Victoria este o cascadă care s-a format în Africa de Sud, pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe. Se pare că, prima persoană care a ajuns la Cascada Victoria a fost un misionar şi explorator scoţian, pe numele său David Livingstone. 16 noiembrie 1855 este momentul în care acesta ajunge în regiunea Cascadei Victoria.

Cascada Victoria
Cascada Victoria

Cascada Victoria este una dintre cele mai mari căderi de apă din lume, fiind situată la înălţimea de 1708 metri. Apele cascadei cad cu repeziciune de la 108 metri şi crează un vuiet care învăluie întreaga regiune. A fost nevoie de mii de ani pentru ca procesul de eroziune să formeze minunăţiile de astăzi, şi zeci de mii de ploi au mărit din ce în ce mai mult debitele apelor. Acum aproximativ 200 de milioane de ani activitatea vulcanică a creat depozite de bazalt groase şi în timp au apărut diverse crăpături pe suprafaţa lui. Cursul râului Zambezi a umplut aceste goluri şi astfel au luat naştere primele cursuri de apă ale cascadei.

Cascada Victoria în timpul apusului de soare
Cascada Victoria în timpul apusului de soare

Victoria este cea mai accesată zonă turistică din Zimbabwe şi are multe de oferit atât pentru aventurieri, cât şi pentru turiştii care caută doar linişte şi relaxare. Regiunea este deschisă pe tot parcursul anului, dar experienţa diferă în fucţie de sezonul în care vizitaţi Cascada Victoria. În sezonul ploios, din decembrie până în martie volumul de apă va fi mai mare iar căderile mai dramatice, însă plouă abundent aproape continuu. În sezonul uscat, din aprilie până în octombrie volumul de apă va fi mai mic, dar vremea plăcută îţi va permite să petreci mult timp la Cascada Victoria.

Plimbare cu elicopterul deasupra Cascadei Victoria
Plimbare cu elicopterul deasupra Cascadei Victoria

Apele Victoriei permit dezvoltarea unei multitudini de activităţi diverse. Canotajul sau croazierele pe râul Zambezi oferă o privelişte deosebită. Dintr-o ambarcaţiune confortabilă puteţi admira fauna sălbatică din împrejurimi sau vă puteţi bucura de un apus de soare de vis. Podurile Cascadei Victoria permit practicarea unor sporturi destinate curajoşilor cum ar fi Bungee-Jumping. Totuşi, doritori există iar acest lucru semnifică faptul că lumea înconjurătoare nu duce lipsă de curaj şi aventură. Dacă ideea de Bungee-Jumping nu vă surâde, dar vă doriţi să vedeţi Cascada Victoria de la înălţime, atunci vă puteţi îndrepta atenţia spre plimbările cu elicopterul sau cu deltaplanul. O asemenea excursie costă destul de mult, dar imaginea Cascadei Victoria privită dintre nori este magnifică.

Plimbare pe elefant în apropiera Cascadei Victoria
Plimbare pe elefant în apropiera Cascadei Victoria

Pentru un plus de aventură puteţi alege o plimbare de tip safari pe elefant, mulţi operaturi de tursim din zonă pun la dispoziţie această opţiune. Astfel, veţi putea explora împrejurimile şi veţi cunoaşte lucruri interesante cu privire la continentul african. În ceea ce priveşte cumpărăturile, Cascada Victoria pare a fi o bună oportunitate. Există numeroase magazine turistice de unde puteţi achiziţiona sculpturi în lemn şi piatră, cărţi poştale ale zonei, diverse tricouri inscripţionate cu imagini şi mesaje ce îţi vor reaminti întotdeauna de călătoria la Cascada Victoria.

Aşadar, Cascada Victoria este locul care asigură o vacanţă perfectă, inedită, plină de activităţi incitante.