Dacă aveți drum prin București, ar fi mare păcat să nu poposiți măcar odată la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa. Situat în centrul Capitaliei, acest spațiu muzeal unic vă va fascina, oferindu-vă o privire de ansamblu asupra a tot ceea ce înseamnă zoologie, paleontologie, mineralogie și multe altele, dublând imaginea de ansamblu a acestor științe cu elemente particulare din țara noastră și ilustrând-o cu diorame interactive și expoziții deosebit de atractive, căci acest muzeu a știut să se reinventeze în ultimii ani, păstrând în același timp, elementele distinctive ce i-au adus faima atât în țară cât și peste hotare.
Primele tentative de organizare a unui Muzeu de Istorie Naturală în București, datează încă de pe la 1842. Însă adevăratul start ce a dat naștere colecției din ziua de azi a fost dat de un anume Ilarie Mitrea. Acesta era medic în armata colonială olandeză și de-a lungul expedițiilor sale prin lume adunase o impresionantă colecție zoologică ce cuprindea atât animale cât și insecte, pești, reptile sau păsări. Însă în 1882, Mitrea decide să doneze toate acestea statului român și implicit secției de Istorie Naturală de la Muzeul București.
Din păcate (sau din fericire) în cel mai pur stil românesc, colecția Mitrea rămâne ambalată în cutiile în care a fost livrată deoarece nu exista spațiu suficient pentru expunerea ei. Însă tocmai această neșansă de moment s-a dovedit scăparea colecției deoarece în 1884 un incendiu puternic a distrus bună parte din exponatele existente în cadrul spațiului de la Universitatea dar lăzile lui Ilarie Mitrea au scăpat fiindcă rămăseseră nedesfăcute.
De ce să vizitați Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa
Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa poartă numele unuia dintre cei mai mari oameni de știință români. Naturalistul Grigore Antipa a devenit director al instituției în 1893 și sub conducerea sa muzeul a intrat într-o nouă eră. S-a reușit construirea actualului sediu de pe Șoseaua Kiseleff și s-au extins colecțiile deja existente, punându-se în valoare exponatele. Și dintre acestea, de departe cel mai remarcabil este scheletul de mamut prezent chiar la intrarea în muzeu, un Dinoteriu adus în 1911 și care de atunci nu a mai părăsit incinta.
Din nefericire, în perioada comunistă, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa a avut de suferit atât din cauza conducerii politice cât și datorită mai multor cutremure ce au șubrezit clădirea până la cote îngrijorătoare. Însă activitatea științifică continuă iar din 1988 încep să se organizeze conferințe pentru elevii de gimnaziu. Ceea ce a salvat însă muzeul de la o moarte lentă a fost revoluția din decembrie 1989.
În anii 1991 și 1994 au loc expediții în Indonezia și respectiv în Brazilia, de unde se adună un material zoologic bogat ce vine să completeze colecția deja existentă. Dar din nevoia de consolidare a clădirii, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa se închide în 1997, redeschizându-se parțial abia în 1999. Iar în 2008 instituția muzeală se închide din nou, de această dată pentru a se redeschide cu o față complet nouă și expoziții regândite pentru a le permite vizitatorilor să descopere mai multe, interacționând cu o serie de ecrane tactile.
Dacă vreți să învățați mai multe despre istoria acestei lumi, despre plantele și animalele ce o populează dar și despre evoluția omului, tot ce trebuie să faceți este să vizitați Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa de pe șoseaua Kiseleff. Nu aveți cum să îl ratați pentru că este chiar vis-a-vis de sediul guvernului iar în zonă au stație atât metroul cât și rutele de autobuz și tramvai ce tranzitează centrul Bucureștiului. Prețul unui bilet întreg este de 20 de lei iar redus veți plăti doar 5 lei pentru copii, studenți sau pensionari. Și o veste bună, puteți face câte poze doriți, singura condiție este să nu folosiți aparatură profesională.