Mausoleul din Parcul Carol este unul din monumentele foarte interesante ale Bucureștiului, atât prin forma sa distinctă cât și prin povestea pe care acesta o ascunde. Dar dacă astăzi el se numește Memorialul Eroilor Neamului și dacă planurile inițiale ale construcției au fost realizate înainte de 1945, venirea la putere a regimului comunist a schimbat bună parte din conceptul ce sta la baza acestui monument.
Înainte de a exista Mausoleul din Parcul Carol și înainte ca cineva să fi conceput desenul acestei neobișnuite construcții, aici a fost ridicat Mormântul Soldatului Necunoscut, un simbol al soldaților români morți în Primul Război Mondial. Acest lucru se întâmpla în anul 1923, moment la care mormântul a fost amplasat în fața a ceea ce era la acea dată Muzeul Militar Național.
Mausoleul din Parcul Carol, monument al eroilor din timpuri diferite
Din păcate acel edificiu a ars în bună parte într-un incendiu din anul 1938 iar doi ani mai târziu structura sa a fost din nou afectată de marele cutremur din ’40, motiv pentru care a trebuit să fie demolat. În locul său s-a pus problema să se construiască un monument simbolic. Iar ideea promovată de profesorul Al. Tzigara-Samurcaș și sprijinită de Mareșalul Ion Antonescu, era cea a ridicării unei copii a monumentului Tropaemum Traiani, așa cum se credea că ar fi arătat acesta în vremea romanilor.
Din păcate, monumentul a rămas la stadiu de proiect căci cel de-al Doilea Război Mondial a cerut ca resursele țării să se îndrepte spre alte necesități.Totuși, după venirea la putere a comuniștilor, ideea a fost reluată, cu o notă…ușor diferită.
Mausoleul din Parcul Carol a fost inaugurat în data de 30 decembrie 1963 sub numele de Monumentul Eroilor Luptei pentru Libertatea Poporului și a Patriei pentru Socialism, o titulatură pompoasă ce i-a făcut pe bucureșteni să îl redenumească în limbaj popular Monumentul Eroilor Comuniști.
Partea interesantă este că, în ciuda proclamațiilor extraordinare ale momentului, constructorii nu realizaseră un proiect de la zero și cea mai mare parte dacă nu chiar întregul proiect fusese copiat după schițele profesorului Samurcaș. Diferența era că acum monumentul era transformat în necropolă, una foarte scumpă de altfel, dacă stăm să ne gândim la materialele folosite: granit negru și roșu din Suedia, o boltă interioară de mozaic și foiță de aur adus tocmai din Italia. Dar desigur, nu se putea altfel de vreme ce aici își aveau locul de veci trei dintre cei mai remarcabili membri ai partidului comunist din România: Gheorghe Gh. Dej, C.I. Parhon și Petru Groza.
Astăzi, Mausoleul din Parcul Carol și-a reluat locul de drept fiind redenumit ca Memorialul Eroilor Neamului iar Mormântul Eroului necunoscut fiind din nou adus aici de la Mausoleul de la Mărășești unde a fost…retrogradat în vremea comuniștilor. În cadrul mausoleului există mai multe proiectoare ce povestesc fragmente din istoria Războiului de Independență, a Primului și celui de-al Doilea Război Mondial. Iar în mijlocul sălii, acolo unde inițial se găsea sicriul liderului comunist Gheorghe Gh. Dej, acum a fost instalat grupul statuar Pe aici nu se trece, realizat de sculptorul Ioan Iordănescu în 1924. Sculptura este una foarte sugestivă ce îl înfățișează pe Regele Ferdinand alături de zeița greacă Nike, cea care aducea victoriile pe câmpul de luptă.