Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire de pe Pământ

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire de pe Pământ

Burj Khalifa, Dubai
Burj Khalifa, Dubai / Foto: www.gopixpic.com

În ultimii ani, marile orașe au fost invadate de prezența zgârie-norilor, clădiri ultramoderne ce uimesc trecătorii. Cel mai mare edificiu construit vreodată de om se află în Dubai, o structură arhitectonică ce pare ireală, cu numele de Burj Khalifa. La momentul actual, construcția de 828 de metri înălțime este simbolul absolut al Dubaiului, la data de 21 septembrie 2004 este pusă piatra de temelie pentru cea care avea să devină cea mai înaltă clădire din lume. Edificiul este inaugurat printr-o ceremonie fastuoasă în ziua de 4 ianuraie 2010 și de atunci și până astăzi a uimit întreaga lume.

Dubaiul văzut de la etajul 124 al clădirii
Dubaiul văzut de la etajul 124 al clădirii / Foto: www.panoramio.com

Costul total al proiectului grandios a fost desigur pe măsura rezultatului final și anume aproximativ 1,4 miliarde de dolari! Clădirea este un spectacol în sine atât ziua cât și seara, cele 24 348 de ferestre exterioare creaza un aspect unic. O piesă specială a fost asamblată în exterior pentru curățarea geamurilor, în lipsa acestei ar dura undeva la 3 sau chiar 4 luni pentru ca 36 de muncitori să curețe imensele geamuri. O platformă de observație deschisă publicului larg se află la etajul 124 al clădirii și de acolo Dubaiul pare o miniatură. Intrarea în clădire se face prin Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din întreaga lume, se observă deja că orașul arab pare a fi metropola recordurilor.

Geamurile conferă edificiului un aspect unic!
Geamurile conferă edificiului un aspect unic! / Foto: davismathcircle.wordpress.com

Turul clădirii durează aproximativ 30 de minute, la parter se află o zonă ce are rolul de a te introduce în povestea cele mai înalte clădiri de pe Pământ. Acolo se află o machetă a structurii ce prezintă istoria sa în cifre, turiștii vad comparații grafice cu alți zgârie-nori din lume. Mai apoi, urmează momentul mult așteptat, un lift de mare viteză te conduce spre platforma de observație, o priveliște splendidă la 360 de grade care nu poate fi comparată cu nimic din ce-ai mai văzut anterior.

Dubai, orașul luxului
Dubai, orașul luxului / Foto: www.worldpropertyjournal.com

La momentul actual, Burj Khalifa este clădirea care adăpostește 900 de apartamente luxoase, locuitorii plătesc aproximativ 4300 de dolari pe lună pentru a se bucura de tot confortul de care au nevoie. Interioarele sunt dominate de marmură și lemn de esență scumpă, iar geamurile imense asigură priveliști uimitoare asupra întregii metropole, ultimele statistici arată că aproape toate apartamentele luxoase sunt închiriate.

Burj Khalifa, clădirea recordurilor
Burj Khalifa, clădirea recordurilor / Foto: hdwallpapervault.com

Uimitoare construcție din inima Dubaiului poate fi supranumită “Clădirea recordurilor”, ea nu este doar cea mai înaltă clădire din lume, ci are și lifturile cu cea mai mare viteză, acestea își transportă vizitatorii cu 18 metri pe secundă. Burj Khalifa este edificiul cu cele mai multe etaje, un număr impresionant de 160, la nivelul 154 se află moscheea aflată la cea mai mare înălțime, așa cum nu mai este alta pe Pământ.

Edificiul schimbă complet orizontul orașului
Edificiul schimbă complet orizontul orașului / Foto: www.hdwallpapers.in

Lumea araba impresionează mai ales prin luxul debordant, acesta este transpus în aceste clădiri fabuloase devine deja simboluri ale modernității!