuipaţi de acestea sunt culese, spălate şi uscate pentru a fi date prelucrării. În Maroc, uleiul de argan este folosit pentru prepararea pâinii dar şi a unei paste dulci, denumită „Amalou”.
Spectacolul stelelor căzătoare din Maroc
Cel mai fabulos spectacol de stele căzătoare poate fi văzut în anumite zone din Maroc. Stelele căzătoare pot fi văzute cel mai bine dacă te afli în Munţii Atlas sau în deşertul Sahara, în noaptea dintre 12 spre 13 august. Special pentru acest eveniment care atrage numeroşi turişti, Hotelul SaharaSky din Zagora şi-a procurat un observator astronomic propriu pentru ca oaspeţii să poată urmări spectacolul ceresc. You can touch the sky (poţi atinge cerul)!
Corturi de lux în Maroc
Dacă te sperie gândul unei nopţi dormite în cort şi te gândeşti că nicodată nu ai face asta în deşert, Marocul îţi va schimba punctul de vedere. În Maroc nu vei fi nevoit să străbaţi deşertul pe o cămilă sau cu rucsacul în spate, în căutarea locului ideal pentru a-ţi întinde cortul, ci poţi opta pentru o excursie confortabilă, chiar luxoasă, de la hotel până în inima deşertului Sahara. O dată ajuns aici, poţi înnopta într-un cort de lux, cu covoare, paturi şi duş. Deja te-am convins să încerci?
În Maroc vei găsi un al doilea Santorini
În Essaouira, imaginea Marocului este total schimbată faţă de ce ai văzut până acum, ai crede că nici nu mai eşti în Maroc. Acest orăşel are un puternic accent grecesc şi se aseamănă foarte mult cu Santorini. Vei spune asta şi tu când vei vedea clădirile albe de pe stânci conturate cu turcoaz sau meşteşugarii şi mobila ornamentală care te vor contraria şi mai mult. Este un loc ideal pentru o plimbare pe malul Atlanticului.
În Maroc există locuri ce aparţin patrimoniului UNESCO
Marocul este un loc cu o încărcătură spirituală deosebită. Dacă vei fi curios să faci un tur al obiectivelor din patrimoniul UNESCO ce se regăsesc în Maroc, vei descoperi în primul rând, influenţa islamică ce este prezenţă pretutindeni. Apoi, vei putea descifra urme ale culturii feniciene, bizantine sau romane. Cele mai populare obiective din patrimoniul UNESCO sunt : oraşul istoric din Meknes, ruinele romane de la Volubilis, Medina din Essouira sau Medina din Fez.
Oraşul albastru din Maroc
O călătorie în Munţii Rif, situaţi în Nordul Marocului, îţi va dezvălui un loc inedit. Este vorba despre orăşelul Chefchaouen, care până în anul 1920 a fost izolat de restul lumii, însă care pare neatins de trecerea vremii. Pereţii clădirilor văruiţi într-un albastru pur, dau un aspect interesant locului şi îl transformă într-o atracţie turistică de top din Maroc. Nu trebuie să ratezi o vizită în orăşelul Chefchaouen!
Aş mai adăuga faptul că tot în Maroc poţi mânca un fel de mici din carne de cămilă, care sunt foarte gustoşi şi pe care nu îi mai găseşti niciunde în lume. De asemenea, filmul „Sex in The City 2” s-a filmat în Maroc, deoarece autorităţile nu au permis ca pelicula să se filmeze în Abu Dhabi (aşa cum apare de fapt în film).