Insula Kos, Grecia – Bucățică ruptă din Rai

Insula Kos, Grecia – Bucățică ruptă din Rai

Insula Kos, Grecia - O destinație perfectă pentru vacanța de vară
Insula Kos, Grecia - O destinație perfectă pentru vacanța de vară

Apreciată de foarte mulți ca cea mai frumoasă insulă a Greciei, Insula Kos este destinația ideală pentru o vacanță de vară reușită. Aici vei descoperi plaje superbe, taverne grecești, străduțe înguste și pline de viață, vestigii bine conservate și bineînțeles o stradă plină de cluburi unde să petreci până în zori.

Despre Insula Kos

Insula Kos este cunoscută și sub denumirea de Cos și este a treia ca mărime după Rodos și Karpathos, cu o lungime de aproximativ 40 de kilometri. Insula se află foarte aproape de granița cu Turcia.  În privința popularității, Insula Kos rivalizează cea mai cunoscută și vizitată insulă a Greciei și anume Insula Rodos. Capitala insulei, în care se află și portul, poartă denumirea de Kos și se află în partea de nord-est a insulei.

Kos - un oraș modern și plin de viață
Kos – un oraș modern și plin de viață

Cele mai importante localități de pe insulă sunt: Kardamena, Kefalos – o stațiune situtată la o altitudine mult mai ridicată față de nivelul mării și care ascunde numeroase ruine preistorice; Tigaki, Antimachia – un sat tradițional în care principala atracție este Castelul Cavalerilor Antimachia; Mastichari, Marmari, Pyli, Zia și Zipari.

Orașul Kos - Capitala insulei Kos
Orașul Kos – Capitala insulei Kos

Kos – Insula lui Hipocrate

Se spune că Insula Kos este insula părintelui medicinei – Hipocrate și că tot aici s-a născut Ptolomeu II al Egiptului. Nu e de mirare că insula este înțesată de monumente și vestigii ale vremurilor străvechi. Acestea sunt pline de farmec și foarte bine conservate, făcând din Kos o destinație de vacanță foarte atractivă.

În Kos se găsește Platanul lui Hipocrate, un copac sub a cărui ramuri se spune că Hipocrate preda lecții de medicină. Copacul are o vechime de 500 de ani și este considerat cel mai bătrân copac din Europa.

Platanul lui Hipocrate din Kos
Platanul lui Hipocrate din Kos

Plaje de vis pe Insula Kos

Nimic nu este mai relaxant și mai plăcut decât să stai întins pe nisip la malul mării și să te bucuri de soare și de orizontul azur care se întinde cât vezi cu ochii. Plajele din Insula Kos se află printre cele mai frumoase și mai apreciate din Grecia. Multe dintre plaje sunt dezvoltate din punct de vedere turistic beneficiind de restaurante, magazine și spații de cazare dispuse panoramic pe coastă.

Plajele din Kos sunt printre cele mai frumoase din Grecia
Plajele din Kos sunt printre cele mai frumoase din Grecia

Plaja Thermes. Această plajă are un nisip foarte fin și îți va oferi posibilitatea de a înota în apele cristaline ale mării și în același timp de a te bucura de o baie în izvoarele termale, fierbinți chiar și pe timp de noapte. Plaja Thermes se află în topul preferințelor localnicilor.

Bazinul cu apă termală de pe Plaja Thermes din Kos
Bazinul cu apă termală de pe Plaja Thermes din Kos

Plaja Agios Fokas. Această plajă este situată la aproximativ 6 kilometri de capitala Kos și este deosebit de atractivă prin faptul că jumătate este acoperită de nisip alb și fin, iar cealaltă jumătate are nisip negru. Plaja este renumită în special pentru surfing.

Plaja Agios Fokas - renumită pentru surfing
Plaja Agios Fokas – renumită pentru surfing

Plaja Agios Stefanos. Această plajă se întinde pe o lungime de 5 kilometri și se află în zona golfului Kamari. Este o plajă deosebit de frumoasă, cu nisip amestecat cu pietriș. Pe această plajă vei găsi numeroase baruri și restaurante unde te vei putea adăposti de soare ori de câte ori vei simți nevoia.

Plaja Agios Stefanos din Insula Kos
Plaja Agios Stefanos din Insula Kos

Plaja Banana. Banana Beach este una dintre cele mai frumoase și curate plaje de pe Insula Kos. Deși nu este la fel de aglomerată ca vecina sa, plaja Paradis, Banana Beach te va cuceri cu dunele sale de nisip și minunații ienuperi.

Plaja Banana - una dintre cele mai curate plaje din Kos
Plaja Banana – una dintre cele mai curate plaje din Kos

Plaja Camel. Plaja Camel se găsește în stațiunea Kefalos și este renumită pentru nisipul auriu și formațiunile stâncoase care se regăsesc aici. Este situată într-un golf mai ascuns de ochii lumii, de aceea de multe ori, cei mai mulți turiști vin aici pentru a practica nudismul.

Plaja Camel din stațiunea Kefalos - un loc preferat de nudiști
Plaja Camel din stațiunea Kefalos – un loc preferat de nudiști

 Plaja Kardamena. Plaja Kardamena are o lungime de 3 kilometri și se bucură de nisip fin și alb și de ape limpezi și cristaline. Kardamena este principala stațiune de pe insula Kos, oferind cele mai luxoase hoteluri, restaurante și taverne. În plus viața de noapte din această stațiune este foarte bine întreținută de numeroasele cluburi deschise până în zori.

Plaja Kardamena cu nisip fin și ape cristaline
Plaja Kardamena cu nisip fin și ape cristaline

Plaja Lagades. Această plajă este una dintre cele mai populare plaje din Insula Kos întrucât apa are o culoare turcoaz vibrant și este numai bună pentru înot și bălăceală.

Plaja Lagades - Una dintre cele mai frumoase plaje din Kos
Plaja Lagades – Una dintre cele mai frumoase plaje din Kos

Plaja Lambi. Această plajă este foarte căutată de familiile cu copii, întrucât intrarea în apă este lină, iar pe plajă se găsesc șezlonguri, umbrele, spații de joacă pentru copii și snack-baruri. În plus, plaja Lambi este și foarte aproape de orașul Kos, unde familiile pot întreprinde diverse activități recreative și educative.

Plaja Lambi cu ape limpezi, ideală pentru familii cu copii
Plaja Lambi cu ape limpezi, ideală pentru familii cu copii

Plaja Mastichari și Plaja Polemi. Aceste două plaje au un aspect foarte exotic, cu nisip fin și ape limpezi. Pe plaja Polemi este o zonă dedicată nudiștilor denumită Plaja magică.

Plaja Polemi - O plajă cu aspect exotic din Kos
Plaja Polemi – O plajă cu aspect exotic din Kos

Alte plaje le fel de atractive și bine organizate sunt  Plaja Kamari, Plaja orașului Kos, Plaja Psalidi și Plaja Tigaki.

Atracții turistice ale Insulei Kos

Dacă totuși nu ești amator de petrecut întreaga zi la plajă, atunci poți vizita atracțiile deosebite ale Insulei Kos. O primă oprire ar fi în Centrul istoric al orașului Kos, situat exact lângă port. Vis-a-vis de piața principală se află poarta de la intrarea în orașul vechi – Kamara tou Forou. Vei putea admira aici ruinele unui templu elen dedicat lui Hercule și a unui templu dedicat zeiței Afrodita. De asemenea, vei mai descoperi și ruinele unor clădiri publice din epocile elene și romane.

Centrul istoric al orașului Kos
Centrul istoric al orașului Kos

O altă atracție turistică a Insulei Kos este Sanctuarul lui Asclepeion unde vei găsi ruinele unei foste școli de medicină foarte renumită în Grecia, fondată în secolul al III lea î.e.n. Aici printre ruine, vei afla foarte multe informații mai puțin știute despre istoria medicinei grecești.

Sanctuarul lui Asclepeion - O atracție turistică a Insulei Kos
Sanctuarul lui Asclepeion – O atracție turistică a Insulei Kos

Castelul Cavalerilor – Neratzia este o clădire medievală care a fost construită de cavaleri pe ruinele unui zid antic și datează din secolul XIV. Castelul este situat în zona portului și găzduiește o colecție bogată de sculpturi și inscripții din perioadele elenă, romană, bizantină sau creștină.

Castelul Cavalerilor - Neratzia
Castelul Cavalerilor – Neratzia

Muzeul arheologic din Kos a fost înființat de italieni în jurul anului 1930 cu scopul de a expune aici descoperirile arheologice ale insulei, precum statuia lui Hipocrate, mozacuri din secolul al III-lea și ceramică din epoca elenă și romană.

Muzeul arheologic din Kos
Muzeul arheologic din Kos

Așadar, alege cu încrederea Insula Kos din Grecia pentru următoarea ta vacanță de vară întrucât vei descoperi aici o atmosferă grecească autentică de care te vei îndrăgosti iremediabil!