Dacă încă îţi stă gândul la concediul de iarnă şi ai face orice pentru un weekend relaxant, departe de agitaţia oraşului, atunci Bâlea Lac din Munţii Făgăraş este destinaţia perfectă.

Despre Bâlea Lac

Zona Bâlea Lac se află la 2.000 de metri altitudine, în una dintre cele mai pitoreşti locuri din România, în Munţii Făgăraş, la o distanţă de 80 de kilometri de oraşul Sibiu. La frumuseţea locului contribuie şi drumul parcurs până acolo, respectiv şoseaua Transfăgărăşan. Este greu de descris în cuvinte frumuseţea peisajului de care vei avea parte, îţi va tăia respiraţia de-a dreptul.

Şoseaua Transfăgărăşan, calea de acces spre Bâlea
Şoseaua Transfăgărăşan, calea de acces spre Bâlea Lac

Ca puncte de atracţie în zona Bâlea Lac se regăsesc Bâlea Lac, Cascada Bâlea, râul Bâlea, Lacul Capra, Cabana Bâlea Lac, Hotelul de Gheaţă precum şi biserica de gheaţă construite anual pe lacul Bâlea. De asemenea, în drumeţii vei putea întâlni capre negre, cerbi carpatini, marmote, vulpi sau ursoaice cu pui pe care să şe surprinzi în fotografii.

Cabana şi lacul Bâlea Lac
Cabana şi lacul Bâlea Lac

Zona Bâlea Lac este perfectă pentru drumeţii în munţii Făgăraş, datorită reliefului înalt de peste 2400 de metri pe care se situează. Se poate ajunge la cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu, la Vârful Negoiu, la Vârful lui Buteanu sau în multe locuri pe care le descoperi la faţa locului. Cu siguranţă, vei fi fascinat de peisajul montan, absolut superb, ce te înconjoară!

Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România
Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România

Zona este la mare căutare atât vara cât şi iarna, întrucât oferă o multitudine de opţiuni de petrecere a timpului. Spre exemplu, vara te poţi întreţine cu drumeţii, alpinism, ciclism, zbor cu parapanta, pescuit,vânătoare sau bungee-jumping, iar iarna te vei bucura de schi şi helischi, precum şi de snowboarding, alpinism, patinaj şi snow park. În plus cazarea este excelentă. Ai avea toate motivele să alegi Bâlea Lac pentru un concediu în România reuşit.

Bâlea, un loc ideal pentru sporturile de iarnă
Bâlea Lac, un loc ideal pentru sporturile de iarnă

Lacul glaciar Bâlea Lac

Situat la o altitudine de 2034 metri, Bâlea Lac este unul dintre cele mai mari lacuri din Munţii Făgăraş, cu o suprafaţă de aproximativ 120 hectare şi o adâncime medie de 11 metri. Lacul s-a format într-uncirc glaciar, între Defileul Oltului şi polaele munţilor Piatra Craiului.

Lacul glaciar Bâlea Lac
Lacul glaciar Bâlea Lac

Există şi o legendă care se leagă cu acest lac. Se spune că numele i se trage de la un cioban curajos pe nume Bâlea, care a ajutat un împărat să-şi înfrângă adversarul şi astfel a primit permisiunea de a se căsători cu fiica împăratului. Într-una din zile,  când tinerii se aflau pe munte, o furtună mare i-a împins în lac, iar de atunci lacul se numeşte Bâlea Lac.

Cascada Bâlea sau Urlătoarea Bâlei

Cascada Bâlea, situată între vârfurile Moldoveanu şi Negoiu, te va copleşi cu frumuseţea de nedescis a prăvălirii apei sale pe o distanţă de 50-60 metri. Este considerată cea mai frumoasă cădere de apă din România. Cu siguranţă sunt printre cei mai frumoşi metri din Munţii Făgăraş. Cascada îşi are izvoarele în pârâul Bâlea, aflat cu mulţi metri mai sus, apoi ajunge la apogeu în albia lacului Bâlea şi apoi se prăvale dând naştere unui spectacol grandios. Este unul dintre cele mai frumoase circuri glaciare din România.

Cascada Bâlea are cea mai frumoasă cădere de apă din România
Cascada Bâlea are cea mai frumoasă cădere de apă din România

Lacul Capra

În apropiere de Bâlea Lac, vei descoperi o altă comoară a locului, Lacul Capra. Acesta este un lac glaciar, dar şi un lac alpin piscicol şi este considerat un obiectiv turistic important al Munţilor Făgăraş. Este situat la o altitudine foarte ridicată (peste 2.000 metri) şi se numără printre lacurile alpine piscicole cu altitudinea cea mai ridicată. Lacul Capra are o adâncime de 11 metri şi se întinde pe 1,80 hectare. Albastrul apei sale reci este vibrant şi atrăgător, astfel că nu vei ezita să faci un mic popas şi să admiri minunea din faţa ochilor tăi. În acelaşi timp, platoul de la sud de Lacul Capra oferă o privelişte spectaculoasă asupra vârfurilor Raiosu, Buda şi Museteica care te vor ţine în loc pentru câteva clipe.

Lacul Capra, comoara ascunsă a Munţilor Făgăraş
Lacul Capra, comoara ascunsă a Munţilor Făgăraş

Cabana Bâlea Lac

Majoritatea când au ajuns la această cabană au crezut că este amplasată pe o peninsulă artificială, construită de oameni peste lac, însă Cabana Bâlea Lac a fost construită pe o peninsulă naturală ce înaintează spre mijlocul lacului. Această aşezare deosebită a Cabanei Bâlea Lac, înconjurată de apă din trei părţi o face să devină cea mai frumoasă cabană semilacustră din România. Se află la o altitudine de peste 2.000 de metri, înconjurată de munţi şi apă, într-un cadru natural de poveste.

Cabana Bâlea Lac, cea mai frumoasă cabană semilacustră din România
Cabana Bâlea Lac, cea mai frumoasă cabană semilacustră din România

Cabana îşi are începuturile în anii 1904-1905 când era construită din piatră şi avea o singură cameră, fiind refugiu pentru montaniarzi. Ulterior a fost extinsă, construindu-i-se camere noi şi anexe din lemn. Forma actuală datează din anul 2000 când cabana a fost reconstruită de la zero, în urma distrugerii în totalitate de un incendiu.

Cabana Bâlea Lac văzută de sus
Cabana Bâlea Lac văzută de sus

Cazare în Hotelul de Gheaţă

Experienţa unei nopţi dormite în gheaţă, în vârful Carpaţilor este de-a dreptul unică şi copleşitoare. Mai ales când te afli într-un cadru atât de boem precum tematica „Baroque in Ice” a camerelor de cazare din Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac. Mai rar aşa ceva în România!

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, un cadru inedit
Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, un cadru inedit

Hotelul dispune de 12 camere duble, deosebit de frumoase şi elegante, amenajate cu bun gust şi spirit practic. Dacă îţi doreşti mai multă intimitate însă, poţi opta pentru cazarea într-unul dintre cele trei igloo-uri de gheaţă, unde ai parte de exclusivitate. Decorurile din camere precum şi paturile sunt contruite exclusiv din gheaţă. Temperatura Hotelului de Gheaţă se situează undeva între -2 şi +2 grade, de aceea, pentru un somn liniştit ţi se vor oferi saci călduroşi de dormit, pături şi blănuri pufoase. Preţul unei camere nu este foarte piperat, însă la drept vorbind, cazarea face toţi banii!

Camere de gheaţă cu pături şi blănuri pentru un somn liniştit
Camere de gheaţă cu pături şi blănuri pentru un somn liniştit

Biserica de Gheaţă

Biserica de gheaţă de la Bâlea Lac este o biserică unică în România care este deschisă tuturor credincioşilor indiferent de religia din care fac parte, lucru care o face să fie şi atât de populară de altfel. Are o înălţime de aproximativ 4 metri şi a fost contruită după modelul unei biserici vechi din Sibiu. De obicei cei care oficiază slujbe aici sunt preoţi ortodocşi, catolici sau evanghelişti. Dacă doreşti ca oficierea nunţii tale sau botezul copilului tău să aibă loc într-un cadru inedit, Biserica de Gheaţă este o alegere perfectă.

Biserica de Gheaţă de la Bâlea
Biserica de Gheaţă de la Bâlea

Aşadar, bucură-te de România şi mergi să o descoperi!