Cunoscut sub numele de “Ultimul regat interzis” sau “Micul Tibet”, Lo Manthang ocupă un teritoriu restrâns din Munţii Himalaya, în partea centrală a Nepalului. Zona era odată foarte izolată de regiune din jur, însă graţie drumurilor noi, zona este conectată de China, la nord şi de restul ţării şi India în sud. Din punct de vedere politic, Lo Manthang aparţine Nepalului, dar Lo Manthang este întruchiparea Tibetului, lucru evident atunci când analizezi cultura, limba, clima şi geografia.

Mustang, locul care a păstrat neschimbate tradiţiile străvechi
Mustang, locul care a păstrat neschimbate tradiţiile străvechi / Foto: http://mirkostelzner.com

Până în anul 1992, nimeni din afară nu avea voie să pătrundă în zonă, însă uşor uşor au început să se elibereze permise de intrare. Puţini au preferat să viziteze zona din cauza preţurilor mari percepute pentru aceste permise şi pentru cazarea şi puţinele facilităţi oferite în zonă. Totuşi regiunea are farmecul său, iar acest lucru este de necontestat. Lo Manthang se remarcă prin clădirile sale de un alb imaculat, construite în general din noroi, sau în cel mai bun caz din cărămidă. Cea mai impozantă structură de aici este Palatul Regelui, o construcţie desprinsă parcă din cărţile cu poveşti, ridicată undeva în anul 1400. Aici locuieşte cea mai importantă persoană din Mustang, cel care ia hotărâri şi decide ce este mai bine pentru întreaga comunitate.

Festivalul Tiji, un moment magic!
Festivalul Tiji, un moment magic! / Foto: http://www.mountainsoftravelphotos.com

Patru temple mari au rolul de a proteja regiunea de tot ce este mai rău, iar credinţa oamenilor reiese foarte bine din aglomeraţia zilnică din temple. Acestea sunt arhipline, dar oamenii obişnuiesc să se roage oriunde, acasa, pe stradă sau în lăcaşele de cult. Locuitorii din Mustang sunt cei care evidenţiază cel mai mult frumuseţile zonei, sunt mândri de locul în care s-au născut şi trăiesc şi au grijă să răspândească peste tot acest lucru.

Tradiţiile sunt sfinte pentru locuitori
Tradiţiile sunt sfinte pentru locuitori / Foto: http://www.theguardian.com

Chiar dacă accesul în zonă este permis, turismul în Lo Manthang este foarte limitat, rapoartele din 2008 arată că puţin peste 2000 de turişti străini au pătruns în această regiune din inima munţilor. Departamentul de Imigrare din Nepal solicită vizitatorilor acel permis de intrare care ar costa, după ultimele informaţii 50 de dolari pe zi, pentru fiecare persoană. De asemeni, turiştii au obligaţia de a nu influenţa tradiţia locală şi a proteja mediul, în caz contrar sancţiunile sunt drastice.

Întreaga zonă şi împrejurimile sunt destul de aride
Întreaga zonă şi împrejurimile sunt destul de aride / Foto: http://phoebettmh.blogspot.com

Privind din altă perspectivă, constatăm că Lo Manthang este o regiune absolut superbă, situată într-un cadru de vis. Munţii Himalaya sunt cei care întregesc peisajul, dar sunt două momente-cheie pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Lo Manthang. Răsăritul şi apusul soarelui sunt clipele în care zona este evidenţiată de razele jucăuşe ale soarelui, iar cele mai frumoase imagini pot fi captate în aceste intervale.

Locuitorii trăiesc în case destul de modeste
Locuitorii trăiesc în case destul de modeste / Foto: http://www.boston.com

Aşadar, Mustang este o destinaţie de vacanţă mai puţin obişnuită, acea zonă care şi-a păstrat cultura şi tradiţiile, transmise cu drag de la generaţie la generaţie.