Central Park, oaza de relaxare a locuitorilor din New York, este pe cât de splendid, pe atât de neobișnuit. Într-o metropolă construită cu precădere din oțel și beton, parcul, ridicat acum mai bine de 150 de ani, asigură un refugiu și o oază de recreere pentru toți cei ce doresc să evadeze din rutina cotidiană.

Central-Park-central-park-32583911-1024-768

Orașul New York nu a fost mereu la fel de mare. Pe vremuri el era mult mai mic iar unele dintre cele mai importante cartiere ale sale, cum ar fi Brooklin ori Harlem erau de fapt orășele de sine stătătoare, ridicate într-un perimetru relativ apropiat. Așa se face că, atunci când newyorkezii au cumpărat terenul pe care urma să fie construit Central Park, acesta era încă în mijlocul pustietății. Dar asta nu a oprit realizarea unui proiect vizionar pentru care s-a organizat un concurs de creație în 1857.

Central_Park_from_Rock

Câștig de cauză a avut proiectul ”the Greensward Plan” conceput de Frederic Law Olmsted și Calvert Vaux. Astfel, zona mlăștinoasă unde urma să se construiască parcul a fost asanată și câteva milioane de metri cubi de pământ au fost mutați, s-au construit drumuri și poduri iar undeva în cadrul parcului a fost săpat chiar și un rezervor. Rezultatul nu a întârziat să apară iar Central Park a fost repede ”invadat” de locuitorii orașului, dornici să se bucure de oaza de verdeață.

Central Park Pond

Atracțiile din Central Park

Având în vedere suprafața foarte mare acoperită de Central Park, nu este de mirare că în total acesta are nu mai puțin de 18 porți de acces. Și cum newyorkezii sunt oameni practici, întreaga suprafață a parcului a fost acoperită cu atracții și zone de agrement ori de practicare a diferite sporturi.

Central-Park

Central Park Zoo se află în partea de Nord a spațiului și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de aici. Grădina Zoologică este împărțită pe regiuni și are în componența sa animale de pe toate continentele: urși polari, leoparzi, panda roșii sau pinguini. Dar mult mai iubită de copii este the Tisch Children’s Zoo, aflată în același perimetru și care le oferă celor mici șansa de a privi de aproape sau chiar de a mângâia diferite animale domesticite. Acul Cleopatrei (Cleopatra’s Needle) este probabil cel mai important monument din Central Park, un obelisc egiptean adevărat, oferit în dar de această națiune către orașul New York. El a fost amplasat la Est de zona denumită Great Lawn și nu foarte departe de Metropolitan Museum of Art, unul dintre cele mai mari și mai importante muzee de artă din lume.

central-park-in-the-fall-its-fall---my-favorite-time-of-the-year-stephanie-frost-2k2shbbp

Partea superioară a Central Park poate că nu este la fel de interesantă ca restul acestui parc însă cu siguranță nu trebuie ratată deoarece aici se găsește Conservatory Garden. o reprezentare clasică a unei grădini de sfârșit de secol XIX. Îmbinând diferite stiluri europene, aici se găsesc și câteva statui celebre dintre care, cea care atrage cele mai multe priviri este ”Three Dancing Maidens”, creată în 1910 de celebrul sculptor german Walter Schott.

waterfall-in-central-park

Alte atracții deosebite mai sunt Strawberry Fields, o grădină memorială ridicată în onoarea lui John Lennon, Belvedere Castle, un impresionant punct de observație asupra Central Park sau Shakespeare garden, un spațiu dedicat faimosului scriitor.

Gnome_wallpapers_171